Hlavní obsah

Zdravé a plné vápníku? Hledali jsme pravdu o tavených sýrech!

Foto: Thinkstock

Je tavený sýr opravdu tak zdravý, jak si možná myslíte?Foto: Thinkstock

Reklama

Pokud stále ještě věříte reklamním sloganům, musíte si myslet, že pokud si mažete housku taveným sýrem, děláte pro své zdraví maximum. Bohužel, realita je jiná!

Článek

Tavené sýry jsou prý nepřehlédnutelným zdrojem vápníku, vitaminů. S tímto pocitem je rodiče mažou dětem na chleba ke svačině. Mnoho lidí je často jí i proto, že jsou poměrně levné.

Jak se vyrábějí tavené sýry? K jejich výrobě používají v mlékárně směs tvrdých a měkkých sýrů, přidávají vodu, mléko, smetanu a tavicí soli – ty zaručují, že se výsledná hmota dá dobře roztírat. Při výrobě se suroviny zahřívají na teplotu kolem 120 °C, což bohužel snižuje výživovou hodnotu bílkovin, a hlavně přidání tavicích solí podstatně zvyšuje obsah fosforu a sodíku, což zdraví neprospívá.

Na to, zda jsou sýry v této podobě zdravé, jsme se zeptali několika výživových poradců. Doporučili by je jako součást jídelníčku?

„Jednoznačně ne, podle mne je to zbytečná potravina. Nedoporučuji je hlavně pro děti,“ říká poradkyně zdravého životního stylu Lenka Kaprhálová, která místo nich doporučuje sýry přírodní, zrající a jiné, které neprošly tak zásadním průmyslovým zpracováním.

„Pokud dostanete na tavený sýr chuť jednou za měsíc, tak ano, ale rozhodně ne pravidelně a rozhodně ne pro děti,“ shoduje se s předchozím názorem i poradkyně Jarka Kučmášová a dodává: „Obsahují také nevhodné mastné kyseliny.“ S těmito názory se shoduje i Hana Knížková z portálu Výživa dětí: „Pravidelnou konzumaci tavených sýrů dětmi považujeme za nevhodnou, právě kvůli obsahu tavicích solí, hlavně fosforečnanů. Pokud je jich ve stravě víc než vápníku, pak se vápník nejenže neukládá, ale může se začít vyplavovat z kostí a zubů.“

Na co pozor při výběru?

Podívali jsme se podrobně na osm druhů tavených sýrů. Vybírali jsme přitom tak, abychom zachytili celou cenovou škálu. Složení těchto tavených sýrů jsme konzultovali s Veronikou Křepelkovou, odbornicí na značení potravin. Jak by ona postupovala při výběru v obchodě? „Dívala bych se určitě na tavicí soli, (poly)fosfáty jsou ve velké míře hořší než citráty nebo kyselina citronová, dále, která složka je první. Sýr, který má ve složení první vodu, nebude asi tak kvalitní jako sýr, který má na prvním místě smetanu nebo mléko. U Dr. Halíře se šunkou bych uvítala složení celé šunky. Navíc, nedělám si iluze, že ta šunka bude nějak kvalitní, když tam přidávají sóju.“

Vybrané sýry jsme seřadili podle obsahu sušiny, zajímal nás i obsah tavicích solí a dalších éček.

Blaník, chutný tavený sýr smetanový

Obsah sušiny 45 %. Ve složení je největší podíl přírodních sýrů, pak voda, obsahuje i máslo, tvaroh a syrovátku, dvě tavicí soli, čili ve srovnání s ostatními jsme docela spokojeni. Cena: 11,50 Kč za 80 g.

Dr. Halíř, Tavený sýr se šunkou

Obsah sušiny nejméně 45 %. 51 % tvoří sýry, pak máslo. Obsahuje tři tavicí soli a dva stabilizátory. Obsah sýrů hodnotíme kladně. Cena: 21,90 Kč za 140 g (8 kusů).

Jihočeské Lipno extra smetanové

Obsah sušiny 44 %. Oceňujeme hlavně to, že na prvních místech ve výčtu složení kralují sýry a smetana. Obsahuje tři tavicí soli, ale žádné stabilizátory. Cena: 22,90 Kč za 140 g (8 kusů).

Hochland smetanový tavený sýr

Obsah sušiny je 44 %. Opět na prvním místě voda, tři tavicí soli, regulátor kyselosti, ale bez konzervantů, jak uvádí ve složení, což je plus. Cena: 15,90 Kč za 100 g.

Veselá kráva lahodná

Obsah sušiny 40 %. Obsahuje tři tavicí soli a ještě jedlou sůl – tedy nic, co by ji nominovalo na školní svačinu roku a mělo by být pravidelnou součástí dětského jídelníčku. Cena: 35,90 Kč za 140 g (8 kusů).

Président Camembert

Obsah sušiny 35 %. Na prvním místě složení pitná voda, sýrů minimálně 25 %, jen dvě tavicí soli, což hodnotíme kladně, tři stabilizátory a jeden konzervant. Cena: 24,90 Kč za 150 g (3 kusy).

From´Dor Jemný tavený sýr

Obsah sušiny 34 %. Obsahuje čtyři tavicí soli a stabilizátory, tedy spoustu aditiv. Podíl sušiny ani výčet éček není potěšitelný. Cena: 17,90 Kč za 150 g (3 kusy).

Apetito lahodně smetanové

Obsah sušiny 33,5 %. Čtyři tavicí soli, dva stabilizátory, ve složení nejvíc sýrů, což je ve srovnání pozitivní ukazatel. Cena: 29,90 Kč za 140 g (8 kusů).

Jak často si dopřáváte tavený sýr? Napište nám!

Reklama

Načítám