Článek
O přínosech mléka se vedou dlouhé spory. Kritici prohlašují, že zahleňuje nebo je určené jen dětem, příznivci upozorňují na jeho přirozený obsah vápníku, vitaminu D a fosforu.
„Mléko je jedním z nejbohatších zdrojů kvalitních bílkovin, je také hlavním zdrojem vápníku pro zdraví vašich kostí a prevenci osteoporózy. Obsahuje všechny základní vitaminy, včetně tolik potřebného vitaminu D,“ popisuje garant projektu Bílé plus prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. z Ústavu klinické imunologie a alergologie FN Hradec Králové.
Vitaminový koktejl
Mléko a mléčné výrobky poskytují komplex důležitých látek, jako jsou plnohodnotné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr, vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód, vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitaminy B skupiny. Mléko je navíc komplexní potravinou zcela přírodního původu.
„Bílkoviny mléka a bioaktivní peptidy, které vznikají jejich trávením, mají významné účinky na lidské zdraví. Jedná se o účinky antimikrobiální, protivirové, imunomodulační, významné účinky jsou na snížení krevního tlaku, který stojí v pozadí nemocí srdce a cév,“ připomíná dále PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. z Endokrinologického ústavu v Praze. Mléko je tak důležitou součástí jídelníčku i s ohledem na posilování imunity, což oceníte i v nadcházejících podzimních dnech.
Elixír krásy
Sklenici mléka si dejte nejen kvůli zdraví, ale i když chcete udělat něco pro svou krásu. I na vašem vzhledu se zejména nedostatek „déčka“ projeví. Vypadávání vlasů, paradontóza, ekzém, lupénka… To jsou faktory, které lze regulovat dostatkem vitaminu D v jídelníčku. A nejen v něm.
Nemusíme ho totiž jen popíjet. Mléko do koupele byl oblíbený zkrášlující trik již královny Kleopatry, stejně dobře funguje i podmáslí. Po koupeli bude vaše pleť hladká a hydratovaná. Studené mléčné obklady nebo obklad z jogurtu jsou zas prověřeným pomocníkem na popálenou kůži. Mlékem lze pleť i čistit – hydratuje a sjednocuje její tón. Chladivý zábal z tvarohu a podmáslí zase uleví těžkým a nateklým nohám, a funguje tak jako prevence křečových žil.
Chybí-li vašim vlasům lesk, hebkost a hydratace, zkuste domácí masku z mléka, tvarohu, jogurtu nebo zakysané smetany. Přimíchat k nim můžete další potraviny prospěšné pro vlasy. Například med má antibakteriální účinek, vejce vyživují, olivový nebo kokosový olej uzavírá ve vlasu vlhkost a zjemňuje, citron je dobrý pro zpevnění a lesk.
Místo mléka jogurt
Pokud vám mléko nechutná nebo ho špatně trávíte, zkuste kysané mléčné výrobky.
„Bílý jogurt je zdrojem řady tělu prospěšných živin. Díky působení jogurtové kultury obsahuje ve srovnání s mlékem nižší podíl laktózy – cukru obsaženého v mléce, čímž se stává snáze stravitelným i ve vyšším věku,“ uvádí Ing. Roman Merkl, Ph.D. ze společnosti Hollandia Karlovy Vary, a doplňuje: „Některé jogurty jsou navíc obohaceny o speciální probiotické bakterie Bifidobacterium a Lactobaccilus acidophilus. Konzumování těchto výrobků příznivě ovlivňuje složení střevní mikroflóry.“
Je třeba ovšem závěrem zdůraznit, že vitamin D se nachází především v tukové složce. Je tedy přítomen v plnotučném mléce, másle a tučných mléčných výrobcích, light výrobky vám ho do těla moc nedodají.
Jak často pijete mléko? A dopřáváte si ho i jinak, třeba v koupeli nebo jako pleťovou masku?