Hlavní obsah

Rakovina, o které dlouho nevíte. Přibývá nejzákeřnějších nádorů ze všech: slinivky břišní

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Foto: mi_viri, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádor slinivky břišní je jedním z těch vůbec nejnebezpečnějších. Ve chvíli, kdy začněte pociťovat potíže nebo bolesti, bývá už většinou pozdě. Pro koho je určen screeningový program, kdy a jak se dá nádor léčit a co vás ochrání před rozvojem choroby?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rakovina slinivky břišní je mezi všemi nádorovými onemocněními třetí nejčastější příčinou úmrtí, každý rok ji lékaři objeví zhruba u 2 400 Čechů, z nichž až 2 200 umírá. Počet případů navíc trvale roste a lékaři předpokládají, že do roku 2050 jich bude dvojnásobek. Co je příčinou a čeho se vyvarovat, abyste riziko rozvoje této choroby snížili?

O nádoru na slinivce dlouho netušíte

Slinivka břišní je důležitý orgán, který produkuje trávicí enzymy. Ústí do tenkého střeva, účastní se trávicího procesu a napomáhá vstřebávání živin ze stravy. Rakovina slinivky břišní dlouhou dobu probíhá skrytě a nepůsobí žádné potíže. Lékaři ji tak ve velké většině odhalí až v pokročilém stadiu. To se již projevuje výrazným hubnutím, nevolnostmi a nechutenstvím, bolestmi břicha a zad nebo žloutnutím kůže.

„V této fázi již prognóza léčby není příznivá, průměrná doba přežití se pohybuje kolem osmi měsíců. Proto je klíčové nádory pankreatu odhalit v rané fázi, kdy je ještě možné jejich chirurgické odstranění a další onkologická léčba, čímž se šance na pětileté přežití zvedá,“ říká prof. Ondřej Urban, přednosta II. interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické Fakultní nemocnice Olomouc.

Od loňska funguje screening. Pro koho je určen?

Rakovina slinivky břišní neboli pankreatu o sobě dlouhou dobu nedává vůbec vědět. Proto se nádor snaží lékaři zachytit v co nejranějším stadiu. V loňském roce odstartoval v České republice program včasného vyhledávání této nemoci, který je založen na vyšetřování osob s vysokým rizikem vzniku rakoviny. V budoucnu by se do screeningového projektu mohlo zařadit až 30 specializovaných center po celé zemi.

„Zaměřujeme se na pacienty, u kterých lze nemoc předvídat a riziko výskytu je u nich vysoké. Jsou to především lidé, u nichž se rakovina vyskytuje v rodině nebo jsou nositeli rizikové genetické mutace. V tuto chvíli již máme do programu vybraných více než 100 pacientů. Doufáme, že vyšetříme řádově stovky pacientů ročně,“ vysvětluje profesor Ondřej Urban.

Foto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Mezi příznaky nemocné slinivky patří výrazné a rychlé hubnutí, bolesti břicha, nechutenství nebo žloutnutí kůžeFoto: Tyler Olson, Shutterstock.com

Kdo je rizikový, vyhodnotí lékaři

Nyní v průběhu jara se plánuje spuštění registru těchto pacientů, díky němuž bude možné lépe vyhodnocovat data a sledovat úspěšnost programu. U výběru rizikových případů lékaři spoléhají na spolupráci s onkology, genetiky, chirurgy i praktickými lékaři.

„Po zařazení do programu procházejí rizikové osoby kromě krevních testů také vyšetřením magnetickou rezonancí a speciálním ultrazvukovým vyšetřením pomocí endoskopu. Kritéria výběru pacientů, konkrétní vyšetření a jejich načasování specifikuje nový doporučený postup České gastroenterologické společnosti, vypracovaný ve spolupráci s onkology a chirurgy,“ popisuje doc. Ilja Tachecí, předseda České gastroenterologické společnosti a přednosta II. interní gastroenterologické kliniky LF UK a FN Hradec Králové.

Jak se léčí rakovina slinivky?

Jediná efektivní léčba rakoviny slinivky břišní spočívá v chirurgickém odstranění nádoru. Odstranitelné nádory se však diagnostikují pouze v 10 až 15 % případů. Primárně jsou pacienti operačně léčeni, pokud jsou v celkově dobrém stavu a hladina nádorových markerů se nepohybuje ve vysokých hodnotách. To varuje před možnými mikrometastázemi, které není možné odhalit na zobrazovacích metodách.

Pokročilé nádory slinivky a nádory s metastázami se léčí chemoterapií. Bohužel takových pacientů je většina. Operace se stále častěji provádí tzv. miniinvazivními technikami a za pomoci chirurgického robota, což umožňuje co nejmenší zásah.

Prevence rakoviny slinivky. Co pro sebe můžete udělat?

  • Podle Světové zdravotnické organizace lze onemocnění předcházet úpravou životosprávy. Riziko vzniku rakoviny slinivky břišní snižuje kvalitní strava (bohatá na vitaminy C a E, kyselinu listovou a bioflavonoidy).
  • Důležitý je dostatek pohybu a udržování zdravé tělesné hmotnosti.
  • Slinivce velmi škodí kouření cigaret, lékařské studie uvádějí, že kuřáci mají až třikrát větší pravděpodobnost vzniku karcinomu slinivky.
  • Více ohroženi jsou lidé, kteří holdují příliš tučné stravě, nadměrnému popíjení alkoholu, jsou obézní a žijí v dlouhodobém stresu.

Načítám