Hlavní obsah

Když máte pocit, že vás bolí vlasy. Může za to suchý šampon, časté mytí i migréna

Foto: Medvid.com, Shutterstock.com

Foto: Medvid.com, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vůbec možné, aby vlasy dokázaly bolet? Ano, je. A tady jsou nejčastější příčiny, proč se to děje, i jednoduché rady, jak s tím můžete bojovat.

Článek

„Mě bolí snad i vlasy,“ povzdechne si občas někdo. A není to jen dojem, vlasy (respektive vlasová část pokožky hlavy) skutečně mohou bolet, tvrdí lékaři. Naštěstí jde zpravidla o bolest zcela neškodnou a dá se na ni poměrně jednoduše vyzrát. V první řadě ale musíte zjistit, co nepříjemný pocit způsobuje.

Proč bolí vlasy?

Co přesně se děje, když trpíte pocitem, že vás bolí vlasy? Problém začíná na pokožce hlavy, takže se může zdát, že vás bolí přímo u vlasových kořínků. Zánět vycházející z cév ve vlasové pokožce zasahuje i nervy ve vlasových folikulech a způsobuje jejich bolestivost. Ptáte se, jak zmíněný zánět může vzniknout? Tady jsou nejčastější příčiny.

Nosíte utažený culík nebo drdol

Pevně stažené, těsné účesy mohou vlasy nadměrně „tahat“, a dokonce poškozovat folikuly, což následně vede, kromě vypadávání a řídnutí vlasů, k bolesti. Pokud si libujete v utažených drdolech nebo nedáte dopustit na culíky, noste je maximálně dva dny v týdnu, preferujte spíše volnější účesy. A když už se jich nedokážete vzdát, nenechávejte je na hlavě po celý den, nebo dokonce přes noc.

Při česání dejte přednost šetrnějším a měkkým látkovým gumičkám nebo hřebínkovým skřipcům. Existuje dokonce oficiální termín trakční alopecie, která vzniká opakovaným a častým utahováním vlasů a obnáší postupné poškození folikulů a následné vypadávání vlasů a vznik lysinek v oblasti vlasové hranice čela.

Přeháníte to se suchými šampony

Suchý šampon může při častém používání způsobit zanícení vlasových folikulů. Jde o oblíbený výrobek, který dokáže prodloužit životnost účesu a slouží k rychlému řešení, když si nestíháte umýt a vyfoukat vlasy. Když po něm sáhnete občas, je to v pořádku. V případě, že ho ale používáte běžně jako náhradu mytí vlasů nebo jeho množstvím příliš nešetříte, může se ve vlasech usazovat, zbytky se promíchají s potem a kožním mazem, zanesou se až do folikulů a postupem času vznikne zánět.

Foto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Zbytky suchého šamponu se mohou ve vlasech usazovat, smíchat se s potem a kožním mazem a způsobit zánět ve vlasovém folikuluFoto: Marina Demeshko, Shutterstock.com

Myjete si zbytečně často vlasy

Příliš časté mytí vlasů šamponem může narušit rovnováhu pH pokožky hlavy, což může být další příčinou bolestivých vlasů. Každodenní mytí a foukání vysušuje pokožku a může vyvolat šupinatění, nebo dokonce vznik seboroické dermatitidy, což je chronický zánět s nadměrnou produkcí kožního mazu, projevující se zarudlými šupinkami se žlutavou krustou. Pokud si skutečně musíte mýt vlasy denně nebo máte citlivou pokožku hlavy, doporučují dermatologové používat jemný dětský šampon, který obsahuje glycerin, vhodné jsou i šampony s výtažkem z avokáda či konopným olejem.

Trpíte na migrény

Bolest vlasů, respektive vlasové pokožky, se objevuje častěji u těch, kteří trpí na migrény, a to kvůli jevu zvanému alodynie, což je neuropatická bolest vyvolaná nějakým podnětem, který normálně bolest nevyvolává. A objevuje se právě u osob trpících migrénou. Takovým běžně nebolestivým „spouštěčem“ může být třeba česání vlasů, nošení pevně utaženého ohonu nebo kšiltovky či dopadání proudu vody na hlavu a vlasy při sprchování. Také ležení na boku během migrény může způsobit, že pokožka hlavy začne být obzvláště bolestivá a citlivá.

Načítám