Hlavní obsah

Zbavte se havěti! Při předvánočním úklidu!

Foto: Shutterstock.com

Jak se zbavit havěti? Zkuste naše tipy!Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaskočil vás při velkém předvánočním úklidu nejen nános prachu, ale také moli, rybenky, octomilky a další „zvířátka“, o jejichž společnost nestojíte? Poradíme vám, jak se jich zbavit. Navždy!

Článek

Vlhko, teplo nebo potrava – to jsou základní podmínky, které potřebují tyto nežádoucí potvůrky ke svému životu. Pokud jim je nedopřejeme, naše byty opustí. Přitom možností, jak nad nimi vyzrát, máme několik - od chemických přípravků až po osvědčené babské rady.

Moly kupujeme v obchodě

Potravinových molů existuje několik typů. Pojmenovávají se podle toho, v jakých „dobrůtkách" přežívají. Máme tedy například moučné, paprikové nebo třeba datlové moly. Pokud moly objevíme třeba v sáčku mouky při vybalení nákupu, hned ho celý vyhodíme! Zpravidla máme vyhráno. I když překvapení může přijít třeba až po půl roce. Samičky totiž kladou až 300 vajíček, ze kterých se po šesti až devíti měsících líhnou noví jedinci.

Proto se velmi často stává, že nám „zničehonic“ začnou vylétávat ze spíže. Pak nezbude nic jiného než všechno vyndat, prohlédnout a přebrat. Najdeme je totiž nejen v mouce, ale i oplatkách, načaté bonboniéře, ořeších. Pokud pavučinky s moly objevíme, věc vyhodíme a pro jistotu ještě do spíže dáme speciální mucholapku na potravinové moly, která stojí pár korun.

Foto: Shutterstock.com

Moly si přinášíme už z obchoduFoto: Shutterstock.com

Pokud chceme jít přírodní cestou, lze vše vytřít, hlavně spáry, octem. Jestliže nás otravují moli přilétající od sousedů, je nutné chránit samotné potraviny. Nejlépe tím, že je budeme skladovat v uzavíratelných nádobách. Molům prý nechutná ani bobkový list, proto lze do sáčku s moukou, rýží nebo jen tak po policích rozmístit lístky této rostliny.

Octomilky ocet nemilují

Malé mušky octomilky – správně se jmenují drosophily - máme spojené hlavně s létem, kdy se objevují hlavně v miskách s přezrálým nebo nahnilým ovocem. Vyskytují se totiž všude tam, kde je cítit kvas. Často i v půdě rostlin.

Použít můžeme opět chemické prostředky, prodávají se speciální lapače na ovocné mušky, na které se přilepí. Opět ale můžeme jít i přírodní cestou. Kutilové radí vyrobit na ně past – do plastové misky třeba od másla dát ovocnou šťávu, citronovou vodu nebo ohryzek od jablka a překrýt ji fólií. Do ní pak uděláme třeba vidličkou drobné otvory, kterými se mušky dostanou dovnitř. Ven jim to jde ale hůř, a tak stačí jednou za den až dva celou misku vyhodit. Další a jednodušší rada tvrdí, že octomilky nesnášejí hřebíček. Proto stačí do misky nebo i do květníků nasypat trochu tohoto koření a po několika týdnech ho vždy vyměnit.

Pokud se nám drží jen v květináčích, zpravidla je nejjednodušší rostlinu vyndat, propláchnout její kořeny a zasadit ji do nového substrátu.

Foto: Shutterstock.com

Rybenky se často drží v odpadechFoto: Shutterstock.com

Na rybenky platí sucho

Rybenky milují teploty nad 22 stupňů Celsia a vysokou vlhkost od 75 do 99 procent. Pomůže tedy, když budeme v koupelně pravidelně větrat. Jenže co dělat, když se drží třeba v odpadech?

Pak pomohou opět chemické speciální přípravky proti tomuto hmyzu anebo se opět můžeme vydat přírodní cestou. Například vystříkat byt levandulovou silicí, kterou nemají rády, nebo na ně vytvořit past – nastrouhat syrovou bramboru a položit ji na misku nebo papír. Tuto plodinu naopak milují, a tak do ní nalezou. Pak ji stačí vyhodit.

I když pozor! Někdo může být za rybenky rád. Kde jsou rybenky, nemohou být mravenci faraoni, protože tento hmyz se navzájem nesnáší. A jak mnozí ví, vyhubit mravence je mnohem složitější!

Máte také osvědčené tipy, jak se doma zbavit těchto nepříjemných zvířátek? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Související témata:

Načítám