Hlavní obsah

Zapomeňte na beton v paneláku. Moderní je zábavný!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viditelný beton v interiérech nemusí nutně znamenat něco nedokončeného. Některé lidi dokonce uchvátil natolik, že si ho domů pořizují dobrovolně, a pro jeho skvělé vlastnosti si ho zamilovali i architekti. Kam se hodí?

Článek

Ještě před několika lety se beton považoval za něco nevzhledného a nedodělaného. Lidé si ho spojovali hlavně s panelovými sídlišti a při představě betonové stěny v obýváku by nejspíš většině z nich hrůzou vstávaly vlasy na hlavě. Pak ale proběhl boom industriálního stylu a čím víc se betonové prvky dostávaly do běžných domácností, tím populárnější materiál byl. Dnes ho lidé v interiérech buď milují, nebo nenávidí.

Patříte do první skupiny a rádi byste jím oživili svůj byt? Beton volte především do prostorných, dostatečně osvětlených místností a kombinujte se světlými či pastelovými barvami. Co všechno vám může nabídnout?

Stěrky se hodí na každý materiál

Nejčastější a nejoblíbenější jsou v interiérech imitace betonu, takzvané stěrky, které na první pohled mohou vypadat jako masivní pohledový beton. Jejich výhodou je poměrně vysoká odolnost vůči mechanické námaze, navíc se dají aplikovat na všechny dostupné povrchy – drží na dřevě, sádrokartonu, omítce, skle i kovech. Po nanesení se doporučuje povrch přelakovat, čímž se zvýší jeho odolnost vůči mastnotám a vodě.

Stěrky můžete nanést na stěny a podlahu, snadno se jimi upraví i nábytek. Pokud nejste velkým příznivcem šedé nebo chcete zkusit něco originálního, sáhněte po pigmentových stěrkách nebo těch s různými strukturami (k dostání je například dřevo).

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Beton si určitě oblíbí milovníci industriálních a minimalistických stylů bydlení. Hodí se hlavně do prostorných místností, do nichž proudí dostatek přirozeného světlaFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Tvárný beton vydrží téměř vše

Další volbou je pohledový beton. Jeho hlavními výhodami jsou velmi dobrá tvárnost, vysoká odolnost, snadná údržba a dlouhá životnost. Určitě vás potěší i široký výběr textur, barev a povrchových úprav. Většinou se provádějí ještě před zatvrdnutím pomocí hlazení, škrábání nebo vymývání. Pracovat s jeho strukturou se dá i po úplném zatvrdnutí, časté je leštění a broušení, pískování nebo opracování kamenickými technikami.

Hodí se do exteriéru i interiéru s nijak mu neškodí ani jinak na materiál citlivé místnosti, jako je koupelna či kuchyně.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Větší betonové plochy kombinujte se světlými či pastelovými barvamiFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Beton nemusí být jen šedý

Standardní barvou betonu je šedá, pokud ale nejste její skalní příznivci, nevěšte hlavu – betonové stěrky i pohledový beton se dají obarvit. Nejčastěji se používají červené, žluté a hnědé pigmenty, oblíbené jsou i perleťové a metalické lazury. Výslednou barvu ovlivňuje zabarvení kameniva, barva použitého cementu i kvalita a hladkost povrchu. Pro výrobu světlých a zářivých odstínů je například třeba použít bílý cement.

Do minimalistických nebo malých interiérů je vhodným řešením bílý beton. Plochám dodá jemnost, čistotu, lehkost a dodatečné světlo a přitom si zachovává všechny přednosti klasického betonu. Protože dokáže dobře odolat nečistotám, UV záření a povětrnostním vlivům, nemusíte se bát ho použít ani v exteriéru.

Foto: noreefly, Shutterstock.com

Zapomeňte na šedou! Beton si můžete pořídit i v barevných variantách. K získání žlutého odstínu je potřeba použít bílý cementFoto: noreefly, Shutterstock.com

Číslo jedna do kuchyní

V kuchyních najde beton své využití jako extrémně kvalitní a bezúdržbová pracovní deska. Tu je možné odlévat přímo na místě nebo nainstalovat jako prefabrikát. Vyrábějí se i monolitické desky vyztužené textilními tkaninami, které jsou až pětkrát lehčí než železobetonové kousky. Povrch je otěruvzdorný a chemicky odolný, přičemž splňuje veškeré hygienické předpisy pro styk s potravinami.

Kromě výše zmíněných kladů jsou beton či betonová stěrka v kuchyni skvělou volbou také proto, že jsou zdravotně nezávadné a nevyvolávají žádné alergie.

Foto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Beton je jeden z nejlepších materiálů, které si lze do kuchyně pořídit. Je oděruvzdorný a zdravotně nezávadnýFoto: Dariusz Jarzabek, Shutterstock.com

Své místo si získá i v koupelnách

Mimo kuchyně je beton vhodnou volbou do koupelen, kde své využití najde nejen ve sprchových koutech, ale také na zařizovacích prvcích, tedy umyvadlech či deskách pod nimi. Když do koupelny zvolíte betonové stěrky, nezapomeňte na přelakování – zvýší se tak jejich odolnost vůči vlhkosti. Vhodnější variantou jsou velmi tvrdé stěrky, kterým voda (včetně mořské) vůbec nevadí. Pokud ji tedy chcete nanést například do sprchového koutu, vybírejte mezi nimi.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

V koupelnách je beton výbornou volbou nejen na stěny. Ideální je speciální velmi tvrdá stěrka, která odolá i voděFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

Betonové doplňky pro každého

Ostýchat se nemusíte ani při volbě doplňků a nábytku. Skromnější si mohou vystačit s vázami, lampičkami nebo rámečky k obrázkům, pro odvážnější jsou dostupné téměř jakékoliv kousky nábytku. Fantazii se meze nekladou, a tak si do domácnosti můžete pořídit i betonovou vanu, konferenční stolek nebo třeba postel. Některé firmy, české nevyjímaje, vyrábějí betonový nábytek sériově i na zakázku.

Foto: Julia Karo, Shutterstock.com

Odolnost, tvárnost a dlouhá životnost dělají z betonu ideální materiál pro interiérové doplňkyFoto: Julia Karo, Shutterstock.com

Líbí se vám betonové stěny nebo jde tento styl úplně mimo vás?

Související témata:

Načítám