Hlavní obsah

Jak si vybrat odborníka na hubnutí: Nejen jídelníček na míru, ale i psychologické hledisko

Foto: verona studio, Shutterstock.com

Foto: verona studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud řešíte hubnutí, možná vám proběhlo hlavou, že byste se rádi svěřili do rukou profesionála, v tomto případě výživového poradce nebo nutričního terapeuta. Jak si ho vybrat, aby byla vaše cesta za štíhlejší postavou a zdravějším já úspěšná? Radili jsme se s Hankou Málkovou ze společnosti STOB.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když přijde na téma hubnutí, spousta lidí neví, od čeho se odpíchnout. Tou nejlepší cestou je oslovit nutričního terapeuta, případně výživového poradce, který vás ve vaší hubnoucí cestě nasměruje. S odborníky na hubnutí a zdravý jídelníček se ale v dnešní době roztrhl pytel a různě po internetu můžete narazit na nabídky na vypracování jídelníčku na míru.

Od odborníka byste toho ale měli očekávat mnohem více. „Posláním kvalitního experta na shazování kil je přivést klienty k tomu, aby dosáhli takové změny životního stylu, která je pro ně udržitelná i z dlouhodobého hlediska, to vám žádné přesně předepsané jídelníčky či striktní diety nezaručí,“ říká Hanka Málková ze společnosti STOB (Stop obezitě), která mimo jiné pořádá i skupinové kurzy hubnutí. Jak si tedy vybrat toho správného odborníka? Přece jen, svěřujete mu do rukou své zdraví.

Nutriční terapeut, nebo výživový poradce?

Nutriční terapeut versus výživový poradce. Těch názvů profesí je nějak moc, pojďme si je rozklíčovat: Výživový poradce je volná živnost, tedy nemusíte k tomu studovat vysokou školu, stačí absolvovat kurz a stát se jím může v podstatě kdokoli.

Nutriční terapeut, nutriční specialista či obezitolog musí mít absolvované vysokoškolské vzdělání (rozhovor s obezitologem o lécích na hubnutí). „Ovšem neznamená to, že nemůžete narazit na kvalitního výživového poradce. A naopak, i z řad nutričních terapeutů můžete najít takové, kteří vám budou vnucovat nesmysly v podobě drahých doplňků stravy. Vždy záleží na konkrétním člověku, na kterého narazíte,“ říká Hanka Málková.

Dejte na doporučení i první dojem

Nejlépe se vybírá odborník na doporučení. Prohlédněte si jeho reference a také si prověřte jeho vzdělání, které na svých stránkách většina z nich uvádí. Sjednejte si schůzku a poté se rozhodněte, zda je to ten pravý odborník pro vás, či nikoliv. To, jaký na vás udělal první dojem, je také velmi důležité. „Kvalitní výživový poradce nebo terapeut se vám musí věnovat dostatečně dlouhou dobu, aby získal všechny potřebné informace o vašich návycích, byl schopný určit problém a navrhnout jeho řešení. Součástí by mělo být také to, zda dokáže v hubnoucím procesu zohlednit vaši osobnost a psychickou stránku,“ popisuje Hanka Málková.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Výběr kvalitního odborníka na hubnutí je klíčovýFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Psychika hraje v hubnutí prim

Psychologické hledisko má v hubnoucím procesu větší význam, než si možná myslíte. „Nejčastěji lidé vyhledají poradce kvůli snaze zatočit s nadváhou. Lidé s kily navíc ale často nejedí pouze z hladu, ale spouštěčem jsou jiné podněty jako stres, nebo naopak pohoda či toxické okolní prostředí, a proto je třeba přistupovat k redukci váhy i z pohledu psychologického, což se bohužel u většiny poradců neděje,“ vysvětluje Hanka Málková.

Součástí schopností odborníka by tedy mělo být nejen vzdělání v oblasti výživy, ale i psychologie. Díky této kombinaci se vám podaří dosáhnout vysněných výsledků a udržet je dlouhodobě bez jojo efektu. „K hubnutí je potřeba komplexní přístup, který pomůže převést teorii do praktického života. Nejlepší je postupovat pomalu po dílčích cílech a dávat malé konkrétní úkoly, které klient dokáže splnit. To ho motivuje vydržet a přidávat postupně další a další drobné změny. Diety či předepsané jídelníčky, kdy klient ze dne na den zcela změní svůj režim, většinou nemají dlouhého trvání,“ vysvětluje expertka.

Varovné signály

  • Jakému odborníkovi na výživu se do rukou raději nesvěřovat? Pokud máte pocit, že vám nevěnoval příliš času, aby prostudoval vaše návyky, a dostali jste od něj jen obecný jídelníček, pravděpodobně rozdávaný i ostatním klientům, zbystřete.
  • Také si dejte pozor na „výhodné“ nabídky na doplňky stravy, bez kterých „nezhubnete“, a doporučení na striktní dietní režimy nebo trendy výstřelky. „Poradce by měl vždy doporučovat především pestrou stravu, nepropagovat jednostranné diety a nedoporučovat hladovky,“ uvádí na pravou míru odbornice Hana Málková.

Světový den obezity: 4. března

Obezita negativně ovlivňuje zdravotní stav a nadváha je čím dál větším problémem, nejen v Česku. Na 4. březen připadá Světový den obezity, k jehož příležitosti přichystala společnost STOB (Stop obezitě) bohatý program zaměřený na komplexní přístup k hubnutí. Všechny on-line konference s odborníky budou probíhat mezi 4. a 7. březnem a můžete se na ně přihlásit zdarma přes platformu Zoom.

Pondělí 4. března startuje tématem hubnutí a psychiky, úterý bude patřit pohybu, středa výživě a čtvrtek problematice dětské obezity a její prevence. Také se můžete přihlásit zdarma na konzultaci k odborníkovi, který s vámi probere a změří složení vašeho těla. Celý podrobný program najdete na webu STOB.

Načítám