Hlavní obsah

Kdo vlastní české hrady a zámky? Herec, zpěvák, politik, romantik i restituent!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by si alespoň jednou v životě nepředstavoval, jaké je to žít na zámku, zažít tu pohádkovou atmosféru… I mezi Čechy se najde pár takových, kteří si svůj sen splnili a vlastníky zámku se opravdu stali. I když to mnohdy nebyl krok do pohádky, ale spíš do hororu.

Článek

Jaké to je žít na zámku? Jak se můžete přesvědčit, ne vždy je to pohádka. Tedy rozhodně ne od samého začátku. Objekty, které se staly vlastnictvím celebrit, politiků nebo snílků, vyžadovaly nejen hodně peněz, ale i trpělivosti, práce a bezesporu i lásky a odhodlání, aby získaly svou původní slávu – nebo alespoň její odlesky. Představíme vám pár zámků a jejich majitelů.

Zámek Bečváry: Robert Kodym

Robert Kodym ze skupiny Wanastowi Vjecy je od roku 2000 majitelem zámku Bečváry. Pořídil si ho spolu se svým otcem za zhruba pět milionů korun. Mluví se o něm jako o jednom z nejhezčích pozdně barokních zámků v republice a je kulturní památkou. Nicméně v době koupě byl ve zbědovaném stavu. I když má šestadvacet pokojů, měla rodina v začátku k dispozici jen tři a kuchyňský kout.

Robert Kodym zámek opravil a zřídil si tam i nahrávací studio a zkušebnu stejně jako pokoje pro muzikanty a spoustu místa na uskladnění všeho potřebného. Budova má čtyři křídla a kromě pokojů zde je i kaple s oratoří, údržbářská dílna a další technické zázemí. Zahrál si i ve filmu Zapomenuté světlo.

Foto: Ja Dita, Mapy.cz, Profimedia.cz

Zámek Bečváry je už dlouhá léta domovem hudebníka Roberta Kodyma a jeho rodiny. Zařídil si v něm i své nahrávací studioFoto: Ja Dita, Mapy.cz, Profimedia.cz

Zámek Osečany: Matěj Stropnický a Daniel Krejčík

Barokní zámek Osečany si v roce 2018 koupili Matěj Stropnický a jeho partner Daniel Krejčík. V době prodeje byl poněkud zchátralý a spolu s parkem o výměře sedmi hektarů stál dvanáct milionů. Od začátku bylo jasné, že opravy spolknou další miliony – přesto se do záchrany zámku pustili a aby to zvládli, využívají i práce dobrovolníků.

Některé části zámku už jsou nejen obyvatelné, ale dokonce i ve stavu, kdy do nich lze pustit návštěvníky – a těch je vzhledem k mediální známosti obou majitelů docela dost. Zvlášť poté, co si do zámku pustili štáb Výměny manželek.

Zámek Skrýšov: Karel Roden

Zámek Skrýšov u Svatého Jana nedaleko Sedlčan je spojen se jménem herce Karla Rodena. Ten se stal zámeckým pánem v roce 2006, kdy za objekt, ke kterému patří stáje, rozsáhlé pozemky a rybníky, zaplatil zhruba dvacet milionů korun. Kolik dal za rekonstrukci zchátralého sídla, není známo, ale jak se mu to povedlo, se můžete jet podívat – například 22. 9. se tu koná již 23. ročník akce Jazz u Rodena v prostorách jízdárny zámku.

Herec se pustil také do chovu skotu a koní, za již tradiční se dá považovat i pěstování borůvek na pozemcích mezi Svatým Janem a Skrýšovem. Na zámku začal organizovat i akce pro veřejnost. Jazzové večery jsou vyhlášené.

Trnová u Jíloviště: Manželé Pilipovi

Zámek v obci Trnová u Jíloviště na Příbramsku koupili a v letech 2007-2008 zrekonstruovali manželé Ivan a Lucie Pilipovi. Ivana Pilipa si možná pamatujete i jako ministra financí. Kolik investovali do nákupu a rekonstrukce, nebylo vyčísleno, ale poté, co se dostal Ivan Pilip do finančních obtíží, pokusili se věřitelé prodejem zámku své pohledávky umořit. Pak kauza utichla a od roku 2020 vlastní opravený zámek Markéta a Finn Hansenovi, kteří jej přebudovali na hotel.

Zajímavostí z historie zámku je, že příroda kolem něj prý inspirovala Františka Škroupa k napsání hudby ke hře Fidlovačka, jejíž píseň Kde domov můj se později stala českou hymnou. Zámek totiž ve druhé polovině 19. století vlastnil skladatelův bratr Václav Škroup. V roce 1994 byla stavba povýšena na kulturní památku.

Zámek Nové Hrady: Manželé Kučerovi

Pro manžele Kučerovy byl v roce 1997 nákup zámku Nové Hrady splněním snu. Za zbytky rokokového zámku, tehdy ve stavu výkrmny prasat, dali 14 milionů korun. Byly to peníze, které utržili prodejem veškerého svého majetku. Památkáři odhadovali, že zámek bude potřebovat investici kolem 100 milionů korun, aby si opět zasloužil přezdívku české Versailles nebo malý Schönbrunn. Petr Kučera, bývalý vrcholný politik, to zvládl, jak říkal, za čtvrtinu i díky tomu, že hodně prací dělal svépomocí. Jeho žena Magda, dřív pracující u zahraniční firmy, spravuje účetnictví i místní kavárnu. Dnes je opravený zámek přístupný veřejnosti.

Hrad Houska: Jaromír Šimonek

Hrad Houska patří mezi nejstarší a nejtajemnější české hrady a váže se k němu spousta záhad. Prý je v něm dokonce brána do pekla! Najdete ho na Kokořínsku a byl založen někdy ve 13. století. Od té doby měl spoustu majitelů, ale v současné době je v soukromých rukou - potomci senátora a prezidenta Škodových závodů Josefa Šimonka, který hrad koupil v roce 1924, ho dostali zpět v restituci. Nebyl v moc dobrém stavu a dodnes putuje veškeré vstupné do jeho oprav. Houska je přístupná návštěvníkům od května do konce září.

Načítám