Hlavní obsah

Přerušovaný půst je hit. Opravdu pomáhá zhubnout? Ano, ale snažte se dodržovat poměr 14 : 10

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Foto: Hazal Ak, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerušovaný půst - jde o chytrý návod, jak si udržovat váhu nebo zhubnout a ještě vylepšovat svoje celkové zdraví? Nebo spíš o další omezení, které nás zbytečně stresuje? Jaké plusy a minusy můžete od tohoto stravovacího stylu očekávat? Ptali jsme se odbornice.

Článek

Kdybychom měli jmenovat momentálně nejvíc trendy dietu, byl by to asi přerušovaný půst. Možná máte kolem sebe někoho, kdo ho drží a nemůže si ho vynachválit. Nedají na něj dopustit i někteří odborníci. Drží ho slavní. Například modelka Pavlína Pořízková dodržuje půst 16 hodin a pak má osmihodinové okno, do kterého vměstná celkový denní příjem kalorií. Variant přerušovaného půstu je několik a tou méně radikální je postit se 14 hodin. Má ale vůbec cenu se do tzv. intermittent fasting (IF), tedy přerušovaného půstu pouštět?

Přerušovaný půst 16 : 8 nebo 14 : 10

Několikahodinový interval, do kterého máte vměstnat celkový denní příjem, se liší, ale princip je vždy stejný. Můžete začínat snídaní a končit brzkou večeří. Nebo si dát jako první jídlo dne oběd a užít si večeři později. „V praxi se setkáváme s klienty, kteří IF zkoušejí hlavně kvůli hubnutí a pro vylepšení svého zdraví. Takovým typickým příkladem je, že jedí dvakrát denně a začínají obědem. Další oblíbenou variantou je jíst kdykoli v okně mezi 13. a 21. hodinou. Těch možností, jak si nastavit půst, je vícero,“ popisuje Hanka Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Často vyzdvihované plusy přerušovaného půstu jsou ty, že nastartuje proces, při němž se tělo zbavuje nepotřebných, starých a poškozených buněk, a tak dochází k určité vnitřní očistě. Také může pomoct s kontrolou cukru v krvi, slibuje více energie, kvalitnější spánek a snížení rizika chronických onemocnění, píše to odbornice přes výživu a poradkyně britské královské rodiny Gabriela Peacock (původem z Česka) ve své knize Úžasnější za dva týdny.

„Další výhoda IF je v tom, že člověk nad jídlem přemýšlí, neuzobává bezmyšlenkovitě celý den a zkrátka toho sní v kratším časovém úseku méně, než kdyby jedl celý den, i když to tak nemusí nutně být. Určitě není na škodu, když si naše tělo na chvíli od jídla odpočine a nezaplavujeme ho potravinami od probuzení do ulehnutí,“ říká Hanka Málková.

Co je intermittent fasting (IF)

Zvolte si dobu prvního jídla podle vašeho denního režimu. Pokud jste ranní ptáče a třeba dopoledne i rádi cvičíte, bude pravděpodobně lepší začínat s jídlem dříve ráno, mezi sedmou a osmou. Jestliže se řadíte mezi sovy a více fungujete večer, asi byste nevydrželi, kdybyste naposledy jedli v 17 hodin, takže pro vás bude vhodnější snídaně mezi desátou až dvanáctou.

Nezapomeňte, že stále musíte nad svými pokrmy přemýšlet a skládat je podle základů zdravé výživy. „Někteří lidé mají pocit, že v hodinách vymezených pro jídlo mohou jíst cokoli, včetně spousty kalorických pokrmů, jako je třeba smažený sýr a hranolky, brambůrky a sladkosti, tak to ale není,“ varuje Hanka Málková. Stále platí, abyste si hlídali v jídlech zastoupení všech makroživin (bílkoviny, sacharidy a tuky) a omezovali příjem cukrů, soli a tuků nevhodného složení.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Přerušovaný půst vám může pomoct nastavit režim v jídleFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Jak dlouhý půst je zdravý

A jak je to s dopadem na zdraví? „Teoreticky vypadá princip přerušovaného půstu neškodně a některým lidem může opravdu vyhovovat. Z naší praxe ale vidíme, že u mnoha klientů je to dlouhodobě neudržitelné,“ vysvětluje Hanka Málková. Fakt, že si musíte některá jídla odpírat, protože už začala postní doba, vám může vnášet do života zbytečnou míru stresu. Mnoho lidí také trpí velkým hladem, což se může vymstít v podobě chutí a následného přejídání. „Rizikem přísnějších půstů je, zda stihnete během několika hodin sníst všechno, co je pro váš denní příjem potřeba, což je třeba dostatek zeleniny, vlákniny a podobně. Notabene pokud jíte jen dvě větší porce denně,“ vysvětluje odbornice.

Zdravý jídelníček

Přerušovaný půst ale může fungovat jako jakési nastartování procesu hubnutí či jako nastavení režimu - pokud jste na něj nebyli vůbec zvyklí. „Například princip půstu 14 : 10, kdy jíte během deseti hodin a zbylých čtrnáct nejíte (přičemž většinu prospíte), je režim vhodný pro každého – snídani si můžete dát třeba v 8:30 a večeři v 18:30. Pokud to ale klient nazve půstem a má jasně stanovená pravidla, spíše tak režim dodrží a nebude třeba mlsat po večeři, jak byl dříve zvyklý. Tohle kouzlo zkrátka funguje,“ dodává Hana Málková.

Načítám