Hlavní obsah

Filmové a seriálové retro. Děsivě úžasná Metoda Markovič, vtipná Volha a další tipy na TV večer

Foto: TV Nova

Foto: TV Nova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Můžete díky nim alespoň trochu nasát atmosféru dob, kdy se nosily tesilky a džíny byly jen z Tuzexu, nebo jak se žilo v protektorátu, ale i v době čerstvě nabyté divoké devadesátkové svobody. Některé jsou založeny na pravdivých příbězích, jiné jsou čistá fikce. Každopádně tohle jsou nej retro seriály a filmy posledních let!

Článek

Češi retro seriály a filmy milují, navíc je umí i natočit. Většinou to prostě bývá výhra na obou stranách, diváci se pobaví, tvůrci mají úspěch. A přesně to platí o následujících seriálech či filmech.

Momentální hit - Metoda Markovič: Hojer

Nadšení diváků obrovské, ale i kritiky skvělé. Šestidílná minisérie, kterou uvedlo Voyo na konci ledna, se stala okamžitým hitem. Například na ČSFD si tenhle kousek vysloužil neuvěřitelných 90 procent (jen pro porovnání, ikonický snímek Vykoupení z věznice Shawshank má 95 procent).

Nedivíme se, tohle je opravdu naprostá pecka. Ocitnete se v 70. a 80. letech minulého století, v tehdejší Československé socialistické republice a seznámíte se s detektivem Jiřím Markovičem, reálnou kriminalistickou legendou. Markovič (hraje ho Petr Lněnička) za svého života řešil ty nejděsivější vraždy a jeho prvním případem byl právě Ladislav Hojer (toho dokonale ztvárnil Petr Uhlík) – sadistický sériový vrah a kanibal, jenž během několika let připravil o život několik žen.

Komunistické retro

Období komunismu je pro filmaře lákavé, a i když to není zas tak hluboká historie, na seriály z této doby se diváci rádi podívají. Možná i proto, že mnozí si tuhle dobu ještě více než dobře pamatují.

S vtipem dobu tesilek, Tuzexů, televizních estrád, ale i výslechů StB ztvárňuje seriál České televize Volha. Hlavním hrdinou je Standa Pekárek v podání Kryštofa Hádka, který má v životě jen tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a vozit Goťáka. A všechno se mu to splní, ovšem za jakou cenu a s jakým koncem? Volha opravdu stojí za to, koneckonců sesbírala hned pět Českých lvů včetně toho za nejlepší televizní seriál, pro nejlepšího herce v hlavní i vedlejší roli.

Diváci milovali ale i krimi seriál s nádechem tajemna Svět pod hlavouVáclavem Neužilem v hlavní roli. Hraje policistu, kterého v roce 2016 srazí auto a on se probudí v nemocnici, ovšem v roce 1982. A seznamuje se s historií své rodiny, sžívá se s dobou, kterou zná jen z vyprávění, vyšetřuje tehdejší kriminální případy a navíc hledá způsob, jak se vrátit do své doby.

Relativní novinkou, která nyní běží na České televizi, je komediální seriál To se vysvětlí, soudruzi! I s ním se přenesete do komunistických osmdesátek, do samozřejmě fiktivního Ústavu paranormálních jevů, kde David (Jiří Macháček) úspěšně předstírá, že pracuje. Tedy dokud mu v kanceláři nepřibude mladý a aktivní kolega (Jan Cina), který chce vehementně posouvat hranice lidského vědění.

Za zhlédnutí pak určitě stojí i následující dobové seriály inspirované skutečnými osobnostmi a událostmi:

  • Iveta – Na světě jsou zatím dvě série (každá má tři díly), třetí se chystá. Seriál sleduje životní cestu Ivety Bartošové, její cestu od neznámé mladinké dívky až po hvězdu první třídy.
  • Božena – Čtyřdílná minisérie České televize o osudech slavné české spisovatelky Boženy Němcové, která získala dva České lvy včetně toho za nejlepší televizní film či minisérii.
  • Král Šumavy – Zatím je k vidění první třídílná série, další jsou ale v plánu. Životní příběh Josefa Hasila (Oskar Hes), který začal v roce 1948 převádět uprchlíky z komunistického Československa do západní Evropy, rozhodně stojí za zhlédnutí.

Retro filmy – Báječná léta pod psa a spol.

Nejen seriály, umíme točit i skvělé retro filmy. Za všechny jmenujme snad už klasiku Báječná léta pod psa podle knihy Michala Viewegha, který s humorem a ironií vypráví osudy jedné obyčejné rodiny a o co všechno je doba normalizace připravila.

Určitě dobře se pobavíte i u komedie Probudím se včera Jiřím Mádlem v hlavní roli. Zápletka je jednoduchá – středoškolský učitel ve středních letech se vrátí v čase, zpět do roku 1989, kdy chodil do třeťáku. Hlavním cílem téhle „cesty“ je získat zpět lásku svého života, kterou si tehdy nechal utéct. Ale spíš než tenhle milostný příběh je zábavné sledovat, jak těžce se mu vrací k tehdejší módě a jak těžce se mu žije v době, kdy nikdo neví, co je to Facebook, Apple a vlastně internet.

Ještě dál se ale posunete s melancholickým filmem Po strništi bos Jana Svěráka, který sleduje osudy Edy Součky a jeho rodičů (ano, těch, které znáte z filmu Obecná škola) v době protektorátu, kdy se musí z Prahy odstěhovat na venkov.

A jakousi retro novinkou je nyní snímek Bratři, který vypráví jeden z nejsilnějších příběhů komunistické doby. Koneckonců útěk Josefa a Ctirada Mašínových ze socialistického Československa na Západ, při němž zemřela řada lidí, dodnes rozděluje společnost. Hrdinové, nebo vrazi? To už je samozřejmě na vás, jak to vidíte, každopádně film je hodně povedený.

Toužíte ještě po větším návratu do minulosti? Koruna i Vikingové aneb Nejlepší historické filmy a seriály

Související témata:
Seriál Volha
Seriál Metoda Markovič: Hojer

Načítám