Hlavní obsah

Ušetřete na vstupném: Muzea, hrady a další atrakce, které stojí pár korun nebo nic

Foto: Dalibor Palko / Mapy.cz

Foto: Dalibor Palko / Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Procházka v přírodě je zadarmo, ale když chcete spojit výlet s nějakou atrakcí, výdaje za vstupné nemusí být zrovna zanedbatelné. Zvlášť když jste početná rodinka. Máme pro vás tipy na místa, kde vás vstup vyjde na pakatel nebo na nula nula korun.

Článek

Stačí, když čtyřčlennou rodinu vezmete do kina, a útrata jen za vstupné se pravděpodobně vyšplhá na čtyřcifernou částku. A co teprve celý den v aquaparku nebo v zimě na svahu! Vždycky se samozřejmě můžete vydat do přírody, například na túru po naučných stezkách, ale čas od času se každému zachce využít i některé z oblíbených atrakcí. Ať už jde o muzea, galerie, rozhledny, nebo různé památky.

Akce v ČR zdarma

Že dnes není nic zadarmo? Ale je. Něco jsme pro vás našli. Bez koruny v kapse můžete navštívit čerstvě otevřené Armádní muzeum Žižkov na pražském Vítkově, kde vás čeká bohatá expozice uniforem, zbraní, ale například i živá rekonstrukce zákopové války. Zadarmo se dostanete také do Moravské galerie v Brně, která představuje druhé největší umělecké muzeum u nás. Bavit se bez peněz můžete třeba i v Bystřickém parku miniatur (Bystřice nad Pernštejnem), kde uvidíte mini verze známých hradů, klášterů a dalších památek. V neposlední řadě se můžete vydat i za zvířátky. Třeba do zooparku Ringelland nedaleko Kutné Hory, kde se zaměřují na chov kočkovitých šelem. Skvělý zážitek poskytuje také lesní zookoutek v Malé Chuchli v Praze. Vyrazit můžete i na Šumavu, do rysího výběhu nedaleko Kvildy.

Kde se vejdete do stovky

Většina hradů a zámků v uplynulých dvou letech zdražila, do ceny se promítly už roku 2020 covidové restrikce a nyní například i ceny energií. Proto například u památek, které má ve správě Národní památkový ústav, zpravidla vstup pro dospělého startuje na 120 korunách, pod stovku se vejdou u těch nejlevnějších jen děti, senioři, případně studenti.

I mezi hrady a zámky se ale najdou výjimky, často jde o ty, které spravuje obec. Jednou z nich je hrad Cimburk u Koryčan, kde dospělí zaplatí 70 korun. Krásná je také zřícenina skalního hradu v obci Malá Skála, kam se dospělák podívá za 60 korun. Do proslulého hradu Pecka v Podkrkonoší se podíváte za rovnou stovku. Z jiného soudku – vydejte se třeba do skanzenu. Hornický skanzen Mayrau dospělého přivítá za 60 korun.

Foto: Silvestr Psotka / Mapy.cz

Na hrad Cimburk můžete i s pejskem.Foto: Silvestr Psotka / Mapy.cz

A jak jsou na tom muzea? Levné vstupy mívají často muzea mapující život v tamním městě nebo kraji. Na druhé straně zvláště pro děti nejde vždy o úplně nejlákavější expozice. Každopádně to ale neplatí například o pražském Muzeu MHD, kde si prohlédnete mnohdy unikátní historická vozidla, a to za stokorunu za dospělého. Super je také Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích, které si za 60 korun užijí nejen milovníci této speciality. Za 80 korun se pak můžete dozvědět spoustu o čarodějnických procesech, a to v Šumperku. Zajímavou a hodnotnou expozici nabízí také Muzeum literatury v pražské Bubenči, které vyjde na stovku a pro děti a seniory je vstup úplně zdarma.

Foto: Jaromír Kytlica / Mapy.cz

Muzeum Olomouckých tvarůžků vás seznámí s historií i způsobem výroby jedné z našich specialit.Foto: Jaromír Kytlica / Mapy.cz

Tady stačí jen drobné

Za dvacku, třicet korun, maximálně padesátikorunu se podíváte do některých rozhleden, které jsou celkově českou libůstkou. Třeba Jurkovičova rozhledna v Rožnově, zdobná dřevěná stavba v oslnivých scenériích Valašska, vybírá vstupné za dospělého 40 korun. Kamenná vyhlídková věž Brdo ve Chřibech vybírá za super výhled na Malou Fatru i Jeseníky 20 korun, nahoru na rozhlednu Královka v Jizerských horách se dospělý dostane za padesátikorunu.

Nezůstaneme ale jen u rozhleden, za pakatel se můžete dozvědět i dost z vlastivědy. Třeba v Památníku zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou zaplatíte za vstupné 50 korun. O bohaté železářské tradici na Ždársku vás zase informuje expozice Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou. Nejen menší děti pak baví interaktivní svíčkárna Rodas v Šestajovicích, kde zaplatíte za vstup 50 korun a za drobný poplatek (kolem 25 korun) si můžete vyrobit a odnést domů vlastní svíčku nebo mýdlo.

Načítám