Hlavní obsah

Zatěžujete svá játra? Zaděláváte si na infekční onemocnění!

Foto: Profimedia

Oslabení jater může mít různé důvody. A mnohé z nich se dají ovlivnitFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet lidí, kteří mají jaterní nález, už převýšil 40 procent. Toto číslo se přisuzuje přílišnému zatížení jater. Víme, jak poznáte, že jsou vaše játra v oslabení i jak je detoxikovat.

Článek

Za normálních okolností se játra v těle starají o tvorbu bílkovin krevní plazmy a dostatek důležitých hormonů. Také se o nich říká, že jsou metabolickým motorem. Hlídají totiž přeměnu cukrů, tuků a bílkovin, drží dozor nad prací těla s vodou a jsou to také ony, které zařídí, aby se vaše tělo neotrávilo toxiny.

Poslední léta, která jsou skloňována s nevhodným životním stylem, na ně ale kladou příliš velké nároky. Játra nejsou naprogramována na tak velkou zátěž a jsou náchylnější k infekčnímu onemocnění. Mezi nejčastější infekce patří:

  • Hepatitida A: Možná ji znáte spíše pod označením „nemoc špinavých rukou“. Jedná se o akutní zánět jater. „Nákaza se přenáší takzvanou oro-fekální cestou, kontaminovanou vodou, potravou, při nedostatečné hygieně,“ uvádí MUDr. Jan Šperl, CSc., z Kliniky hepatogastroenterologie, Institutu klinické a experimentální medicíny. Nejedná se o onemocnění těžké a napravuje jej dieta a klidový režim.
  • Hepatitida B:Virovou hepatitidu tohoto typu označujeme lidově jako žloutenku, i když není pravidlem, že ikterus (tedy žluté zabarvení) proběhne vždy. Přenáší se krví nebo pohlavním stykem. Léčba probíhá za pomoci léků, které ničí infekci (antivirotik) a posilují imunitní systém, a to někdy i doživotně.
  • Hepatitida C: Jedná se o chronický zánět jater a vyvíjí se velmi pomalu. Problém je, že jej lze určit až z důkladného vyšetření, mnohdy i za podstoupení biopsie. Trvale se při podávání antivirotik uzdraví více než polovina nemocných.
  • Autoimunitní hepatitida: Narozdíl od výše jmenovaných nemůže za onemocnění infekce, ale porucha imunitního systému. Játra špatně identifikují své buňky a imunitní systém je omylem ničí. Zatímco imunitu se doporučuje obecně zvyšovat, při tomto onemocnění se podávají léky, které ji potlačují.
  • Mononukleóza, infekční EB viróza: Často postihuje mladší generaci. Je to lehké infekční onemocnění jater a léčí se podáváním léku pendepon, dietním opatřením a klidem na lůžku.
  • Cirhóza jater: Jedná se o velmi vážné onemocnění. Více se mu věnujeme v samostatném článku Strašák jménem cirhóza.
Foto: Profimedia

Poškození jater často zpočátku nebolí, a proto přichází většinou pomoc pozděFoto: Profimedia

Hraje se o čas

Onemocnění jater, zejména hepatitidy, jsou velmi dobře léčitelná. Je však nezbytné zahájit léčbu včas. Například nezaléčená virová hepatitida B i C totiž mohou během pěti až deseti let přejít v cirhózu jater.

V první fázi se onemocnění projevuje nenápadně. Objevují se rysy podobné klasické viróze – únava, snížená koncentrace, teplota (horečka) a pokles výkonnosti. Velmi často se ale objevují i poruchy trávení – zejména pocit nafouklého břicha a plnosti, nevolnost, změna barvy stolice a moči, pobolívání pod žeberním obloukem.

„K lékaři byste měli jít, kdykoli máte sebemenší podezření, a to obzvlášť u rizikových skupin, jako jsou děti nebo starší lidé. Příznaky hepatitidy totiž velmi rychle odeznívají a onemocnění by se mohlo zanedbat,“ upozorňuje dětský lékař MUDr. Kamil Kuchler.

Foto: Profimedia

Alkoholem je třeba šetřit, jeho konzumace vytváří velký tlak na játra, aby jej v pořádku odbouralaFoto: Profimedia

Myslete dopředu

V každém případě je nejlepší onemocněním postihujícím tak důležitý orgán v těle předcházet. Mezi preventivní opatření patří omezení alkoholu, soli a léků (zejména paracetamol játra dokáže oslabovat), zařadit do jídelníčku méně soli a více bylinek a vyhnout se toxinům. Dvakrát do roka se doporučuje i detoxikace pomocí bylin či jaterní dieta, tedy stejná opatření, která se dodržují například při mononukleóze.

Jak chráníte svá játra vy?

Reklama

Související témata:

Načítám