Hlavní obsah

Věrnost? Zmizela!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odoláte vytrvalému svádění?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Mnoha lidem zásada věrnosti už nic moc neříká. Vztahy jsou čím dál volnější a mysl bohémštější. S partnerskou jistotou aby člověk radši moc nepočítal... Zatraceně!

Článek

Kdo by se aspoň jednou za život nesetkal s nevěrou? Ať už ze zkušeností známých nebo té vlastní. Všichni jsme o ní slyšeli, či se nás týkala přímo. Jakoby dnes bylo neposkvrněných pout čím dál méně. Nejsou láska a věrnost dvě nesouvisející hodnoty? Něco jako: „Miluji tě, tak co by jsi ještě chtěl(a)?"

Zase jeden mýtus

Říká se, že muži jsou od přírody více sexuálně založení než ženy, častěji vyhledávají „aktivní" dobrodružství mimo svůj domov, a ohrožují tak věrně smýšlející manželku, která udržuje teplo rodinného krbu. A že mají za úkol oplodnit co možná největší množství žen kvůli předání své DNA. To ženy si musí otce svých dětí vybírat pečlivě, protože za život moc potomků nemají, tak ať ty zrozené vypadají k světu - důraz kladen na kvalitu. Na každém šprochu pravdy trochu, ale...

Bez rozdílu pohlaví

Muži možná více masturbují a dožadují se pozornosti, což se zpravidla po pár letech vztahu otočí. Žena oblečená do podvazků, našlapujíc na skleněných podpatcích výšky 8 cm svádí svého muže, kterého zrovna nejvíce zajímá nová televizní reality show než pracně nacvičené číslo vlastní ženy. Velké rozdíly mezi fantazií a sny mužů a žen ale nejsou, a to se týká i chtíče „zanášet" s někým jiným než se stávajícím partnerem.

Doba už není tak křečovitě svázaná náboženstvím, státem a přesvědčením, že svazek manželský má trvat celý život a být mravně čistý jako voda z horské studánky (i když ani ta už asi není, co bývala). Průzkum národního mínění Univerzity of Chicago Press ukázal, že ženy i muži do pětadvaceti let věku se věrností příliš nezabývají - nebo jen opravdu málo. Sex na jednu noc? Milenec schovaný ve skříni? Normální! „Vo co jako de, baby?"

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Muži se rádi ohlédnouFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ženy chtějí lásku

O hodně. I když obě pohlaví podvádí naprosto stejně (nikdo víc, nikdo míň), vedou je k tomuto činu rozdílné věci: U žen je to touha po citu, něze a lásce, kdežto u mužů pouhopouhá příležitost. Ano, dělá zloděje, jak se trefně říká. A málokterý muž odolá, když ho cílevědomá žena vehementně a s vervou svádí. Nástrahy přitom číhají všude. Očka může házet sekretářka, bývalá přítelkyně, obchodní partnerka, doručovatelka pošty... Pasti všude, kam se podíváš. Jen neříkejte, že vy za všech okolností odoláte všem a všemu. Sáhněte si do svědomí.

Chlap má mít zásady

Na druhou stranu jen něco okolo 15 % populace věří v polygamii. Ale najít partnera, který nehopsá z jedné postele do druhé a má své zásady, je stále těžší a těžší. Musíte mít prostě štěstí. V dnešním světě není těžké seznámit se a zamilovat, nýbrž věřit a nebýt partnerem považován za samozřejmost stejné hodnoty jako ten věšák stojící v předsíni. Nenechte se zmást, že i tak nicotná věc má přece nějaký účel. To vy taky - mít spokojený a pohodový vztah. Bez práce ale nejsou koláče, tak hledejte jehlu v kupce sena. Jestli už ji máte, navlékněte na ni nit a hleďte, aby se nepřetrhla...

Reklama

Související témata:

Načítám