Hlavní obsah

Zdravá kouzla s jehlami

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Akupunktury se využívá i při faceliftinguFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste závislá na gumových medvídcích? Trápí vás deprese? Máte alergii snad i na čistý vzduch? Podle tradiční čínské medicíny stačí odblokovat tok energie v těle a začnou se dít věci... A jak to udělat? Třeba za pomoci speciálních jehliček a metody zvané akupunktura.

Článek

Tok energie

Životodárná energie proudí v našem těle tzv. meridiány, tedy drahami, které v sobě pojímají spoustu konkrétních bodů. Tyto body souvisí energeticky s konkrétními orgány těla. Pokud dojde k „ucpání" některého z bodů, znamená to, že s příslušným orgánem není něco v pořádku. A je nutné daný „ucpaný" bod ošetřit.

Reflexní body

Na dlani máme cca 20 000 reflexních bodů, na plosce nohy údajně třikrát tolik. Odborník dokáže aktivní body dráždit vpichem speciálních jehliček, které jsou velmi jemné. Některé se zapichují do kůže povrchově (asi 1 mm), jiné je nutné zabodnout hlouběji. Nemusíte mít obavy, většinou ucítíte jenom jemný vpich, rozhodně ne bolest. Jehly jsou samozřejmě sterilní a na jedno použití. V těle je lékař ponechá většinou 20 až 40 minut.

Akupunktura léčí, krášlí i redukuje tuky

Akupunkturu využívá tradiční čínská medicína k léčbě běžných onemocnění a vážnějších projevů chorob, ale pracuje s ní i v rámci speciálních dietních programů nebo v kosmetice.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Některé se zapichují do kůže povrchověFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Akupunktura může sloužit např. jako varianta face liftu. Vrásky, které vznikají a vyvíjejí se jako důsledek specifických mimických pohybů, je možné zredukovat přílivem energie do svalových tkání a jejich následným prokrvením. Tento face lift vás samozřejmě nezbaví povislých kožních laloků nebo příliš buclatých tváří, ale může zlepšit elasticitu pokožky a produkci kolagenu. Tvář se tímto zásahem prozáří a získá mladší, zdravější výraz.

Akupunktura také dokáže stimulovat metabolismus, potlačit chuť k jídlu a zrychlit štěpení tuků. Dvacetidenní redukční program na Klinice tradiční čínské medicíny je sice velmi drsný (zažila jsem na vlastní kůži), ale pokud pravidla striktně a bez výjimky dodržíte, tak i velice účinný. Je založený na extrémně razantní, ale vyvážené dietě kombinované s ušní akupunkturou. Zhubnete až o devítinu původní hmotnosti a následný jo-jo efekt není takový jako v případě jiných drastických diet.

Akupresurní rukavice

Na základě akupunktury a akupresury (silný tlak palců nebo konečků prstů na reflexní a ověřená místa) bylo vyvinuto několik výrobků, které také umí stimulovat reflexní body a můžete si tak prima relaxovat v pohodlí domova. Existují tzv. reflexologické rukavice (Oriflame, 99 Kč), na kterých je přesný nákres, který reflexní bod je spojený s jakou konkrétní částí těla. Podle jednoduchého návodu můžete masírovat body a úleva se dozajista dostaví.

Foto: school.holisticjunction.com

Orientální medicína opravdu fungujeFoto: school.holisticjunction.com

Pro lehký krok

Na podobném základě fungují třeba magnetické vložky do bot, které stimulují reflexní body na chodidlech. Napomáhají proudění krve, snižují bolesti nohou a mají vliv na celkovou pohodu. Také výstupky Foot Massager, na kterých můžete masírovat svoje chodidla modifikovanou chůzí při stálém kontaktu nohy s podložkou (v podání Michaela Jacksona tzv. „měsíční chůze"), mají podobný efekt. Najdete je v nabídce Oriflame za 299 Kč.

Masážní „pavouk"

Absolutní novinkou na trhu je antistresový masážní „pavouk" Pepino Spider (199 Kč). Je vyrobený z kvalitní oceli a jeho autoři vycházeli z dávných poznatků čínské medicíny. Nenechte se mýlit, nejedná se o vibrátor, ale o efektní terapeutický přístroj k masáži hlavy. Dokáže stimulovat akupunkturní body a nervová zakončení na kůži hlavy. Dochází tak k uvolnění endorfinů a tím i psychického napětí. Tento relax je příjemný provozovat i ve dvojici - vzájemná masáž hlavy může být i lehce erotická...

Všichni instinktivně využíváme poznatky čínské medicíny, třeba si při bolesti hlavy bezděky mneme spánky. Pokud však chcete přijít čínské medicíně na kloub, navštivte některé z jejích center a přesvědčte se na vlastní kůži. Orientální medicína opravdu funguje.

Související témata:

Načítám