Hlavní obsah

Nejpopulárnější diety dneška: Znáte dash, keto a severskou?

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu nový rok a s ním i řada předsevzetí. Pokud i vy patříte mezi typické ledňáčky, kteří si kupují permanentku do fitka hned prvního, mohlo by vás zajímat, jaké diety jsou v současnosti nejoblíbenější. Protože – jak možná víte – z 80 procent se lepší figura nedělá v posilovně, ale právě v kuchyni.

Článek

Už dávno neplatí, že lidé musejí při honbě za štíhlejší postavou držet hladovky. Existuje množství redukčních režimů, díky kterým se dá zhubnout zdravě a bez obávaného jojo efektu. Které diety patří mezi nejpopulárnější?

Ketogenní dieta

Nízkosacharidová strava je doslova fenoménem mezi dietami. Je postavená na sníženém příjmu sacharidů a částečném omezení bílkovin a tuků. Organismus se tak po určité době dostane do takzvané ketózy, což je stav, kdy tělo začne spalovat primárně vlastní tuk, nikoli svaly. Výsledky lidí, kteří tento typ stravování dodržovali, jsou někdy skutečně ohromující! Protože je ale dost náročné udělat z běžné stravy nízkosacharidovou, aniž byste strávili u plotny čtyři hodiny denně, vzniklo na tomto základě hned několik dietních programů. Nabízejí jídelníčky složené převážně ze speciálních proteinových a nízkosacharidových jídel a nápojů, které se snadno připravují. Jaký je rozdíl mezi keto, paleo a nízkosacharidovou dietou?

„Hubnutí pomocí ketodiety je pro tělo přirozené a funkční. Změnou jídelníčku mu dopřejete možnost zbavit se tukových zásob poměrně rychle, aniž byste hladověli. K běžnému jídlu je pak potřeba se vracet postupně, pozvolna navyšovat sacharidy a jojo efekt nemá šanci,“ říká Martina Dvořáková, hlavní výživová poradkyně KetoDiet.cz. Toto stravování, podobně jako ostatní redukční diety, není vhodný pro těhotné nebo kojící ženy.

Foto: Shutterstock.com

Ketodieta je založena na vyloučení sacharidů ze stravyFoto: Shutterstock.com

Dash dieta

Název je tvořen zkratkou slov Dietary Approaches to Stop Hypertension (= dietní kroky k zastavení hypertenze). Tahle strava je primárně určena lidem s vysokým krevním tlakem. Protože se ale jedná o typ výživy, který je všeobecně považován za zdravý, hodí se pro všechny, kdo chtějí ozdravět nebo zhubnout, aniž by trpěli hlady.

„Hlídá se příjem sodíku. Konzumace soli je dnes obrovská a lidé si často ani neuvědomují, kde všude je skrytá. Při této dietě se jí hodně zeleniny a celozrnné výrobky. Z mého pohledu jde o zajímavou cestu nejen k hubnutí, ale hlavně ke zdraví,“ myslí si výživová poradkyně Veronika Jandová. Trik je v hlídání kalorického příjmu a ve vybraných surovinách: vhodné je ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, nízkotučné mléčné výrobky, luštěniny, ryby a libové maso v menším množství.

Ani dash dieta není pro každého – správné množství sodíku zásadně ovlivňuje mnoho pochodů v těle. Neměli by ji tedy držet lidé s extrémní fyzickou zátěží, protože s potem odchází i sůl, dále pacienti trpící průjmy či onemocněním ledvin. Pro zdravé srdce je skvělá i Pritikinova dieta.

Foto: Shutterstock.com

Dash dieta je vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakemFoto: Shutterstock.com

Středomořská dieta

Další velmi oblíbenou dietou je středomořská strava. Spíš než o striktní redukční program se jedná o zdravý způsob stravování složený z čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, luštěnin, olivového oleje, ryb a omezeného množství masa a mléčných výrobků. Jde o typickou skladbu domácích pokrmů ve středomořských státech. Řeč však pochopitelně není o bílém pečivu, pizzách, těstovinách a dezertech, středomořská strava by měla inspirovat především k větší konzumaci salátů a ryb a k omezení uzenin, cukru a tvrdého alkoholu. Důležitý je i vhodný výběr příloh – třeba k masu je lepší zelenina než naše knedlíky.

Jídelníček Středomoří je skvělý nejen při hubnutí, ale i jako prevence nemocí srdce a cév, rakoviny či demence. Protože je hodně variabilní, dá se upravit na míru a není známo, že by někomu neprospíval. 

Severská dieta

Stále populárnější je i severská dieta, která říká, že vše, co sníte, by mělo být připravené doma a ideálně z vlastních zdrojů. Doporučují se celozrnné potraviny, mořské ryby, ořechy, semena, zelenina, ovoce a dovolená je i zvěřina. Co se týče tuků, Seveřané dávají přednost řepkovému oleji. Budete-li takhle jíst a hlídat si přitom příjem a výdej energie, dříve nebo později určitě zhubnete.

Domácí výroba je navíc výrazně zdravější než průmyslově zpracované potraviny, ale možnosti a výběr se tím výrazně ztenčí. Kdyby však lidé vynechali veškeré fastfoody, polotovary a jídlo z druhé strany světa, jistě by tím prospěli nejen svému zdraví, ale i planetě. Otázka ovšem je, zda je tento způsob stravování vůbec možný, zvlášť pak ve velkých městech.

Diet je nepřeberné množství. Některé z nich jsou ale skutečně bizarní. Slyšeli jste třeba o vajíčkové nebo osmihodinové?

Načítám