Hlavní obsah

Plavky princezny Diany versus ty ze seriálu Koruna. Ikonické tyrkysové oblékla týden před smrtí

Foto: Daniel Escale ©Netflix, API-GettyImages.com

Foto: Daniel Escale ©Netflix, API-GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední série populární Koruny připomněla, že módní momenty princezny Diany nečítají jen celou řadu šatů, ale i plavek. Herečka Elizabeth Debicki oblékla její oblíbené modely, včetně ikonických tyrkysových plavek vcelku, skutečná lady Di ale čas od času nosila i bikiny.

Článek

Zatímco čtvrté sérii Koruny vévodily Dianiny svatební šaty, v té páté nejvíc zaujaly slavné revenge dress neboli šaty pomsty. V prosinci Netflix odvysílal závěrečnou šestou sérii, ve které šaty a korunky nahradily plavky. Diváci se za princeznou Dianou, kterou skvěle ztvárnila herečka Elizabeth Debicki, vydali do Saint-Tropez a přihlíželi nejen jejímu seznámení s Dodi Al-Fayedem, ale i tragické nehodě na konci srpna 1997, po níž se na moment zastavil svět.

Tyrkysové plavky Lady Di

I kdybyste neviděli jedinou epizodu britského seriálu Koruna, snímek s herečkou Elizabeth Debicki v tyrkysově modrých plavkách vám nejspíš bude povědomý. Odkazuje totiž na ikonickou (a v celém kontextu také velmi smutnou) fotku princezny Diany, která vznikla pouhý týden před její tragickou smrtí. Trávila tehdy čas se svým přítelem Dodim Al-Fayedem na luxusní jachtě jeho otce u pobřeží italského Portofina a paparazzi ji vyfotili, jak sedí sama na lodním můstku.

Kostýmní designérky seriálu chtěly, aby plavky pro seriál vytvořil jejich původní tvůrce, ten je ale zdvořile odmítl. Nechaly tedy ušít alternativní model, který odpovídal jejich střihu a byl v 90. letech populární.

Princezna Diana v leopardích plavkách

O co usilovaly v případě modrých plavek, se jim ale povedlo u plavek s leopardím vzorem, který pro ně ušila izraelská značka Gottex. Jejich plavky nosila lady Di během své poslední dovolené, kterou trávila se syny v Saint-Tropez u Dodiho otce Mohamada Al-Fayeda. Navrhla je pro ni zakladatelka značka Gottex Lea Gottlieb poté, co se s Dianou setkala v londýnském Harrods (tehdejším vlastníkem obchodního domu byl právě Mohamed Al-Fayed). Izraelská návrhářka už sice nežije, její značka ale funguje dál a do výroby původního modelu se ochotně pustila. Po velkém úspěchu je dokonce začala prodávat pod názvem Dianiny plavky.

Nešlo nicméně o jediné plavky se zvířecím vzorem, které princezna vlastnila. Podobný model nosila už na rodinné dovolené v roce 1990, kde se nechala svými malými syny zahrabat do písku. Značka Gottex pro Korunu vyrobila i další devadesátkové plavky, včetně barevného ombré modelu, ke kterému patřilo i pareo nebo růžové plavky v celku se vzorem, ty byly ale Dianiným stylem pouze inspirované.

Seriál Koruna a Elizabeth Debicki

Spousta diváků získala z poslední série Koruny dojem, že princezna Diana nosila výhradně jednodílné plavky, při pohledu na její starší fotky je ale zřejmé, že tomu tak není. Ačkoli se v posledních letech skutečně uchylovala jen k nim, v minulosti bikiny nosila. V roce 1993 si užívala se syny vodních radovánek na karibském ostrově Nevis (bylo to krátce po rozchodu s princem Charlesem) a v pestrobarevných bikinách chytala bronz i na Mallorce v roce 1988. Princezniny oblíbené plavky, proložené fotkami Elizabeth Debicki z Koruny, si můžete prolistovat v naší fotogalerii.

Načítám