Hlavní obsah

Vyvracíme zastaralé mýty o zdraví: Jak je to se čtením po tmě?

Foto: Thinkstock

Podléháte legendám o nemocech a zdraví, nebo spoléháte na vědu?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věříte zdravotním mýtům o žaludečních vředech, rakovině prsu anebo návalech? My známe fakta, která jejich „pravdu“ objasňují.

Článek

Mýty se tradují od pradávna a zasahují snad do všech možných oblastí života. Někdy bývá jednodušší zaběhlým legendám věřit než se smířit s realitou. Moderní vědy postupně nahrazují zastaralé mýty novými fakty.

Mýtus: Z pálivého jídla a ze stresu budete mít žaludeční vředy.

Fakta:Ostrá kořeněná jídla i psychické vypětí mohou zhoršit příznaky vředů, ale rozhodně se z nich vředy nevytvoří. Za jejich vznikem stojí infekce způsobená bakterií Helicobakter pylori, která ničí ochrannou vrstvu žaludku (chrání žaludek proti působení žaludečních šťáv). Vředy mohou vzniknout i z některých léků, které oslabují žaludeční sliznici, například nesteroidních antirevmatik.

Foto: Thinkstock

Pálivé jídlo vám žaludeční vředy nezpůsobíFoto: Thinkstock

Mýtus: Pokud se ve vaší rodině nevyskytovala rakovina prsu, nemusíte se jí bát ani vy.

Fakta:U žen do 35 let se karcinom prsu vyskytuje méně často, ale pozdější věk je jedním z rizikových faktorů vzniku nádorových onemocnění. „I když v rodině nebyla nikdy nikomu rakovina prsu diagnostikována, tak riziko vzniku u vás je i v takovém případě 6-8 %", říká lékařka Mammacentra Alena Bílková. Přečtěte si také Rakovina v rodině? Jděte na genetiku!.

Mýtus: Pokud máte návaly horka, jste v přechodu.

Fakta: Návaly horka jsou bezpochyby doprovodným jevem přechodu. Ale není to pravidlo, stejně tak je vyvolává stres a úzkost. K jiným, méně častým příčinám, patří i jinak než klimakteriem způsobená hormonální nerovnováha, poruchy štítné žlázy a infekce. Pokud jste mladší 40 let a trpíte návaly, nemáte žádný důvod myslet si, že jste v přechodu, zajděte si k lékaři.

Mýtus: Čtením při špatném světle si ničíte zrak.

Fakta:Takovým způsobem číst není nic příjemného, nicméně zrak to nijak neovlivní. Podle oční lékařky Hany Trunečkové je pravda taková, že: „Při nedostatečném světle se oči více namáhají, hůře zaostřují a může se dostavit i pocit suchého oka. Zrakové vady námaha nezpůsobuje."

Foto: Thinkstock

Horká voda není spolehlivá antikoncepce!Foto: Thinkstock

Mýtus: Pokud máte sex v horké vaně, nemůžete otěhotnět.

Fakta: Spermie sice nemají rády teplou vodu, bublinky, a dokonce ani chlór, proto třeba ve vířivce nežijí déle než pár sekund, ale věřte, že k nehodě při nechráněném pohlavním styku může dojít. V pěnivé nebo upravené vodě nemusí být ale ani chráněný sex sázkou na jistotu. Například kondomy se mohou uvolnit i sklouznout, vaginální krémy zase voda vyplaví. Pokud už si sex ve vaně nemůžete odpustit a netoužíte otěhotnět, pak se spolehněte na jiný druh antikoncepce.

A jaký názor máte na mýty vy?

Reklama

Načítám