Hlavní obsah

Základ šatníku: Pořádné sako! Jaké modely teď nejvíc letí?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancelář, romantické rande i party – sako je natolik univerzální kousek, že by byla škoda ho vyřadit ze svého šatníku, protože kdysi jste ho zařadila do škatulky „stará-mladá“ nebo „kancelářská myš“. Až uvidíte, jaké kousky jsou nyní v módě, určitě neodoláte a vyrazíte na lov.

Článek

Blejzr je skvělý tím, že ho dokážou ocenit jak módní experimentátorky, které se řídí nejnovějšími trendy, tak i ženy, které se spíš drží klasické elegance. Jeho největší výhodou je multifunkčnost, můžete si ho vzít na šaty, k rozevláté sukni, ke kalhotám s puky i k potrhaným džínám. Je to jen na vaší představivosti, odvaze a chuti zkoušet nové věci.

Nicméně, stejně jako vše ostatní, i saka se řídí trendy. Už delší dobu jsou v pozadí upnutější vypasované modely, které končí těsně nad boky. Nyní se nosí objemnější, často oversized kousky, ve kterých se budete jakoby trochu ztrácet.

Office wear

Opravdu nepřehlédnutelným trendem jsou saka, která na první pohled připomínají vrchní díl od usedlého kostýmku. Poznáte je hned na první pohled díky speciálnímu motivu – drobné kostce, v šedivých nebo hnědo-béžových tónech. Návrháři se do těchto modelů naprosto zamilovali a navrhují je nosit s volnými kalhotami stejného vzoru nebo s jednoduchými černými kousky, denimem i s květovanými šaty. Často je zdobí nějaký zajímavý prvek, například široký pásek s výraznou sponou nebo šněrování.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Volné sako, Stradivarius, 799 Kč. Sako s širokými klopami, Mohito, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Oversized sako pánského střihu, Pull&Bear, 799 Kč. Sako s páskem, H&M, 1299 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sako se šněrováním, Bershka, 1299 Kč. Sako s roztřepenými lemy, Reserved, 999 KčFoto: Archiv firem

Prodloužené délky

Stejně populární jsou i delší modely, na které by si ale měly dávat pozor ženy s drobnější postavou a menšího vzrůstu. Bohužel jim můžou ještě víc ubrat na výšce. Proto by těmto blejzrům měly větší pozornost věnovat dámy vysoké. Pokud jste odvážnější, můžete některé extra dlouhé kousky někdy využít i jako šaty.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Dlouhé černé sako s tenkým proužkem, Bershka, 999 Kč. Černé kostkované sako, H&M, 899 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Šedé proužkované sako, Stradivarius, 699 Kč. Dvoubarevné sako, Orsay, 1399 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Červené sako, Mango, 1999 Kč. Šedobílé sako, Zara, 1299 KčFoto: Archiv firem

Ve stylu Chanel

Od té doby, co Gabrille Chanel představila světu proslavené zkrácené sako hranatého střihu, pravidelně se vrací na mola i do ulic. Tento kousek je nadčasový a vypadá nejlépe, když je ušitý z buklé nebo tvídu. Chcete-li, aby měl módní říz, hledejte zajímavé prvky – ozdobné knoflíky, roztřepené lemy, nebo lemy s řetízky. Jestli už doma podobný kousek máte, ale chtěla byste ho trochu zmodernizovat, připněte na něj hned několik větších broží v jednotném stylu.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Žlutošedé sako, Bershka, 1299 Kč. Šedé sako s roztřepenými lemy, Topshop, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sako s řetízkem, Reserved, 699 Kč. Červené sako s perličkovými knoflíky, Orsay, 1249 KčFoto: Archiv firem

 Rukávy v hlavní roli

Halenky, svetry, šaty i trička – letos se klade opravdu velký důraz na zajímavé řešení rukávů. Ani saka tento trend neobešel. Objevují se abnormální šířky, zvonové tvary, nabírání, zavazování i volánky.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Černé sako, Reserved, 649 Kč. Tmavěmodré sako s volány, Topshop, 1999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Žluté sako, Mango, 1999 Kč. Růžové sako, Mohito, 1199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Červené sako, Reserved 899 Kč. Sako s květinovým potiskem, Zara, 899 KčFoto: Archiv firem

Který z těchto modelů se vám nejvíce líbí a s čím byste ho nosila?

Související témata:

Načítám