Hlavní obsah

Zastavte se! Tyhle lázeňské tipy vám zpříjemní relaxaci ve vaně

Foto: Pressmaster, shutterstock.com

Napusťte si vanu a hýčkejte své tělo blahodárnými účinky přípravků, které pro vás dnes máme, i vyFoto: Pressmaster, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná nemáte čas chodit pravidelně do sauny nebo na masáže, jeden relax si ale dopřejte. Příjemná koupel vás zklidní i prospěje kráse. Jaké produkty zvolit?

Článek

V kolotoči každodenních povinností je těžké najít chvilku pro sebe. Neměli byste na ni ale zapomínat, relaxace je pro organismus důležitá. Třeba koupel neslouží jen k hygieně těla, příjemně vyčistí i vaši mysl. Ale i domácí lázeň má pár pravidel, která je dobrá dodržovat.

Nepřehánějte to

Pobyt v horké koupeli je příjemný, nepřehánějte to ale ani s teplotou vody, ani s dobou strávenou ve vaně. „Pokud máte normální nebo smíšenou pokožku, tak vám například 10–15minutová lázeň s přiměřenou teplotou neublíží. V případě citlivější pokožky je mnohem lepší voda vlažná a maximálně 10minutová lázeň,“ vysvětluje Jana Štěpánková, odbornice značky Ryor.

Je dobré znát svou pokožku a také své limity. „Pozor například u pokožky, která má sklony k tvorbě červených žilek. Žilkám horká pára škodí a výsledkem by mohlo být jejich další popraskání,“ dodává odbornice.

Foto: archiv firem

Pěny mohou vysušovat, vybírejte ty s hydratačními složkami. Na foto (zleva): Arganová zvláčňující pěna do koupele Body tip, 69 Kč. Koupelová pěna s chmelovým extraktem, Ryor, 119 KčFoto: archiv firem

Hydratujte při i po koupeli

Horká voda nebo příliš dlouhé koupání může pokožku vysušovat. Koupel berte jako relax, zpestření, na denní hygienu je dle rad dermatologů lepší sprchování. „Pokud si jednou za čas chcete užít napuštěnou vanu, přidala bych si do vody alespoň odvar z otrub, škrobu nebo rostlinný olej. Tyto látky pokožku vyživují a zvláčňují,“ radí korektivní dermatoložka MUDr. Katarína Třísková.

Olej do koupele zvláční pokožku, ale má aromaterapeutickéúčinky i na vaši mysl. Zkuste zklidňující meduňku či chmel nebo očišťující levanduli. Tělový olej si můžete buď přidat do koupele, nebo se s ním přímo umývat. „Pak už se jen stačí zlehka otřít ručníkem a do pár minut nanést tělové mléko nebo máslo. Složky v nich obsažené pak lépe absorbují do pokožky, kůže nebude tak vysušená," dodává dermatoložka.

Foto: archiv firem

Olej v koupeli pomůže kůži zvláčnit. Na foto (zleva): Hydrofilní olej pro koupel a sprchu, Ryor, 104 Kč. Koupelový olej levandulový, Nobilis Tilia, 334 KčFoto: archiv firem

Nadměrné používání mýdel nebo pěny do koupele kůži vysušuje. Je proto důležité se po takovéto lázni umět o pokožku postarat, tělovým mlékem nebo olejem. Hydrataci v pokožce je třeba dlouhodobě zafixovat a vytvořit kvalitní ochranný film, který nenechá hydratační složku uniknout.

Vybírat můžete z tělových mlék, olejů, másel… Jaké produkty zvolit? „Záleží na tom, co je komu příjemné, spíše je to o složkách, které jednotlivé přípravky obsahují. Pro hydrataci jsou skvělé zmíněné oleje, bambucké máslo, ale například i produkty s ureou a glycerinem,“ radí Katarína Třísková.

Po zimě je pokožka těla často vysušená a citlivá a je třeba jí vrátit hydrataci a zklidnit ji. „Ovšem jedna věc je pokožku dostatečně hydratovat a druhá věc je hydrataci v pokožce udržet. Proto by ideální přípravek měl mít i ochrannou složku, která je vlastně nejdůležitější, je to základ v rámci hydratace a tvoří ji většinou mandlový, arganový, avokádový či jojobový olej. Na pokožce vytvoří ochrannou bariéru a zabrání tak unikání hydratace z pokožky,“ popisuje Jana Štěpánková.

Foto: archiv firem

Pokožku zvláční bambucké nebo kakaové máslo. Na foto (zleva): Tělový krém Comforting Body Milk, Crabtree & Evelyn, 640 Kč. Tělové mléko do sprchy Cocoa Indulging, Nivea, 120 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Olej zajistí vysokou hydrataci. Na foto (zleva): Chytrý olej pro krásu Swedish Spa, Oriflame, 249 Kč. Tělový olej Royal Olive, Jafra, 540 KčFoto: archiv firem

Otevřete cestu hydrataci

Živiny obsažené v těchto produktech se do pokožky mnohem snadněji vstřebají díky předchozímu peelingu. Svými abrazivními složkami dobře odstraní odumřelou pokožku, doporučuje se provádět 1–2 týdně ve sprše nebo před koupelí.

„Důležité je vybrat si takový peeling, který vám bude vyhovovat svými abrazivními prvky. Například cukrový peeling obsahuje cukr, který je jemný, rychle se rozpustí a na rozdíl od solného peelingu nepálí,“ radí Jana Štěpánková. Tělový peeling nemusí být ale vhodný pro každý typ pleti, ten, kdo má extrémně citlivou pokožku, by se mu měl raději vyhnout.

Foto: archiv firem

Peeling umožní lepší vstřebávání hydratačních složek do pokožky. Na foto (zleva): Sprchový krémový peeling Dao Body Scrub, Rituals, 160 Kč. Rozjasňující tělový peeling Refresh Blueberry Brightening Body Scrub, Lumene, 420 KčFoto: archiv firem

Najdete si pravidelně čas na koupel?

Reklama

Související témata:

Načítám