Hlavní obsah

Čím se obdarovává královská rodina? Vede prkénko na záchod, zpívající křeček nebo bačkory

Foto: Handout, Gettyimages.com

Foto: Handout, Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bystě čekali, že mezi monarchy jsou populární luxusní drahé dárky, britská královská rodina vás vyvede z omylu. Vánočně vyzdobeným komnatám Windsorů vévodí v tomto ohledu především humor a neotřelý nápad.

Článek

Tento rok nebyl pro britskou královskou rodinu zrovna lehký. Velká pozornost se upínala nejen na korunovaci krále Karla III. a následně na jeho první kroky v čele monarchie, ale také na prince Harryho i jeho ženu Meghan, kteří stále plní titulky všech světových médií. S otázkou, zda konečně dojde k jejich usmíření s králem i následníkem trůnu princem Williamem. Nebo se snad schyluje k rozchodu nezdárné dvojice? Stále nevíme…

A pak tu byl nedávný skandál s vydáním knihy Endgame od spisovatele Omida Scobieho, v jejíž nizozemské verzi se objevilo obvinění z rasismu namířené proti samotnému králi Karlu III. a princezně Kate.

Není divu, že po tom všem si i první rodina Velké Británie přeje strávit klidné svátky a je nanejvýše pravděpodobné, že v duchu zažitých tradic. Včetně zvyku vzájemného obdarovávání, které má svá jasně daná pravidla.

Královská rodina a dárky

Hlavně nic okázalého. Tak by se stručně dalo shrnout motto královské rodiny ohledně rozdávání dárků. A ne že by je zanedbávala. Rozdávají si je, na rozdíl od zbytku celé země, už na Štědrý den při odpoledním čaji, což je odkaz na jejich původ, odvozený od německé panovnické dynastie rodu Koburků. Celá rodina se na svátky schází ve svém venkovském sídle v Sandrighamu v anglickém hrabství Norfolk.

A jak píše princ Harry ve své knize Náhradník, mívala tato tradice vždy neměnný ráz. „Na dlouhém stole ležel bílý ubrus a bílé jmenovky. Bylo zvykem, že jsme si všichni zkraje večera našli svoje místo a postavili se před svou hromadu dárků. A pak jsme se všichni pustili do rozbalování,“ popisuje princ. Vždy prý zavládla vřava, všichni příbuzní mluvili jeden přes druhého, tahali za stužky a trhali balicí papír. Žádné cennosti ale nikdo nečekal.

Foto: WPA Pool , Gettyimages.com

Královský pár loni poprvé rozesílal společné přání k Vánocům a Novému rokuFoto: WPA Pool , Gettyimages.com

Humor v hlavní roli

Ovšem vymyslet, čím své příbuzné z královské rodiny podarovat, není jen tak. Cení se především nápad a originalita a cílem je hlavně pobavit. I proto princ Harry kdysi daroval své babičce královně Alžbětě II. koupací čepici s nápisem Ain't Life a Bitch (Život je děvka) a on sám dostal od tetičky Margot propisku omotanou gumovou rybou. Princezna Kate zase darovala svému švagrovi hračku s nápisem: Vypěstujte si svou vlastní přítelkyni. On si ale, jak známo, raději vzal Meghan.

Princezna Anna jednou potěšila svého bratra, dnešního krále Karla III., prkénkem na záchod, ovšem potaženým kůží! A svého otce prince Philipa mlýnkem na pepř se zabudovanou baterkou. A princezna Diana prý kdysi věnovala své švagrové Sarah Ferguson koupelnovou předložku s leopardím vzorem. Pozadu nezůstala ani vévodkyně Meghan, když ještě jako snoubenka prince Harryho nadělila královně Alžbětě II. zpívajícího křečka. Hračku si pak prý velmi oblíbil jeden z královniných psů. Princ William zase překvapil babičku bačkorami s jejím portrétem.

Foto: Stephen Pond, Gettyimages.com

Princezna Kate si na slavnostní bohoslužbu loni o Vánocích vzala dárek od manžela – vzácné náušnice z mosaziFoto: Stephen Pond, Gettyimages.com

Děti prince Williama ale ošizené nebudou

Tradice je tradice, ale i do královské rodiny už zavál duch moderní doby. Nejlépe je to vidět na rodině následníka trůnu Williama a jeho ženy Kate. Jejich tři děti George, Charlotte a Louis se tak i letos mohou těšit na „normální“ dárky, které jako většina britských dětí najdou pod stromečkem ráno 25. prosince. Jak známo, William a Kate své děti příliš nerozmazlují, ale o Vánocích jim přece jen chtějí dopřát. Kromě klasických dárků, jako jsou hry a knihy, tak princezna Charlotte v minulosti rozbalila například nový fotoaparát (vášeň k focení zdědila po matce), její bratři zase prolézačku nebo vysílačky.

Princ William rád obdarovává svou ženu vzácnými šperky. Předloni to byl luxusní náramek a vloni zase krásné náušnice z pozlacené recyklovatelné mosazi a modrých přírodních kamenů. Co to bude asi letos?

Načítám