Hlavní obsah

Nesmím čokoládu a pečivo… Nesmysly, které možná děláte při hubnutí, vyvrací specialistka na výživu

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snažíte se zhubnout a pořád se nedaří? Největší mýty, kterým bohužel stále věří spousta žen, jež se snaží zapracovat na své postavě, uvede na pravou míru výživová specialistka Lada Nosková, zakladatelka společnosti Diet Plan. Neděláte také některé z níže uvedených chyb, které vaše snažení bojkotují?

Článek

Tolik se snažíte, jste na sebe přísná, a přesto se ručička na váze nechce pohnout směrem dolů… Mnohdy může jít o maličkosti, které vám ale v důsledku brání zhubnout. Možná jste až příliš „striktní“ a hladovíte nebo spoléháte na „zázračné“ triky z všudypřítomných reklam. Věřte ale, že často stačí opravdu malá změna, aby se ledy pohnuly a váha začala úspěšně klesat. Poprosili jsme zkušenou odbornici na výživu Ladu Noskovou, aby vyvrátila nejčastější omyly a mýty o hubnutí. „Přestaňte jim věřit a shazujte kila zdravě a natrvalo,“ vzkazuje!

Když přestanu jíst těstoviny, brambory a další sacharidy, zhubnu rychleji

Co na to odbornice? „Krátkodobě ano. Při každé změně tělo zareaguje, je jen otázka, jak dlouho to vydržíte. Tyto restriktivní diety nejsou vhodné pro dlouhodobé používání. Po těstovinách a pečivu budete dříve nebo později toužit, a nevyhnutelně nastane jojo efekt. Vždy říkám klientům, že pokud si v dietě, kterou si vybrali, nejsou schopni sami sebe představit následujících 20 let, je něco špatně. A toto je přesně ten příklad. Říkáte si na chvilku, ale co potom? A ještě je tu otázka, jestli místo sacharidů na talíři zůstane volné místo, nebo ho zaplní jiná kalorická potravina (omáčka, majonéza…). Pak jste jen vyměnili kalorie ze sacharidů za kalorie z něčeho jiného.“

Při dietě nesmím čokoládu, zmrzlinu nebo koláč

Co na to odbornice? „Škoda, že si to myslíte. V dnešní době je k dispozici obrovské množství zajímavých surovin, které jsou méně kalorické, obsahují méně cukru nebo žádný… Takže i sladké chutě můžete uspokojit. Například jsou k sehnání čokolády bez cukru, zdravé jsou i přirozeně sladké banánové lívance, dezert si můžete osladit při pečení xylitolem, erythritolem nebo čekankovým sirupem. Sladké chutě do našeho života patří, jen je potřeba najít tu nejzdravější alternativu. Zmrzlinu si můžete udělat z mraženého ovoce a cottage sýru. Možností je nepřeberně.“

Foto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Zakazovat si během hubnutí sladkosti není správná cesta. Hledejte ale méně kalorické variantyFoto: Tyshchenko Photography, Shutterstock.com

Jíst po 18. hodině večer je při hubnutí úplně špatně

Co na to odbornice? „Tak to je jeden z vůbec největších omylů o hubnutí. Nejde o to, v kolik končíte s jídlem, ale o to, co jste během celého dne snědli. Můžete spořádat pizzu a půlku dortu a skončit v 18 hodin, a to má být v pořádku? To si snad nikdo nemyslí. Jde o to, jak máte produktivní den, v kolik hodin vstáváte a kdy chodíte spát. Jíst naposledy tři až čtyři hodiny před spaním je tak akorát.“

Nemůžu si dopřát sladké ovoce, má hodně cukru

Co na to odbornice? „Ovoce do jídelníčku patří! Člověk má jíst to, co mu chutná. Jediný rozdíl bude v tom, že toho sladšího (kaloričtějšího) ovoce nemůžete jíst najednou tolik. Pro porovnání, například ve 100 g banánu je stejné množství cukru a kalorií jako ve 320 g jahod. Když ovoce doplníte zdravými zdroji bílkovin – tvarohem nebo řeckým jogurtem – dopad ovocného cukru fruktózy nebude tak dramatický a zůstanete déle sytí. Při konzultacích učím klienty, že neexistuje špatná nebo správná potravina. Jde o množství a pokrm jako celek.“

Ideální jsou nízkotučné jogurty, tvarohy i mléko

Co na to odbornice? „To je otázka. Chcete ten nízkotučný jogurt kombinovat se semínky a ořechy? Pak je to v pořádku. Všechny potraviny nemusí být nositelem tuku. Pokud si ale dáte jen snídaňové vločky bez oříšků, bude pak rozumnější dát si k tomu tučnější variantu mléčného výrobku. Protože tuky do stravy patří a z něčeho je přijmout musíte. Opět platí, že neexistuje špatná potravina, ale spousta špatných kombinací.“

Foto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Při výběru mléčných výrobků nespoléhejte jen na ty nízkotučné, tuky do zdravého jídelníčku patříFoto: Dmytro Zinkevych, Shutterstock.com

Musím se obloukem vyhýbat pečivu

Co na to odbornice? „Vůbec ne! Proč? Pečivo, obzvláště v celozrnné verzi, je důležitou součástí vyváženého jídelníčku. Obiloviny patří mezi sacharidy, jsou okamžitým zdrojem energie a náš mozek je na sacharidech závislý. Otázka tedy není, jestli jíst pečivo, ale jaké vybírat? To s nízkým glykemickým indexem, vlákninou, žitnou moukou, otrubami, semínky…“

Když budu jíst jen dvakrát denně, ušetřím kalorie a budu hubnout

Co na to odbornice? „Asi ano, pokud nebudete ve dvou jídlech jíst porce nabobtnané o chybějící svačiny. Vždy jde o celkový energetický příjem, někdo dokáže i v jednom jídle sníst celý denní kalorický rozpočet. Měli byste jíst tolik jídel, kolik vám vyhovuje. Tak, abyste byli sytí a nebojovali s nedostatkem energie. Pokud někomu vyhovují dvě jídla, je to v pořádku. Ale na konci dne jde opět o to, kolik jste snědli sacharidů, bílkovin, tuků a jaké jste měli pohybové aktivity.“

Můžu si dát cokoli, stačí, když zmenším porce

Co na to odbornice? „Cokoli určitě ne. Strava musí dávat smysl a být pestrá a vyvážená. Malé porce jsou fajn, ale pokud ‚neujíte‘ to, na co má váš organismus ‚nárok‘, stejně budete hubnout špatně a kdoví, jestli vůbec… Jíst tak akorát, to je ta správná cesta. Většina mých klientů jí naopak více, než byli zvyklí dříve, a přitom hubnou. Nejde o to, že čím méně, tím lépe! Jde o to, dát tělu vše, co potřebuje, v rozumném rozložení živin a přitom si jídlo užít.“

Načítám