Hlavní obsah

Zajímavé dřevostavby najdete i u nás. Mrkněte na tři originální projekty!

Foto: archiv Salonu dřevostaveb (14x)

Ukázka fasády dřevostavby, která kombinuje dřevěný obklad s omítanými částmiFoto: archiv Salonu dřevostaveb (14x)

Reklama

Minulý týden jsme vám představili dřevostavby, které vyrostly za našimi hranicemi. Tentokrát však zůstaneme doma, vždyť i v Česku se dají objevit jedinečné domy. Tady jsou!

Článek

Máte-li blízko k dřevostavbám a ke dřevu vůbec, pak vás určitě zaujme i dnešní nabídka tří originálních domů. S mnoha dalšími si je také můžete prohlédnout v rámci letošního Salonu dřevostaveb. A co má naše trojice společného? Neobvyklá řešení!

1. Dům se zelenou střechou

Heslo „V jednoduchosti je krása" stoprocentně sedí také na dům, který stojí na kopci Vinice ve Vysokém Mýtě. Odsud mají majitelé pěkný výhled po okolí, a kdyby si ho chtěli užít na maximum, můžou vyšplhat na střechu, kterou pokrývá trávník lemovaný kameny.

Foto: archiv firmy

Prosklená rohová okna odlehčují hmotu domuFoto: archiv firmy

Přízemní dům svým tvarem vlastně navazuje na terasovitý pozemek. Jde o nízkoenergetickou stavbu založenou na mikropilotech, nosnou konstrukci představují dřevěné fošny. „Na obklad fasády se použil modřín,“ upřesňuje architektka Tereza Kučerová, spoluautorka návrhu ze studia Molo architekti. Aby však dřeva už přece jen nebylo příliš, ke slovu přišla rovněž velká okna, jež stavbu opticky odlehčují. V určité části exteriéru se použila také stále zelená fasáda, které společně se zelenou střechou vlastně avizuje, že tady žije profesionální zahradník.

Foto: archiv firmy

Podlahy v interiéru jsou většinou z bělených modřínových prken, jen v koupelnách a v technické místnosti se použil kaučukFoto: archiv firmy

Interiér domu se skládá z hlavní obytné místnosti s kuchyní, několika ložnic a dvou koupelen. V obýváku, který je orientovaný na jih, si tak celá rodina může do sytosti užít slunce.

2. Povedená brněnská rekonstrukce

Věřili byste tomu, že se dvojdomek postavený za první republiky může proměnit v moderní, vícegenerační zázemí pro tři rodiny? Alespoň takto znělo zadání, které získali autoři rekonstrukce, Jan Vojtíšek a Jakub Staník z ateliéru Aeiou. Ti se rozhodli původní části nijak neskrývat, a tak dům v sobě kombinuje staré prvky s novými, a to doslova v každém patře.

Foto: archiv firmy

Různé povrchové úpravy stěn zdůrazňují jak původní, tak nově přistavěné částiFoto: archiv firmy

„Stávající konstrukce představuje zděné stěny a trámové stropy. Přistavěné části jsou z dřevostavby, která je v exteriéru obložená modřínovými latěmi v šikmém směru,“ vysvětlují autoři proměny.

Kromě dostavěných částí či proměn dispozic se mimo jiné řešilo také schodiště. Staré se muselo odstranit už proto, aby nové nabídlo samostatné vstupy do každého z bytů. Ale změn tady proběhlo samozřejmě více, například balkon na jižní straně se stal pracovnou.

Foto: archiv firmy

Vila pro tři rodiny stojí na ploše 116 m^2 , užitná plocha je pak více než dvojnásobná, jde o 244 m^2Foto: archiv firmy

3. Mládí na venkově

Prostorný, a přitom nijak předimenzovaný dům pro mladou pětičlennou rodinu se nachází na venkově, v obci Petříkov. Jak sami vidíte, i pohledově kombinuje tradiční materiály – dřevěný modřínový obklad a bílou omítku. Dřevo bez povrchové úpravy má šanci stárnout stejně přirozeně jako zahrada, časem tedy získá stříbrošedou patinu.

Foto: archiv firmy

Užitná plocha tohoto domu je 169 m^2 , plus ještě připočítejme 19 m^2 terasy, zastavěná plocha 136 m^2Foto: archiv firmy

„Konstrukce této nízkoenergetické stavby je sloupková, říkáme jí také two by four. Nosná konstrukce se tedy skládá z dřevěné tyčové kostry a z pláště, který má stabilizovat kostru usazenou do obdélníkového rámu. Plášť je vytvořený z desek na bázi dřeva,“ uvádí architekt Václav Zahradníček z ateliéru Prodesi. Celková koncepce domu je rozvržena tak, aby objekt v podstatě z každé strany nabízel odlišný pohled, přičemž z kopce vidíte přízemí a patro, kdežto směrem od vody také suterénní část.

Foto: archiv firmy

V přízemí se nachází hlavní obytný prostor, v patře pak pokoje dětí a ložnice rodičůFoto: archiv firmy

Hlavní chod domácnosti se odehrává v přízemí, přesněji řečeno ve velké kuchyni propojené s obývací částí, odkud se dá vejít přímo na zahradu. Tady rovněž najdete také praktickou terasu, kde se dá posedět, i kdyby venku pršelo.

Umíte si představit, že vám některý z těchto domů říká „pane“? Anebo máte o svém rodinném domě jiné představy? Dejte nám vědět, jaké!

Reklama

Související témata:

Načítám