Hlavní obsah

Král Karel III. v čele průvodu, Kate však září nejvíc. První svátek vánoční u královské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy většina Británie ještě odhazuje vánoční balicí papír, královská rodina je již v plném proudu dne. Vydala se totiž pěšky k tradiční vánoční bohoslužbě v kostele svaté Máří Magdalény v Sandringhamu – letos ve zvláštním složení. Kdo byl pozván a jak vypadá jejich sváteční den?

Článek

Přestože děti prince Williama a Kate si své vánoční dárky ponechaly na dnešek v souladu s britskými tradicemi, ostatní členové si je rozbalili o den dřív, konkrétně 24. prosince. Tato zvyklost vychází z německých kořenů britské královské rodiny.

Na první svátek vánoční se jako každoročně vydali královští a jejich hosté hned v dopoledních hodinách pěšky ke kostelu svaté Máří Magdalény v Sandringhamu, a to dokonce na dvě bohoslužby. I zde převládá obyčej, který určuje, že „průvod“ cestou na mši vždy vede nejstarší člen rodiny. První bohoslužba byla vyhrazena pouze pro královské, zatímco druhé se zúčastnili vybraní hosté.

Po dopolední mši následuje tradiční vánoční oběd pro pozvané hosty, který se tentokrát atypicky koná v tanečním sále Sandringhamu. Proč to – a ne v jídelně jako jindy? Kvůli zvýšenému počtu hostů, jelikož královna Camilla letos pozvala i svého syna Toma Parkera Bowlese, dceru Lauru Lopes a s nimi i svých pět vnoučat. Kromě toho se setkání zúčastnila také královnina sestra Annabel Elliot. Po obědě následuje odpolední čaj s vánočním dortem a poté se panovník s hosty vydává na každoroční lov bažantů.

Na závěr dne se princezna Kateprinc William s dětmi přesunou na své venkovské sídlo, které leží nedaleko Sandringham House. Zde zůstanou po celou dobu vánočních prázdnin a užijí si společné chvíle v klidné domácí atmosféře.

Načítám