Hlavní obsah

Koruna i Vikingové aneb Nejlepší historické filmy a seriály

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve škole může být dějepis pro někoho nuda, ale historie na filmovém plátně nebo na obrazovce mnohdy stojí opravdu za to. Dokonalé kostýmy, parádně natočené bitvy, příběhy plné vášně, odvahy, hrdinství a lásky, ale také intrik, touhy po moci a po pomstě. Už jste viděli nejlepší historické filmy a seriály?

Článek

Z učebnic znáte historické události a postavy možná jen jako pár letopočtů či výčet zásadních činů. Na stříbrném plátně se ale mění v poutavé příběhy, fakta se míchají s fikcí, učebnicová strohost je vyšperkovaná soukromými láskami, zradami i křivdami. Co stojí za vidění?

Tudorovci (2007–10)

Čtyři série a celkem 38 epizod z Anglie první poloviny 16. století, kdy tam vládl král Jindřich VIII. (1491–1547). Ale zdaleka nejde jen o zmapování jeho vlády, protestantské reformace a oslabení katolické církve. Tomuto seriálu nechybí snad nic – sex, nevěra, politika ani intriky, které leckdy končí více než krvavě. K tomu připočtěte velkolepé kostýmy, skvělou výpravu a charismatického irského herce Jonathana Rhyse Meyerse (44) v roli panovníka a příjemná podívaná je na světě.

Foto: Profimedia.cz

První polovina 16. století a éra vlády krále Jindřicha VIII. To je ve zkratce obsah oblíbeného seriálu TudorovciFoto: Profimedia.cz

Statečné srdce (1995)

V téhle klasice si každý najde to své: silný příběh lásky, bolest z její ztráty, odvahu, boj za spravedlnost, krutost, zradu. Mel Gibson (66) film nejen režíroval, ale také ztvárnil hlavního hrdinu – Williama Wallace (1270–1305), skutečnou historickou postavu. Ocitnete se na konci 13. století ve Skotsku, kterému vládne krutý anglický panovník Eduard I. William chce žít obyčejný život se svou láskou Murron, ale když ji královi vojáci zabijí, postaví se do čela povstalců a pokusí se bojovat za práva a svobodu skotského lidu proti Angličanům.

Foto: Profimedia.cz

V tomhle filmovém hitu modrooký Mel Gibson exceloval jako herec i jako režisér. Snímek získal Oscara za režii i za nejlepší film a k tomu další tři za technické profeseFoto: Profimedia.cz

Vikingové (2013–20)

Během šesti sérií můžete sledovat osudy vikingského farmáře, válečníka a také muže, který touží překročit oceán a otevřít Vikingům bránu do Ameriky a k novému bohatství. Ragnar Lothbrok je legendární severský král, který (možná) žil v 9. století a vystupuje v ságách. Dokonale ho ztvárnil Travis Fimmel (42) a je to hrdina se vším všudy. Budete ho milovat i nenávidět, fandit mu i doufat v jeho porážku. A jedno je jisté: od seriálu se neodtrhnete. Rozhodně totiž nejde jen o sled krvavých bojů, je to také příběh plný lásky, vášně i silných rodinných pout a je okořeněný vikingskými rituály.

Foto: Profimedia.cz

Travis Fimmel (vlevo) jako hlavní hrdina Ragnar je úchvatnýFoto: Profimedia.cz

Koruna (2016–22)

Z divokého a nespoutaného světa Vikingů se můžete přesunout do uhlazené a distingované Velké Británie a sledovat osudy královny Alžběty II. od mládí až do druhé poloviny 20. století. Celosvětový hit má již čtyři řady, v nichž se umně mísí politická témata tehdejší doby s osobními peripetiemi jednotlivých členů královské rodiny. A loni se také stal absolutním vítězem cen Emmy.

Foto: Profimedia.cz

Olivia Colman (47) hraje královnu Alžbětu II. ve třetí a čtvrté řaděFoto: Profimedia.cz

1492: Dobytí ráje (1992)

Příběh o tom, jak Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, známe všichni. Ale víte něco víc než jen letopočet, možná názvy jeho lodí a fakt, že to nebylo snadné? Pokud ne, rozhodně si nenechte ujít tenhle výpravný a poutavý velkofilm, v němž odvážného objevitele ztvárnil Gérard Depardieu (73). Snímek se totiž nezaměřuje jen na samotnou plavbu, ale také na více než dvacetileté období Kolumbova života a jeho urputnou snahu splnit si sen a ukazuje mnohé překážky a útrapy, které musel překonat.

Foto: Profimedia.cz

Kryštofa Kolumba ve snímku ztvárnil Gérard Depardieu. Film režíroval Ridley Scott (84) a hudbu složil Vangelis (78)Foto: Profimedia.cz

Veliká (2020–21)

Tady tvůrci ani nepředstírají, že se snaží držet historických faktů, a před každým dílem na to upozorňují: velkou roli hraje fikce, satira, humor a nadsázka. Představte si Rusko v 18. století, kterému vládne car Petr, a v rámci dohodnutého manželství za ním přijíždí mladinká, naivní a extrémně romantická německá princezna Kateřina. Dívka, která si vysnila velkou lásku s carem, nyní čelí jeho pijatikám, nízkému intelektu, záplavě milenek a vůbec Rusku, jehož kultura je té německé na hony vzdálená. Přesto tahle outsiderka dokáže nemožné: svrhne Petra z trůnu a ujme se moci.

Foto: Profimedia.cz

Americká herečka Elle Fanning (23) zvládla roli Kateřiny Veliké na výbornouFoto: Profimedia.cz

Gladiátor (2000)

Další filmová klasika, která se dá rozhodně vidět i opakovaně. Russell Crowe (57) ve své nejlepší formě hraje Maxima, schopného generála Římské říše, který se ocitl v nemilosti a stal se z něj gladiátor bojující o holý život pro pobavení publika. A je neodolatelný. Sledovat jeho schopnosti, jak poráží jednoho soupeře za druhým a přitom je stále plný odhodlání pomstít sebe i svou rodinu, je opravdový zážitek. Ale ani tady nehledejte „skutečnou historii“, ale spíš tu „alternativní“.

Foto: Profimedia.cz

Russell Crowe jako Gladiátor získal Oscara a stal se idolem mnoha žen a dívek. I tento filmový hit režíroval Ridley Scott a patří mezi jeho majstrštykyFoto: Profimedia.cz

Při sledování historických filmů a seriálů si užívejte a přitom nezapomínejte, že to nejsou žádné dokumenty, ale umělecky stylizované příběhy poplatné dobovému názorovému i estetickému zadání – protože jinak to ani nejde.

Už jste viděli parádní husitskou trilogii Otakara Vávry (1911–2011) Jan Hus, Jan Žižka a Proti všem? I to je historické dílo!

Reklama

Načítám