Hlavní obsah

Zahrada vs. dovolená: Tohle udělejte, než odjedete pryč!

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V létě se rostliny předvádějí v tom nejlepším světle, ale zadarmo to není. Každá dobře udržovaná zahrada potřebuje stálou péči. Než vyrazíte na dovolenou, je jí třeba věnovat více času.

Článek

Než odjedete na dovolenou, myslete na pořádnou přípravu zahrady na tuto vaši absenci. Tedy na odplevelení i důkladnou zálivku. Zbavte rostliny suchých květů a řešte také vodní plochy.

Souboj s plevely

Pečlivě odplevelte všechny záhony. Do určité míry lze omezit jejich růst použitím černé netkané textilie, která propouští vláhu, případně mulčovací kůrou a kačírkem.

„Bohužel ale plevele, které se množí semeny, jež nalétnou na záhony shora, často dokážou kořenit nad textilií. Což je případ laskavce, jetele a jiných. Obecně mezi nejzákeřnější plevele patří pýr plazivý s výběžkatým kořenovým systémem. Při jeho likvidaci většinou dojde k přetržení některých kořenů a pýr dokáže vyrašit i z velmi malého kousku kořínku znovu,“ upozorňuje Julie Reicheltová ze společnosti Fire Garden, která se zabývá návrhy a realizacemi zahrad.

Běhání s konví?

Závlahu potřebují všechny rostliny, tak je důkladně zalejte. Když záhony po zálivce zkypříte a opatříte mulčem, vlhkost se zde bude déle držet. U větších zahrad je praktické použít automatický závlahový systém s ovládací jednotkou. Například rostliny na záhonech, solitéry nebo živé ploty zaleje kapková nadzemní závlaha, která přesně dávkuje určité množství vody k jejich kořenům (lze ji však instalovat i do země).

„Pokud chcete zamezit plýtvání vody, vyberte si automat kompatibilní s dešťovým senzorem. Ten při zaznamenání deště automaticky přeruší naprogramované časy zavlažování a znovu je aktivuje při pěkném počasí,“ radí Vlastimil Firman z firmy Kärcher, zabývající se prodejem technického vybavení.

Postarejte se o trávník

Máte dvě možnosti – buď trávník posekáte na standardní výšku třeba pět centimetrů, a pak během vaší nepřítomnosti přeroste, nebo ho více zkrátíte, například na tři centimetry. Méně už ne, spálilo by ho slunce. A přestože je jisté, že trávník bez vody za týden proschne, dá se toto riziko minimalizovat předchozí zálivkou.

„Dva večery před odjezdem ho opravdu důkladně zalejte. První večer trávník vstřebá vláhu a část zálivky se dostane do proschlé půdy, druhý večer již proschlá půda odebere menší množství vody a většinu zálivky spotřebují rostliny,“ uvádí Julie Reicheltová. I zde by ale všechno vyřešila nejlépe automatická závlaha.

Tomu, jak dostat trávník do kondice hned zjara, jsme se věnovali ve správnou dobu, ale některé rady z tohoto článku jsou platné i během plné sezony. Určitě nahlédněte!

S nůžkami v ruce

Odstřihněte suché květy okrasných rostlin. „Kdybyste to neudělali, začnou se tvořit plody, což rostliny vysiluje. Suché květy ponechte jen u těch letniček a dvouletek, které se samovolně množí semeny – za předpokladu, že je chcete mít na zahradě také příští rok. Týká se to například měsíčku, náprstníku či některých hvozdíků,“ připomíná Julie Reicheltová.

Přerůstající výhony zakraťte u keřů v případě, že máte společnou výsadbu nižších a vyšších rostlin a chystáte se mimo domov na delší čas.

Rostliny v nádobách

Jak vybírat správné balkonové rostliny podle světových stran, jsme psali zde. A co když na ně má pražit slunce, když budete pryč?

Mají se rostliny v nádobách ponechat na svém místě, nebo přesunout jinam? „Záleží na tom, kde je máte. Pokud se ,mobilní´ zeleň nachází pod střechou, bude lepší ji na čas, kdy musí vydržet bez zálivky, přesunout na nekryté místo. A spolehnout se na déšť. Zbylé nádoby ponechte na svých místech,“ doporučuje Julie Reicheltová. U nádob by měl zůstat volný odtok vody (kdyby pršelo dlouho, rostliny by zbytečně stály ve vodě).

Sběr zralých plodů

Seberte všechny zralé plody, aby jich pod stromy či keři během vaší dovolené spadalo co nejméně. Spadané ovoce pod stromy plesniví a hnije, což škodí také trávníku. Ale i mezilidským vztahům (sousedy může obtěžovat zápach tlejícího ovoce), a navíc láká více vos.

A co vodní plochy?

Okrasné jezírko zbavte nečistot a řas a podle potřeby dopusťte hladinu vody. Optimální by bylo naprogramované automatické dopouštění (za horkých dnů může hladina klesnout i o jeden centimetr denně). Když přidáte jezírkovou síť, zabráníte tomu, aby do něj napadalo listí, větvičky a podobně.

Na čistotu vody dbejte také u koupacích jezírek. Využíváte-li mechanicko-biologické čištění, musí filtrace běžet neustále (jinak by „čisticí“ bakterie odumřely). Zkuste se domluvit se sousedem nebo někým z rodiny, aby na kontrolu filtrace, stejně jako na automatický závlahový systém, raději občas dohlédl. A teprve pak můžete začít balit. Přejeme krásnou dovolenou!

Foto: Fiskars

Vytrhávač plevele s teleskopickou násadou je určený k likvidaci bodláků i pampelišek bez použití chemie, cena 1630 KčFoto: Fiskars

Foto: Fire Garden

Plevele rostou všude, ale na záhonech s mulčovací kůrou se jim bude dařit přece jen o něco méněFoto: Fire Garden

Foto: Kärcher

Usnadnit zalévání pomůže sada Rain Box s filtrem, manžetami pro kapénkovou závlahu, připojovacími díly a hadicemi, cena 2540 KčFoto: Kärcher

Foto: Fieldmann

Těsně před odjezdem posekejte trávník, práci vám usnadní například benzinové sekačky s pojezdemFoto: Fieldmann

Foto: Kärcher

Zavlažovací automat WT 5 sám spouští a zastavuje potřebnou zálivku, stačí ho naprogramovat, cena 1800 KčFoto: Kärcher

Foto: Profimedia

Měsíček je nejen na parádu. Z květů můžete vyrobit například domácí mast, která prospěje křečovým žilámFoto: Profimedia

Foto: Profimedia

Oleandr je typickým představitelem středomořských rostlin, které se s oblibou pěstují také u nás. Pokud mu chcete dopřát mírně vyšší vzdušnou vlhkost, přemístěte ho po čas vaší dovolené k jezírkuFoto: Profimedia

Foto: Gardena

Rostliny v nádobách můžete shromáždit na jedno místo a propojit je automatickým zavlažováním s integrovaným časovým spínačem (až pro 36 nádob), cena 3230 KčFoto: Gardena

Foto: Fiskars

Otrhat zralé plody ve výškách jde snáze s česáčkem na ovoce, který je vybavený teleskopickou násadou, cena 620 Kč/česáček, cena teleskopické násady například QuikFitTM velikost M 950 KčFoto: Fiskars

Foto: Gardena

Okrasné jezírko je třeba pravidelně čistitFoto: Gardena

Foto: Fire Garden

Mechanicko-biologická filtrace pro koupací jezírka musí být v provozu i během vaší nepřítomnostiFoto: Fire Garden

Reklama

Načítám