Hlavní obsah

Zázračná aloe vera: Jak působí na hubnutí i vaše zdraví?

Foto: Profimedia

Aloe vera je rostlina, která snáší extrémní sucha, stačí ji tedy zalévat pouze jednou za pár dníFoto: Profimedia

Reklama

Gelu z aloe vera se někdy říká univerzální přírodní antibiotikum. Měl by hojit rány, zlepšit trávení, léčit akné, ale například i podporovat hubnutí. Skutečně tak funguje? Nebo jsou to jen další fámy?

Článek

Jak už to tak se zázračnými léčivými rostlinami bývá, aloe se pro její prospěšné účinky využívá již po tisíce let. Znali ji staří Egypťané, kteří jí přezdívali boží krev a samozřejmě je aloe i nedílnou součástí tradiční čínské medicíny.

Pěstování aloe je hračka

Hlavním výtažkem rostliny je gel z jejího listu. Když ale uříznutý list vezmete do ruky, budou z něj vytékat dvě tekutiny. Jedna z povrchu listu mírně nažloutlé barvy – té se říká aloin – a pak čirá gelovitá látka z celého vnitřku listu. Té bude mnohem více a jedná se právě o onen léčivý produkt. Je dobré tyto dvě tekutiny oddělit, aby při použití nedocházelo k nežádoucím účinkům, jako jsou bolesti břicha či průjmy.

Aloi vera seženete v každém větším květinářství nebo zahrádkářství. Určitě se ji nebojte pěstovat doma, jedná se o velmi nenáročnou pokojovou rostlinu. Je totiž zvyklá na sucho, tudíž vydrží i několik dní bez zalévání.

Foto: Profimedia

Díky protizánětlivým účinkům je gel z aloe skvělý na ekzém i lupénkuFoto: Profimedia

Gelem mazejte štípance i akné

Aloi vera můžete v první řadě zkusit aplikovat zevně, a to především na všemožná postižení kůže. „U látek obsažených v aloi vera byly jednoznačně prokázány velmi významné protizánětlivé účinky. Proto se v tradiční medicíně využívají mimo jiné na urychlení hojení ran,“ komentuje MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a léčbu obezity.

Gel z listu obsahuje na 200 cenných složek, mezi něž patří například vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B. Dále enzymy, aminokyseliny, minerální látky jako vápník, zinek, hořčík, ale také látka zvaná lignin, jejíž význam spočívá v tom, že umožňuje léčivým složkám z aloe pronikat hluboko do pokožky.

Právě z toho důvodu je aloe vera účinná nejen při hojení ran, ale na kožní problémy všeho druhu. Gel můžete tedy aplikovat jak na štípance od hmyzu, popáleniny či odřeniny, tak na akné, projevy lupénky nebo ekzém. Zároveň se traduje, že vypíná pleť a vyhlazuje jemné vrásky. Klasickou babskou radou je tedy mazat aloi na obličej a dekolt za účelem omlazení kůže.

Skvělá na trávení. Ale co hubnutí?

Vnitřně se aloe vera užívá zejména na podporu správného zažívání. „Pomáhá regulovat trávení a má příznivý účinek na střevní sliznici, čímž umožňuje účinnější vstřebávání živin z potravy. Proto ji konzumuje řada lidí s různými trávicími problémy, včetně těch, co trpí potravinovými intolerancemi, jako detoxikační nápoj na pročištění,“ uvádí Hana Mojžíšová.

Foto: Profimedia

Léčivá gelovitá tekutina z listů aloe má čirou barvuFoto: Profimedia

Aloe je tedy velmi dobrá při léčbě dlouhodobých problémů s trávením, ale i při akutních potížích, jako jsou pálení žáhy, chronická zácpa i průjmy, nadýmání nebo při nadměrné kyselosti žaludku. Navíc čistí střeva, která jsou, jak je známo, alfou i omegou vašeho imunitního systému, tím pádem užívání aloe i posiluje vaši obranyschopnost.

A jak tedy může pomoci s hubnutím? „Pokud lépe trávíte, máte i z psychologického hlediska větší tendenci zabývat se zdravou stravou a pohybem namísto starání se o to, co můžete sníst, a co nemůžete, aby vám nebylo špatně,“ komentuje Hana Mojžíšová.

Správně fungující trávení a zdravá pročištěná střeva jsou při redukci váhy nesmírně důležitá. V tom spočívá hlavní přínos aloe vera jakožto součásti dietního jídelníčku. Přímo o hubnoucích účincích se ale hovořit nedá. Nikdy prokázány nebyly. Spousta lidí však tvrdí, že díky užívání gelu jim šlo hubnutí snadněji. Odborníci to ale přičítají právě čisticím vlastnostem rostliny.

Aby se dostavily žádoucí účinky aloe, je dobré ji užívat pravidelně každý den. Bohatě postačí jedna čajová lžička čistého gelu. Zkusíte to?

Reklama

Načítám