Hlavní obsah

Kvíz: Jak dobře znáte britskou královskou rodinu? Přezdívky, skandály i tradice nebo pravidla

Foto: Keystone-France - GettyImages.com

Foto: Keystone-France - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historici jim věnují roky práce, bulvární deníky titulní stránky a veřejnost svůj volný čas. Britská královská rodina fascinuje, provokuje a jen málokoho nechává chladným. Otestujte se, jak dobře znáte zesnulou královnu a ostatní royals neboli královské.

Článek

Jestli existuje na světě jedna rodina, která už roky fascinuje celý svět, je to britská královská. Jsou symbolem strukturovanosti a pořádku, elegance a důstojnosti, zároveň ale i strůjci skandálů, což z nich dělá lidi z masa a kostí. Královna Alžběta II. se snažila být jistotou pro svůj lid a záměrně veřejnost nepouštěla příliš do svého soukromí. A lid ji miloval, protože tu pro něj vždy byla. Mladá královská generace naopak ukazuje lidskou tvář a lid ji miluje ještě víc.

Odborníci se shodují, že nakouknout do pohádkového života královských je pro mnohé únikem od šedé každodenní reality. A vy si nyní můžete otestovat, jestli jste při čtení našich článků o královské rodině a při sledování seriálu Koruna dávali pozor.

1. Silnou postavou královských dějin je otec královny Alžběty II. král Jiří VI. Na trůn usedl, když abdikoval jeho starší bratr, a ač měl podlomené psychické i fyzické zdraví, byl svému lidu oporou v těžkých časech. Jakou poruchou trpěl?
2. Svého budoucího manžela, prince Philipa, poznala Alžběta jako mladá slečna. A od chvíle, kdy se do něj zamilovala, se prý nepodívala na jiného. Byl její láskou, oporou i důvěrníkem. Oslovoval ji Lilibet, ale měl pro ni ještě jednu přezdívku. Jakou?
3. Když v roce 1952 zemřel král Jiří VI., bylo Alžbětě 25 let. Její korunovaci o rok později přenášela poprvé v historii televize. Tipnete si, kolik lidí přibližně slavnostní akt sledovalo?
4. Alžběta byla pro otce pýcha, mladší Margaret zase radost. Jedna sestra byla rozumná, druhá veselá a živelná, jedna si svoji životní lásku vzala, druhé to nebylo dovoleno. Proč si princezna Margaret nesměla vzít kapitána Petera Townsenda?
5. Královna vždy ctila pravidlo, že by členové rodiny neměli na veřejnosti komentovat své soukromí či vyjadřovat politické názory. Sama se nechala unést jen jednou a ve veřejném projevu označila rok 1992 za annus horribilis, hrozný rok. Proč?
6. Nejstarší syn královny, současný král Karel III., a královna srdcí, Lady Diana. Všichni doufali ve velkou lásku, ale oni k sobě nikdy nepatřili. On miloval jinou, ona byla příliš mladá a nezkušená na sňatek s následníkem trůnu. Víte, kolikrát se viděli před svatbou? Kolik těch setkání bylo?
7. Většina členů královské rodiny podporuje vybrané charitativní organizace. William a Kate, princ a princezna z Walesu, se zaměřují mimo jiné na podporu prevence duševních onemocnění. Jak se jejich organizace jmenuje?
8. O členech královské rodiny se traduje, že v soukromí umí být hraví a soutěživí. Dokonce prý se předhání v tom, kdo z nich je mezi občany populárnější. A při tradičních rodinných setkáních hrají různé hry. Jednu však královna zakázala, zdála se jí zvrácená. O jakou šlo?
9. William a Kate a jejich tři děti jsou miláčky veřejnosti a vidět je pohromadě je radost. Zanedlouho však například na dovolené nebo pracovní cesty nebudou moci letět William a nejstarší George společně, protože se jedná o dva následníky trůnu. Od kolika let musí princ George létat jiným letadlem?
10. Šatník královských členů podléhá mnoha pravidlům. I proto mají k ruce poradce, aby při každé společenské události nebo pracovní cestě dodrželi protokol i tradice navštěvovaných zemí. Co nikdy nesmí chybět v cestovním zavazadle?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám