Hlavní obsah

Soukup a Prachař si nepřejí ukazovat dcery na sítích. Pomsta nebo strach o děti? V partnerství to nevadilo

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že abyste mohli ukazovat tvář svého potomka na sociálních sítích, je k tomu nutný souhlas obou rodičů? Přesně na to doplatily slavné influencerky Agáta Hanychová a Chiara Ferragni.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud jste se rozhodli neukazovat své děti na sociálních sítích, jedině dobře. Když ale přivede na svět potomka známá osobnost, očekává se, že jej svým fanouškům ukáže. Je pak jen na ní, s jakou intenzitou. Influencerky Agáta Hanychová (394 tisíc sledujících) a slavná italská celebrita Chiara Ferragni (přes 21 milionů sledujících) mají takový zástup followers také proto, že ukazovaly všední strasti i radosti se svými potomky. A činily tak dlouhou dobu. Pak ale přišel rozchod s otci jejich dětí a problém byl na světě! To, co bylo zcela běžné, je najednou problém a tahají se do toho i soudy.

Z českého rybníčku

Českým showbyznysem hýbe kauza Agáty Hanychové, která dostala od otce své dcery Mii Jakuba Prachaře a otce dcery Rozárie Jaromíra Soukupa zákaz ukazovat tváře holčiček na sociálních sítích. Někdo si sice může říct, že je to zcela pochopitelné, protože je v ohrožení jejich bezpečí, ale každá mince má dvě strany. Když ještě tvořili pár, ani jednomu z otců to nevadilo. „Rozárka byla na spoustě titulek Jaromírových časopisů, takže z jeho strany je to rozhodně naschvál,“ řekla nám Agáta. Podobně je to i v případě Prachaře. „Protiřečí si. Jakub si nepřeje, abych Miu ukazovala, protože ji prý díky tomu lidé, když jdou spolu po ulici, poznávají. To je přece na hlavu, protože on sám je známý. Těžko to může být díky mému instagramu, Jakub je slavnější než já,“ pokračuje modelka a dodává: „O víkendu si dal Miu na instagram Jakubův otec David, takže mně je sice něco zakazováno, ale své rodině to toleruje.“

Jak to chodí v Itálii

Obdobný příběh zažívá i italská influencerka a podnikatelka Chiara Ferragni, jejíž vztah s rapperem Federicem Luciou je podle všeho u konce. Pár spolu vychovává syna Leoneho a dceru Vittorii. Chiara byla svému choti obrovskou oporou ve chvíli, kdy mu lékaři diagnostikovali rakovinu slinivky, ale místo dobrého konce se nyní rozbujela studená válka. Kolem Chiary se totiž koncem roku rozpoutala kauza ohledně přislíbeného výdělku z vánočního dezertu nesoucího její jméno, který slíbila poslat dětské nemocnici. Ta se ale dočkala „pouhých“ 50 tisíc eur (cca 1,3 milionu korun), což byl jen zlomek toho, co influencerka vydělala. Celý případ pak projednával italský soud, Chiarra měla z ostudy kabát a rapperovi možná došla trpělivost. Slavný pár se rozešel a místo toho, aby si šel každý po svém, rozhodli se dělat si naschvály. Jedním z nich je právě i zakrývání obličejů dětí na instagramu, čímž utrpí hlavně Chiara, která už díky zmíněné kauze přišla o 200 tisíc sledujících.

Děti jako reklama? Ano i ne!

Mnoho lidí má influencerům za zlé, že děti ukazují ve snaze získat víc nabídek na spolupráci a vydělávají na nich. To nám ale v rozhovoru Agáta Hanychová vyvrátila. „Obličeje mých dětí nikdy nic neprodávaly. Všechny mé smlouvy byly uzavírány se mnou a bylo čistě na mně, jak ten obsah vytvořím. Nikdy to nebylo tak, že by z toho děti něco měly. Nikdy to nebylo tak, že by Mia pobírala honorář nebo já za ní.“

Je tak otázka, komu ve finále víc zákaz sdílení fotek nebo videí na sociálních sítích ublíží. O ztrátě zisku se v případě Agáty ani Chiary asi mluvit nedá. Doplatí na to jen děti. „Probíhají kvůli tomu soudy, které mě stojí peníze. Ty by mohly mít moje děti,“ krčí rameny Agáta.

K celé situaci se ani jeden z bývalých partnerů nechce vyjadřovat. Naposledy, když na tento problém byl Jaromír Soukup tázán, odpověděl novinářům: „Bez komentáře“. Své soukromí nechce na veřejnosti probírat ani Jakub Prachař.

Jak na sdílení fotografií pohlíží zákon?

Podle výzkumu Sharenting z roku 2022, který provádělo Centrum prevence rizikové virtuální komunikace Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a Microsoft ČR 64,7 % českých rodičů běžně sdílí fotografie, na kterých je rozpoznatelný obličej dítěte. Podle zákona má každý člověk od narození právo na ochranu osobnosti, kterou by měl zajistit právě rodič. Vyplývá z toho ale, že byste neměli fotografie správně sdílet ani na soukromém sociálním účtu, posílat přes WhatsApp nebo Messenger.

Anketa

Sdílíte fotky svých dětí na sociálních sítích?
Ano, pravidelně
3,9 %
Ne, nikdy
96,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 819 čtenářů.

Načítám