Hlavní obsah

Bezúdržbová garsonka: Koupelna vás překvapí, terasa nadchne

Foto: Čeněk Vitovský

Foto: Čeněk Vitovský

Garsonka velká 31 m², nevyhovující dispozice, ani jeden pravý úhel – a klient, který má o rekonstrukci jasnou představu, v níž figuruje hlavně pojem „bezúdržbový“. Této výzvy se ujala designérka Hedvika Novotná a vznikl chytře řešený byt v pánském stylu.

Článek

Družstevní byt, zkolaudovaný v roce 2000, se nachází v bytovém domě v okrajové části Brna a patří k němu zahrádka orientovaná do vnitrobloku. I tu si designérka vzala do parády a vytvořila z ní, přesně podle přání, oázu relaxace, která ale vyžaduje jen minimum údržby – dřevěné pódium s posezením, kolem oblázky a mulčovací kůra, žádná tráva, která by se musela sekat, ani květiny a keře, které by ničily plot.

Příliš velká koupelna a málo úložného prostoru

„Rekonstrukce, včetně bouracích a stavebních prací a výroby zakázkového nábytku, trvala deset týdnů, další týden jsme pracovali na terase. Vypořádat jsme se museli zejména s nevyhovující dispozicí – v bytě chyběl dostatek úložného prostoru, na jeho úkor tu byla velká šestimetrová koupelna. Abnormálně velká byla i šachta (140 x 65 cm), která přitom obsahuje jen asi pět trubek. Zaráží mě, jak někdy projektanti vůbec nemyslí na využití prostoru v malých bytech,“ říká designérka Hedvika Novotná. Odstranili také příčku, která oddělovala zádveří od obytného prostoru a kvůli níž byt působil velmi stísněně.

Foto: Čeněk Vitovský

Původní koupelna byla až příliš velkorysá na úkor úložného prostoru v bytě. Majitel si tu novou přál bezúdržbovou a těšil se na prostorný sprchový kout. Zcela vyloučil použití kachliček a dlažbyFoto: Čeněk Vitovský

Koupelna i sprcha bez dlaždiček

Majitel chtěl funkční a minimalistický byt v nadčasovém designu, přál si velký sprchový kout a celkově bezúdržbovou koupelnu – zakázal použití dlažeb a kachliček. Praktickou vychytávkou je nika na odkládání sprchového gelu či šamponu. Zabrat daly dveře do sprchového koutu, které jsou atypické hlavně úhlem otevření (103°). „Trvalo velmi dlouho, než se našel vhodný dodavatel. Ten dveře dodal až za tři měsíce od objednání,“ doplňuje designérka.

Foto: Čeněk Vitovský

Na sprchový kout použili betonepoxidovou voděodolnou stěrku a majitel je nadšen. Sprcha se udržuje velmi snadno, navíc tu vytvořili praktickou niku na odkládání sprchového gelu či šamponuFoto: Čeněk Vitovský

Velká postel i pracovní stůl

Postel měla být vysoká alespoň 60 cm s minimální plochou lůžka 140 x 200 cm a majitel ji rozhodně nechtěl rozkládat. Vzhledem k tomu, že dalším z požadavků byl dostatek úložného prostoru, navrhla pod ní designérka dva plnovýsuvné šuplíky na lůžkoviny.

Vejít se měl pracovní stůl se dvěma monitory a také větší TV stolek, kam by majitel zakomponoval herní konzole. A tady přišlo na řadu další chytré řešení – celá TV skříňka se dá otáčet kolem své osy o 180°, do podlahy je zasekaná elektroinstalace a veškerá nutná kabeláž vede podlahou k počítačovému koutu.

Foto: Čeněk Vitovský

Pracovní stůl měl být velký alespoň 120 x 60 cm, aby se na něj vešly dva monitory. Pohodlné a ergonomicky stavitelné křeslo Fly je z dílny českého výrobce kancelářského nábytku LD SeatingFoto: Čeněk Vitovský

Kuchyně s oblým zakončením

Pracovní kuchyňskou desku, včetně dřezu, navrhli z umělého kamene, za linkou je betonepoxidová voděodolná stěrka a antracitová spodní dvířka jsou akrylátová se speciální úpravou proti otiskům prstů. A jeden „hračičkový“ detail – noha u barového stolu je z tvrzeného skla a je podsvětlená LED páskem, který se ovládá dotykem ve spodní straně barové desky.

Za oblým rohem na konci linky se skrývá spížní skříň. „Trvala jsem na oblém rohu záměrně, protože garsonka má nepravidelný půdorys a pravý úhel by v dané části nepůsobil opticky dobře,“ vysvětluje designérka. Na podlahy v celém bytě použili vinyl, a to téměř beze spár – viditelná je pouze jedna.

„Klient nechtěl opakovat chyby, které mu vadily v jeho předchozím bytě – měl TV set s odhalenými kabely, sprchový kout, který se těžko čistil, a velmi malou pracovní plochu v kuchyni. Mnou navržená dispozice ho překvapila. Díky novému uspořádání byt působí vzdušněji, a oproti jeho předchozímu bytu zaručuje plynulý pohyb v domácnosti,“ uzavírá Hedvika Novotná.

Foto: Čeněk Vitovský

Kuchyňská deska, včetně dřezu, je z umělého kamene Meganite, za linkou je betonepoxidová voděodolná stěrka. Antracitová akrylátová dvířka mají speciální úpravu proti otiskům prstůFoto: Čeněk Vitovský

Vizitka designérky

Hedvika Novotná pracuje od roku 2012 pod vlastní značkou NOVOdesign. Ráda veřejnosti přednáší o designu a vychovává novou generaci interiérových designérů, pro které organizuje náročný individuální kurz, tzv. „Designový maraton“. Věří, že kvalita bydlení působí na lidskou psychiku a celkovou životní pohodu. Preferuje jednoduchý a funkční styl, který jde ruku v ruce s ergonomií a estetikou. Svým klientům tvrdí to samé, co William Morris, výtvarník a designér, který v roce 1890 řekl: „Nemějte doma nic, co nepovažujete za užitečné, nebo vám to nepřipadá krásné.“

Jak se vám pánské království líbí? 

Reklama