Hlavní obsah

Přišla jsem o dítě. Diagnóza: zamlklý potrat

Foto: shutterstock.com

Těšení na miminko bylo krátkéFoto: shutterstock.com

Reklama

Těšíte se na miminko, všechno je v pořádku, cítíte se dobře... Jenže pak přijde krutá zpráva - srdíčko malého plodu přestalo tlouct. Jak je to možné? Prožila jste zamklý potrat! Přichází bez varování a jakýchkoli příznaků. A příčiny? Většinou neznámé...

Článek

Časopis Uzlíček

Vykřičník v kalendáři už je tři dny starý a menstruace nepřichází. Že by? Běžím do lékárny pro test. Dvě čárky, to není možné! Chtěli jsme miminko, tak už je to konečně tady?!

5. týden - Nevydržím a objednávám se na gynekologii. Ultrazvuk potvrzuje těhotenství. Domlouvám si další návštěvu. „Stačí v 9. týdnu, už bude patrná srdeční akce a vystavíme průkazku,“ říká lékař.

6. týden - Prohlížím se z boku v zrcadle a strkám si pod svetr polštářek. Je mi zvláštně, ale krásně.

7. týden - Nevydržíme a oficiálně oznamujeme budoucím babičkám a dědečkům, že se mohou těšit na vnouče.

8. týden - Nakupuju knížky, dívám se po kočárcích.

9. týden - Těším se na další ultrazvuk, který ukáže srdíčko mého miminka. Sestřička vyplňuje průkazku a připravuje si všechno na odběr krve. Jdu do ordinace. Doktor sleduje obrazovku ultrazvuku a mlčí. Podvědomí začíná panikařit a pak se ozve: „Je mi líto. Srdeční akce tam není, plod se přestal vyvíjet.“ To není možné! Vždyť mi vůbec nic není! Nekrvácím, nebolí mě břicho, to je nějaký omyl? Není, bohužel. Jako ve zlém snu přichází soucitný pohled sestřičky, která uklidí připravenou stříkačku a jehlu. Nemocnice, potoky slz nad tou nespravedlností, revize dutiny děložní, bezesná noc, odchod domů a přede mnou naprosté prázdno pro další měsíce, kdy mi mělo růst bříško a měla jsem vybírat oblečky a postýlku.

Bylo mi tak dobře, a přesto...

Zamlklý potrat je nepřenositelná zkušenost. A protože je má vlastní, troufnu si říct, že je možná horší než spontánní potrat. Právě pro fakt, že ženu zaskočí nepřipravenou. Leckdy bez jediného příznaku, na rozdíl od samovolného potratu. A také proto, že se o něm tolik nemluví a nepíše.

Přesné číslo o množství zamlklých potratů nelze určit. Jedním z důvodů je fakt, že většina z nich končí už během menstruačního cyklu, a tak žena ani nemusí vědět, že byla těhotná. Trochu silnější nebo opožděná menstruace může být jediným signálem. Některá těhotenství ale pokračují dále a končí během prvního trimestru, nejčastěji do 10. týdne. Samovolný potrat je provázen silným krvácením a bolestmi břicha. Zamlklý už má svou podobu ve svém názvu.

Foto: shutterstock.com

Potrat objeví až ultrazvukFoto: shutterstock.com

„Většinou při něm sice dochází k mírnému krvácení (špinění, hnědý výtok), ale jsou i případy, kdy se žena cítí naprosto dobře a zamlklý potrat zjistí až ultrazvuk,“ říká gynekolog MUDr. Tomáš Truneček. „Je otázkou, co by se stalo, kdyby se toto těhotenství nechalo nadále bez zásahu, a po jaké době by došlo k potratu či vstřebání zamlklého těhotenství,“ dodává lékař.

Zamlklý potrat (missed abortion) představuje medicínsky ultrazvukovou diagnózu, při které není nalezena srdeční akce plodu. Ta by měla být spolehlivě patrná v 7. týdnu těhotenství. Ultrazvukem lékař vidí mnohdy jen plodové obaly a nejsou patrné ani struktury plodu.

Reklama

Související témata:

Načítám