Hlavní obsah

Zimní polévky na zahřátí

Foto: shutterstock.com

Polévka zahřeje na těle i na dušiFoto: shutterstock.com

Reklama

Rtuť teploměru se pohybuje okolo nuly... Co vás spolehlivě zahřeje, když se vrátíte promrzlí domů ze sváteční procházky? Talíř teplé polévky! A ty naše navíc dodají vašemu tělu spoustu potřebných vitaminů.

Článek

Už naše babičky moc dobře věděly, jak jsou polévky zdravé a znaly jejich blahodárné účinky. Nejen na tělo, ale i na duši. Silný slepičí vývar se nosil šestinedělce, aby opět nabrala sílu po porodu, podával se i dětem při nejrůznějších onemocněních. Při chřipce nebo nachlazení totiž talíř horké polévky uvolní hleny a posílí organismus. Polévka vám pomůže i v případě, že máte ucpaný nos, pocit plnosti nebo jste unavení. Polévka prostě umí zázraky. A co je na tom všem nejlepší - polévky nejsou nijak extra kalorické, takže se nemusíte bát, že byste po nich přibrali. A navíc dodržíte denní pitný režim. Tak dobrou chuť!

Dýňová polévka pro chladné dny

Ingredience: 1/2 středně velké dýně hokaidó 2 lžíce oleje 1,5 l vody 2 kostky bujonu stroužek česneku pepř, sůl na dochucení 1/2 kelímku smetany

Příprava: Dýni rozsekáme na malé kousky (případně ručně nakrájíme na kostičky), v hrnci na oleji trochu osmahneme, zalejeme horkou vodou, vhodíme kostky bujonu a necháme cca 15 minut povařit. Potom ponorným mixérem rozmixujeme na krém (nebo přelejeme do mixéru), okořeníme solí, pepřem a rozmačkaným stroužkem česneku a přidáme smetanu. Nakonec ještě prohřejeme a můžeme podávat.

Zimní polévka s vínem a ořechy

Ingredience: 200 g sýra typu hermelín 150 g taveného sýra 3 lžíce másla 1,5 l drůbežího vývaru 2 lžíce hladké mouky půl hrnku hroznové šťávy nebo bílého vína 2 lžíce mletých vlašských ořechů sůl, bílý pepř kuličky vína na ozdobení

Příprava: V kastrolu rozpustíme máslo a jakmile začne pěnit, zaprášíme je moukou a upražíme světlou jíšku. Zalijeme ji vychladlým vývarem, dobře rozmícháme a aspoň 15 minut vaříme. Pak přisypeme mleté ořechy a přes struhadlo protřeme do polévky oba sýry. Přilijeme vinnou šťávu či víno. Stále mícháme a vaříme mírným varem, aby se sýr rozpustil. Polévku dochutíme solí a pepřem. Můžeme ji také ozdobit půlkami hroznů bez peciček.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Polévky prostě umí zázrakyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Polévka na zahřátí s rýžovými vločkami

Ingredience: 3 mrkve 1 menší cibule 2 kedlubny 1 hrnek rýžových vloček 2 lžičky slunečnicového oleje špetka soli pažitka, petržel

Příprava: Do vroucí osolené vody vsypeme nakrájenou zeleninu a po chvíli přidáme vločky. Vaříme 15 až 20 minut a po odstavení ochutíme solí, nakrájenou pažitkou a petrželkou a slunečnicovým olejem.

Zahřívací brokolicová polévka s kozím sýrem

Ingredience: 2 silnější plátky chleba - nakrájeného na kostičky 1 lžíce olivového oleje 1 velká cibule - nakrájené najemno 900 g brokolice 50 g másla špetka nastrouhaného muškátového oříšku 1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru 600 ml plnotučného mléka 100 g měkkého kozího sýra sůl a pepř

Příprava: Chléb osmažte na oleji dozlatova. Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice. Okořeňte muškátovým oříškem a 5 minut smažte. Pak přidejte růžice brokolice, vývar a mléko. Hrnec přiklopte a 8 minut vařte, až brokolice změkne. Odlijte 4 naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému přidejte zbytek polévky. Kozí sýr rozdrobte až na polévku v talíři.

Reklama

Související témata:

Načítám