Hlavní obsah

Obkladačkám odzvonilo aneb Jak zakrýt vanu? Ukážeme

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechcete v koupelně sekat nebo nestojíte o klasický obklad vany? Zahalte ji do nábytkového panelu či betonové stěrky.

Článek

Pokud právě plánujete rekonstrukci staré či výstavbu nové koupelny, vězte, že obklad není jediným řešením, jak se vypořádat se zabudováním vany v koupelně. Jaké jsou další možnosti a jejich výhody a nevýhody?

Když nechcete obklad

Nábytkový panel či úplně jednoduchý povrch, jakým je betonová stěrka, se hodí do koupelen s klasickými obklady na zdi a podlaze, stejně jako do moderních se speciálními tapetami či epoxidovými nátěry.

„Je to vždy především věc domluvy interiérového designéra se zákazníkem. Předně musíte překonat zažité klišé, že tam, kde je voda, musí být přece obklad. Na druhé straně ale zase nepropadněte pocitu, že co je netradiční, to se vám musí líbit,“ říká designér Petr Molek ze studia očkodesign.

Foto: Koupelny-eshop.com

Boční panel v dekoru tmavého dřeva, info o ceně v obchoděFoto: Koupelny-eshop.com

Foto: Koupelny-sen.cz

Hopa – čelní panel dřevěný 160 Exclusive, cena 6201 KčFoto: Koupelny-sen.cz

Zakryto raz dva 

Krycí panel k vaně bleskurychle zakryje odpadové trubky a instalaci, aniž byste museli vanu zazdívat či obkládat. „Zhruba na tři prodané vany připadá jeden prodaný čelní panel. Nejčastěji se obezdívají obdélníkové vany, panely si zákazníci pořizují zejména k rohovým a asymetrickým vanám,“ říká Jana Šlefrová, PR manažerka firmy Ravak. „Další výhodou panelu je, že nechává kdykoli snadno přístupný sifon pod vanou, což oceníte zejména při kolizích s odpadem. Navíc instalace je mnohem rychlejší a čistší,“ dodává.

Jako všechno, i panely však mohou mít jisté nevýhody, resp. záleží velmi na kvalitě. „Oproti bytelnému obkladu může být panel k vaně náchylnější k určitým deformacím,“ upozorňuje Lenka Lehečková, marketingová manažerka společnosti Siko.

Foto: Biano

Dřevěné panely Hopa mohou zakrýt i oblou vanu, info o ceně v obchoděFoto: Biano

Foto: SIKO

Panel Ravak Chrome, cena 2138 KčFoto: SIKO

Foto: Ravak

Vany Ravak City a City Slim již nemusíte obkládat zdivem a keramikou, stačí si k vaně dokoupit panel, cena od 1800 KčFoto: Ravak

Dřevo a nábytek

„Zajímavým kompromisem mezi obezděním van a bílým čelním panelem je panel v barvě ořechu, dubu či kartáčovaného dřeva. Jeho praktické funkce jsou zachovány, esteticky však působí divy,“ uvádí Jana Šlefrová.

Další možností je nábytkový panel. Ten je výjimečný svou funkčností. Většinou obsahuje tři skříňky s vyklápějícími dvířky, kam můžete schovat některé koupelnové propriety. Dvířka se otevírají systémem „Push“. Panel je vyroben ve stejném designu nebo materiálu jako ostatní koupelnový nábytek.

Foto: Svet-koupelny.cz

Cersanit – nábytkový přední panel k vaně Smart 170, cena 4175 KčFoto: Svet-koupelny.cz

Foto: JIKA

Bílý panel se hodí ke každé vaně, info o ceně v obchoděFoto: JIKA

Foto: Ravak

Asymetrická vana v bílém panelu, info o ceně v obchoděFoto: Ravak

Foto: SIKO

Příjemně velká vana Rosa schovaná v asymetrickém obalu, cena 1663 KčFoto: SIKO

Foto: Koupelny-sen.cz

Hotovo bude raz dva, žádné obezdívání. Vše šikovně zakryje panel značky Hopa, cena 3411 KčFoto: Koupelny-sen.cz

Prosté, elegantní

Pokud jste duší maximální minimalisté, mohla by vám do noty kápnout další možnost, a to jednoduchý povrch a vzhled betonové stěrky. Vedle nevšedního designu může být výhodou i snadná údržba, kdy odpadá čištění mezi spárami.

Foto: Němec s.r.o.

Beton koupelně prostě sluší. Je ideálním řešením, pokud se vám líbí koupelna zcela bez obkladůFoto: Němec s.r.o.

Foto: očkodesign

Betonová stěrka zde nahrazuje klasické obklady. Je bezspárová, takže se dobře udržujeFoto: očkodesign

Jaký „obklad“ vany to u vás vyhraje? 

Související témata:

Načítám