Hlavní obsah

Zánět močového měchýře? Bolestivá zkušenost, kterou nechcete opakovat!

Foto: Marcos-Mesa-Sam-Wordley, shutterstock.com

Máte nepříjemné zkušenosti se záněty močového měchýře? Víme, jak je rychle vyléčit!Foto: Marcos-Mesa-Sam-Wordley, shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli už jste už měli zánět močového měchýře, asi se otřesete při pomyšlení, že by vás potkal znovu. Proč jste jím ohroženější po viróze nebo antibiotické léčbě? A dá se mu předejít?

Článek

Únor a březen jsou dobou, kterou lékaři berou jako sezonu s největším nárůstem pacientů, kteří trpí zánětem močového měchýře. Velmi často totiž následuje po klasickém nachlazení, viróze, ale i třeba chřipce či zánětu dýchacích cest, na který vám praktik předepsal antibiotika. Proč tomu tak je?

Co vyvolá zánět močového měchýře?

Abyste pochopili, proč velmi často následuje zánět močového měchýře po klasických zimních chorobách, je potřeba znát příčiny jeho vzniku. Mohou za něj bakterie, které se v moči a močových cestách běžně vyskytují – někdy se k nim přidají i méně obvyklí původci, čili viry, kvasinky a vzácně i paraziti. Ti ke svému množení a následné kolonizaci močových cest potřebují, abyste byli oslabeni, a hlavně, abyste nedostatečně pili.

„Proud moči brání před kolonizací močových cest původci zánětu. Aby dostatečný proud vznikl, je potřeba během dne vymočit alespoň dva litry,“ vysvětluje prim. MUDr. Michaela Matoušková, místopředsedkyně České urologické společnosti. Pokud toho vypijete málo – a to se stává často právě v době, kdy bojujete s nachlazením či chřipkou, kdy tělo potřebuje tekutinu i k ochlazování pocením, může být moč koncentrovaná, dráždit močové cesty a její kyselé pH je skvělé pro rozvoj infekce.

Prevencí – a to nejen při nachlazení a virózách, je tedy dostatek tekutin. „Základem by měla být voda, ale vhodná je i slabě a středně mineralizovaná voda, která přispěje k úpravě minerálního hospodářství organismu a pomáhá chránit močové cesty před záněty a vznikem močových kamenů,“ upřesňuje Michaela Matoušková.

Foto: Moshbidon, shutterstock.com

Velmi důležitý je vydatný pitný režimFoto: Moshbidon, shutterstock.com

Jak poznáte zánět močových cest?

Příznaky zánětu jsou nejen klasické a obávané bolestivé močení, nutkavé a časté močení, ale i bolesti v podbřišku a krev v moči, která pochází ze sliznice močového měchýře, postižené zánětem. Potíže se objevují většinou náhle a s velkou intenzitou – a to nejčastěji po nachlazení, po přenosu bakterií sexuálním stykem, mohou mít souvislost i s gynekologickou infekcí.

Při prvních příznacích je zásadní, abyste zvýšili příjem tekutin, drželi se v teple, nezadržovali močení a nasadili preparáty s brusinkami. Dostatek tekutin sníží koncentraci moči a ve výsledku sníží i bolestivost. Pokud to nepomůže, jděte k lékaři – pokud vám předepíše antibiotika, je nutné jejich účinek podpořit i dostatečným pitným režimem.

Zánět močového měchýře rozhodně nepodceňujte, pokud na něj dostanete antibiotika, rozhodně je vždy doberte i po ustoupení příznaků, nedostatečně léčený se může lehce přehoupnout do chronického, který se může vracet.

Foto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Při zanedbání prvních příznaků nebo nedobrání celé předepsané dávky antibiotik může být onemocnění velmi bolestivé, a dokonce může přejít do chronické formyFoto: wavebreakmedia, shutterstock.com

Upravte jídelníček

Jestli jste k těmto potížím náchylnější, udělejte pár preventivních opatření, mezi která patří i úprava jídelníčku – a to nejen ve chvíli, kdy máte akutní obtíže. Měli byste vynechat jídla a tekutiny, které k návratu infekce mohou přispět. Opatrně s ostře kořeněnými jídly, která dráždí močový měchýř, což platí i pro třísloviny z bílého vína a tvrdý alkohol – naopak obohaťte seznam nápojů o kvalitní brusinkový džus či čaj. Omezit byste měli i cukry, sycené nápoje a kávu. Vyhnout byste se měli i citrusům.

„Pitný režim by měl zahrnovat i léčivé čaje s protizánětlivým efektem. V situacích, kdy se častěji potíte, ať to je při sportu, v práci, ale i v nemoci, doporučujeme zvýšit příjem tekutin a minerálů, tedy i již zmíněných minerálek,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová, DiS., spolupracovnice AquaLife Institute.

Trpíte na záněty močového měchýře? Napište nám!

Související témata:

Načítám