Hlavní obsah

Úl, bob, nebo na Serenu? Účesy, které jsou slavnější než jejich nositelky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlasy jsou koruna krásy a účes je stejně jako oblečení způsobem, jak vyjádřit svoji osobnost. U slavných i způsobem, jak zaujmout a oslovit. Některé celebrity prosluly tím, že účesy střídají jako ponožky a jsou vlasoví chameleoni, jiné naopak svůj signature ikonický účes našly už dávno. Nemění, co funguje. A jejich účes je dost možná slavnější než ony samy.

Článek

Možná si budete pamatovat dobu, kdy se do kadeřnictví chodilo s fotkou. Fotkou známé osobnosti, ve kterou vás měl novým střihem kadeřník proměnit: „Chci to na Dianu!“ nebo „Udělejte ze mě Rachel!“ byly typické požadavky. Slavné dámy a jejich dokonalé účesy sloužily jako inspirace.

A slouží stále, i když už třeba střih změnily, proto se nabízí otázka: Je slavnější účes, nebo jeho nositelka?

Amy Winehouse

Britská zpěvačka stihla během svého krátkého života zanechat výrazný otisk nejen ve světě hudby, ale i co se stylu týče. Vrátila na scénu tolik, zejména v 60. letech, populární účes nazývaný „úl“. Oproti retro verzi byl účes v jejím podání výrazně rozcuchanější a neuspořádanější, ale i modernější.

Úl vymyslela v roce 1960 kadeřnice Margaret Vinci Heldt z Illinois, kterou tehdy z magazínu Modern Beauty Salon požádali, aby vytvořila účes pro nadcházející dekádu.

Halle Berry

Oscarová herečka se nebojí vlasových proměn a vždy vypadá perfektně. Do historie ikonických účesů se ale rozhodně zapsala krátkým sestřihem zvaným „pixie“, který nosila dlouhé roky a který měla na hlavě i při přebírání Oscara v roce 2002. A sama Halle Berry se nebojí říct, že jí krátký sestřih změnil kariéru. Ostatně už Coco Chanel řekla, že žena, která změní účes, změní i život.

V krátkém účesu se neměla hvězda Plesu příšer za co schovat, byla sama sebou. A domnívá se, že si jí všimli režiséři a ona i díky tomu získala roli v sitcomu Living Dolls. Do té doby byla dlouhovlasá dívka jako každá jiná.

Anna Wintour

Legendární šéfredaktorka prestižního módního magazínu Vogue je ta, kdo udává trendy. A podobně jako černé sluneční brýle k ní patří i ikonické krátké mikádo s ofinou těsně nad obočí zvané „bob“. Tento účes nosí beze změny už od 14 let, jediné, co se mění, je barva vlasů, kterou přizpůsobuje věku.

Jak je možné, že je její účes vždy stejný a dokonalý, prostě jako z reklamy na lak na vlasy: „A účes stále drží“? Je to jednoduché jak facka… Každé ráno v osm hodin k Anně přichází její dvorní kadeřník Andreas Anastasis, který jí udělá perfektní styling. A pokud si to denní program žádá, neváhá si Anna odběhnout na foukanou i během dne.

Zooey Deschanel

Lidé ji znají především jako tu dívku s ofinou. A až pak lze mluvit o tom, jaké projekty ji proslavily jako herečku: např. film 500 dní se Summer a seriál Nová dívka. Dlouhé vlasy s ofinou jsou pro Zooey Deschanel poznávací znamení a signifikantní prvek, který si hýčká, ví, že je díky tomu rozpoznatelná. A to je v showbyznysu velká deviza.

Že prý herci kvůli roli klidně změní vzhled? Tak u Zooey to není jisté, role by musela být opravdu skvělá a i tak by změnu účesu hodně zvažovala. A je podle ní ofina náročná na úpravu? To bývá totiž častý argument proti… Nikoli. Zooey sice má svoji kadeřnici, ale klidně si ofinu šmikne sama. Přece jen nosí stejný účes už od dvou let…

Blake Lively

Účes na Serenu? Tak se dlouhým blond loknám vyfoukaným přes kulatý kartáč říkalo v době, kdy frčel seriál Super drbna.

Serenu van der Woodsen, stylovou blondýnku z Upper East Side, hrála herečka Blake Lively, která roli inspirativní ikony převzala a povýšila na další úroveň. Navíc je výrazně sympatičtější a méně promiskuitní než seriálová kráska.

„Účes podle Blake“ bylo jeden čas jedno z nejčastějších hesel pro vyhledávání na Googlu. V čem je kouzlo? Působí přirozeně, nadčasově a ve stylu „vstala a šla“, což je blízké zaneprázdněným ženám. A tou je i sama Blake, která před rokem porodila čtvrté dítě a k tomu je obsazovanou herečkou.

Meg Ryan

Americké zlatíčko, které hrálo v těch nej romantických komediích 90. let a bylo i jednou z vlasových inspirací? Rozhodně Meg Ryan a její rošťácký rozcuch, kterému se říkalo „shaggy bob“ a herečka se v něm poprvé objevila ve filmu Francouzský polibek. Nešlo však o žádný promyšlený tah, ale náhodu.

Její postava zůstala v Paříži naprosto bez prostředků a bylo třeba přijít s účesem, který vypadá neupraveně a dobře zároveň. Vlasová stylistka Sally Herschberger tvořila vlny pomocí žehličky, ale neuvědomila si, že pracuje s evropským výrobkem, a vlasy Meg se začaly pálit. Na řadu přišly nůžky a voilà, ikonický účes byl na světě.

Načítám