Hlavní obsah

Zaručené triky na mytí oken. Využijte pudink nebo ocet!

Foto: thinkstock

Čistá okna jsou prý vizitkou domácnostiFoto: thinkstock

Reklama

Mytí oken nebývá oblíbenou zábavou, proto se vám jistě bude hodit několik triků, které vám tuto práci usnadní a urychlí. Vyzvídali jsme přitom i v úklidových firmách.

Článek

Naše babičky si na čistá okna potrpěly a říkalo se, že jsou vizitkou správné hospodyňky. Pokud to právě teď není s tou vaší „vizitkou“ nikterak slavné, můžete to hned příští víkend napravit – a použít přitom následující profesionální i babiččiny rady.

Správný postup mytí oken

Není nad to se řádně připravit, aby vám pak práce šla od ruky:

1. Ač to může znít jako legrace, prvním krokem je, že než začnete cokoli dělat, otevřete okno a podívejte se na oblohu. Ideální počasí je, když nemrzne, příliš nefouká, a hlavně vám do oken nesvítí slunce. Pokud je příliš teplo, voda i přípravky rychle zasychají a okna jsou plná šmouh, v mrazu zase špína víc drží (a nastydnete).

2.Pokud uznáte, že počasí vyhovuje, pusťte se do vyklizení parapetů a okolí oken, včetně sundání záclon. Ty dejte ideálně hned vyprat.

3. Podívejte se, jestli nejsou kolem oken pavučiny, a případně je vyluxujte. Někdy může okolí i plesnivět, takže je dobré plíseň nastříkat vhodným přípravkem.

4.Nachystejte si kbelík s vodou a hadrem, přípravek na mytí oken, ale také schůdky či stoličku.

Foto: thinkstock

Opravdu hodně zašpiněná okna umyjte slanou vodouFoto: thinkstock

5. Mytí začněte tím, že vodou se saponátem omyjete žaluzie a jejich ovládání. Pokud je nemáte, začněte mytím rámů. Ani na urputnou špínu na nich však nepoužívejte písek na nádobí či podobné přípravky. Například plastové rámy jsou velmi citlivé na poškrábání.

„U bílých plastů budete muset asi jednou za dva tři roky použít speciální chemii, abyste zachovali jejich sněhový vzhled. Na rámy je nejlepší švédská utěrka, která dobře absorbuje nečistoty a šetří čas mácháním a ždímáním hadru,“ říká Petr Matějček z firmy Hormat group s. r. o.

6. Teprve po umytí žaluzií a rámů přijde řada na skla z obou stran.

7. Pokud jsou okna šroubovací, tak, jak tomu bývá zejména ve starších domech, je třeba je rozšroubovat, umýt a vyleštit z obou stran, a pak sešroubovat zpět. „Mnoho lidí omyje nejprve vnitřní stranu skel, zašroubuje, a pak teprve myje skla na venkovní straně. Bohužel až poté objeví případné šmouhy uvnitř oken, které přes neumytá venkovní skla nebyly vidět,“ vysvětluje Jaroslav Hátle z úklidové firmy.

Rychle a bez šmouh

„Rozhodně nedoporučuji umývat skla hadrem a vodou a dolešťovat je pak pomocí různých sprejů. Při přímém slunečním světle potom zaručeně uvidíte šmouhy. Investujte raději do kvalitní stěrky na okna s vyměnitelnou gumou a pořiďte si také takzvaný rozmývák, kterým budete na tabuli nanášet vodu se saponátem, můžete ho případně nahradit obyčejnou houbou,“ říká Petr Matějček.

Foto: thinkstock

Ocet se uplatní i jako skvělý čisticí přípravekFoto: thinkstock

Babské rady

A co radí naše babičky? Ty se o vysoký lesk a okna bez šmouh dokázaly postarat i bez přípravků z drogerie. Vy je můžete ocenit také – například, když těsně před mytím zjistíte, že svého oblíbeného přípravku nemáte dost… Takže:

1. Krásný lesk a zvládnutí i víc zašpiněných skel – to dokáže ocet ve spojení s teplou vodou.

2. Okna vyleštíte novinovým papírem.

3.Skla můžete mýt i vlažnou vodou, do které (asi do pěti litrů), přidáte sáček rozmíchaného vanilkového pudinku. Po uschnutí stačí skla vyleštit suchým hadříkem.

4. Mytí zvládne i dětský šampon přidaný do vody.

5.Skvělá je i slaná voda – dávkování je asi polévková lžíce na litr vody. Poradí si i s víc zašpiněnými skly.

6.Okna dokonale vyleští i staré silonky.

Prozraďte nám své triky na snadné umytí oken, napsat nám je můžete do diskuse.

Reklama

Načítám