Hlavní obsah

Bermudská záhada ve špajzu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pravidelnou kontrolou získáte přehledFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Jsou dvě místa na světě, kde se stále něco ztrácí - bermudský trojúhelník a moje spíž. Vím jistě, že jsem kupovala majonézu, chipsy a oříšky, ale když došlo na přípravu silvestrovského menu, bylo vše fuč. Možná je to záhada – a možná známka toho, že je potřeba udělat ve špajzu pořádný průvan a uklidit…

Článek

Máte sklep? Gratulujeme!

Bydlíte v domku, který oplývá úžasným chladným sklepem, kde je i pověstný sedmý schod, na kterém pivo získá tu pravou teplotu? Jablíčka v něm přečkají až do Velikonoc a bramborám nenaskáčou vrásky ani klíčky. Takový sklep je požehnání, ale většina z nás skladuje rodinné zásoby v úložném prostoru, který je součástí kuchyňské linky, nebo na místě někde blízko kuchyně, kam se vešla skříň. Brambory a zelenina končí obvykle v šuplíku dole v chladničce.

Zhasneme a vyvětráme

Pokud hledáme v kuchyni vhodný prostor pro špajzku, musíme dodržet hned několik pravidel – měla by být po ruce, když vaříme, ale ne hned u sporáku, aby potravinám nebylo teplo. Vedle lednice to také není ideální – i ta hřeje a navíc vypařuje vodu, tedy vytváří vlhko. Nevyhovují ani prosklené skříňky, protože ve správné spíži by měla být tma.

Jeden pohled musí stačit

Sotva namočíte ruce do těsta, dojde mouka na podsypání, takže je nutné sáhnout do spíže a vyndat novou. Jasně, že víte, kde asi je, ale špajz musí být tak přehledný, aby stačil jediný pohled a pohyb na to ji najít a vyndat. Malé skleničky by se měly postavit dopředu a větší do druhé řady. Nejpoužívanější suroviny by měly být vepředu, skleněné lahve a kompoty dáváme raději do spodních „pater“. Pokud vlastníme vysouvací špižírnu, která je součástí linky, dáme si pozor, abychom nepřetížili jednu její část – mohli bychom ji pak vylomit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jsou vaše zásoby v bezpečí?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vyžeňte mola i pachy

V každé špajzce by měl minimálně jednou za měsíc proběhnout větší úklid. Neměly by se v ní najít drobečky strouhanky, vysypaný cukr nebo úlomky těstovin. V takovém ráji se velmi daří molům a jiným „breberkám“ a vzniká tu také riziko plísní. Proti tomu se lze pojistit tím, že zde důkladně „vyvětráme“ a do rožku umístíme lapač na moli a třeba i pohlcovač pachů. Součástí pravidelné údržby by měla být i kontrola doby spotřeby u všech potravin. Přinést si domů ve strouhance nebo mouce mola nebo červíka není bohužel výjimka, takže je dobré vložit problematické potraviny do uzavíratelných sklenic.

Starost o spižírnu se rozhodně vyplatí. Kontrolou získáme přehled, co v ní opravdu je, a přestaneme zbytečně utrácet za něco, čeho je ještě dost. A o tom, že včas zamezíme rafinované invazi molů, kteří by ovládli a znehodnotili polovinu zásob, ani nemluvě.

Reklama

Související témata:

Načítám