Hlavní obsah

Mléčné výrobky většině lidí prospívají. Pomáhají hubnout, lépe po nich trávíte a mají spoustu bílkovin

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mléčné výrobky, jako je kefír nebo jogurtový nápoj, mohou být ideální formou svačiny. Jak se jednotlivé druhy liší a jak zapadají do zdravého životního stylu, potažmo dietního režimu?

Článek

Mléčné kultury, to je, oč tady běží. Tedy zda jde o kysaný, jinými slovy fermentovaný výrobek. To z něj dělá skvělou volbu, co se svačiny týče. Je lepší jogurtový nápoj, acidofilní mléko, kyška nebo kefír? O tom jsme diskutovali s odbornicí na zdravou stravu a hubnutí Hankou Málkovou ze společnosti STOB (Stop obezitě).

Mléčné produkty: Skvělý zdroj bílkovin

Pro začátek z hlavy dostaňte všechny pomluvy, že jsou mléčné výrobky nezdravé. „V podstatě jsou ideální potravinou, protože obsahují všechny základní živiny. Byla by škoda se jim vyhýbat,“ říká na úvod Hana Málková. Zaprvé, mléčné výrobky jsou zdrojem bílkovin, které je potřeba navýšit, pokud se snažíte zhubnout nebo jen udržet váhu. Zadruhé jsou zdrojem minerálních látek (hlavně vápníku) a také vitaminů (A, D, E, B2 a B12). Výhodou mléčných nápojů je i nízká kalorická hodnota.

Dejte přednost kysaným nápojům

„Když saháte po mléčných výrobcích, preferujte ty kysané, přináší více benefitů,“ radí odbornice. Druhů existuje spousta a liší se tím, kolik a jaký druh mléčné kultury je v nich použit. „Mléčné kultury stojí za pozitivními účinky na naše zažívání. Obsahují totiž probiotika, která střevům svědčí.“ Fermentované mléčné výrobky jsou také lépe stravitelné než klasické mléko.

  • Kysané nápoje využijete jen tak na svačinu. Pokud by vám připadaly chuťově fádní, můžete si je rozmixovat s ovocem, přidat vločky nebo semínka, ochutit kakaem, vanilkou nebo skořicí.
  • Využít je můžete i pro přípravu kaší, lívanců nebo při pečení. Pokud ale projdou tepelnou úpravou, obsažené mikroorganismy zničíte a nebudou už plnit svou funkci.

Pozor na přidaný cukr

Mléčné nápoje však můžou být zrádné. „Pokud řešíte hubnutí, volte ty neochucené. Slazené nápoje mohou obsahovat v jednom balení i 10 kostek cukru,“ varuje Hanka Málková. Poměrně novinka je, že výrobci začali zařazovat do nabídky mléčné jogurtové nápoje slazené pouze ovocem, tam je cukru výrazně méně. Ještě lepší je zvolit neochucenou variantu a tu si doma v mixéru smíchat s čerstvým či mraženým ovocem.

Jestli ale vyberete jogurtový nápoj, kefír, acidofilní mléko, kysané podmáslí nebo kyšku - záleží jen na vaší chuti. Nejkyselejší je kefír a acidofilní mléko, nejjemnější naopak jogurtový nápoj. Rozdíl je i mezi kefírem a kefírovým mlékem – mléko je méně kyselé než kefír. Z hlediska nutričního složení ale není žádný z nich horší ani lepší.

Foto: Archiv STOB

Archiv-STOBFoto: Archiv STOB

Mléčný výrobek každý den!

„Aby na nás měly kysané výrobky správný účinek, je potřeba je jíst pravidelně, ideálně každý den,“ uzavírá téma říká Hana Málková. Zároveň to nemusí být vždy jen mléčné nápoje, ale denní dávku mléčných kultur můžete doplnit i prostřednictvím jogurtu nebo zrajících sýrů. Ideální je různé mléčné výrobky střídat, abyste využili co nejvíce z různých probiotik, která se v nich nachází.

Načítám