Hlavní obsah

Ani modrá krev je neochrání. Členové královských rodin a jejich vážné zdravotní trable

Foto: avid M. Benett - GettyImages.com

Foto: avid M. Benett - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebaže informace o jejich zdraví zůstávají často diskrétně skryté za zdmi královských paláců, také aristokraté trpí alergiemi nebo běžným nachlazením. A někteří se po celý život potýkají i s mnohem vážnějšími chorobami a poruchami.

Článek

Co to vlastně znamená, když se narodíte do urozené rodiny? Položí vás do zlaté kolébky a sudičky vám přisoudí život plný luxusu a pevného zdraví? Ani zdaleka! Jak dokazují následující příběhy členů královských rodin, i oni mívají vážné zdravotní potíže. S mnohými byste rozhodně neměnili.

Princezna Eugenie

Mladší dcera prince Andrewa trpí od dětství skoliózou, tedy patologickým vychýlením páteře, kvůli kterému musela ve dvanácti letech podstoupit náročnou operaci. „Během zákroku, který trval osm hodin, mi chirurgové vložili z každé strany páteře dvaceticentimetrovou titanovou tyč a čtyřcentimetrové šrouby do krku. Po třech dnech na jednotce intenzivní péče jsem pak strávila šest dní na invalidním vozíku. Až pak jsem zase mohla začít chodit,“ napsala princezna Eugenie na webu Královské národní ortopedické nemocnice v roce 2021.

Výraznou jizvu, která jí po operaci zůstala, se rozhodla neskrývat a záměrně ji odhalila při své svatbě, kdy si oblékla šaty značky Peter Pilotto s velkým výstřihem na zádech. Kvůli voperovaným „železům“ pak musel její první syn August přijít na svět císařským řezem. A pravděpodobně se to opakovalo i letos, kdy 30. května přivedla na svět druhého syna  – Ernesta.

Foto: David M. Benett - GettyImages.com

Princezna Eugenie má rovná záda jen díky voperovaným titanovým tyčím, které její páteř drží ve správném postaveníFoto: David M. Benett - GettyImages.com

Švédská korunní princezna Viktorie

Od dětství byla velmi hezká, přesto toužila po „dokonalejším“ vzhledu. Už jako náctiletá se potýkala s anorexií, kterou oficiálně přiznala v roce 1997, poté co novináři začali spekulovat, proč je tehdy dvacetiletá princezna tak hrozně hubená. Rodiče ji v léčbě podporovali a poslali ji kvůli tomu do USA. Výrazně jí to pomohlo, a během následné rehabilitace se dokonce zamilovala do svého osobního trenéra, za kterého se posléze provdala.

V mnohém její příběh připomíná i osud princezny Diany, která trpěla bulimií a snažila se ji zvládnout po většinu svého manželství s princem Charlesem. Ve své biografii napsala: „Bulimie u mě začala týden poté, co jsme se zasnoubili. Manžel mi položil ruku kolem pasu a řekl: ‚Ach, tady jsme trochu baculatí, ne?‘ a to ve mně nemoc spustilo.“ Sdílením svého příběhu se pak snažila povzbudit další dívky, aby svou nemoc přiznaly a začaly s léčbou.

Foto: Michael Campanella - GettyImages.com

Boj s anorexií princezna Viktorie nakonec vyhrála, ale musela kvůli tomu oželet plánovaná studia. Dnes je maminkou jedenáctileté Estelle a sedmiletého OskaraFoto: Michael Campanella - GettyImages.com

Princ Harry

Stejně jako jeho matka i on porušil tradici členů královské rodiny nemluvit na veřejnosti o svých zdravotních potížích a už v roce 2017 přiznal, že měl kvůli předčasné smrti princezny Diany vážné psychické problémy, a vyhledal proto odbornou pomoc. Jeho duševní zdraví se prý výrazně zhoršilo, když se v roce 2013 vrátil z vojenské služby z Afghánistánu, a začal trpět „střídáním období extrémně vysilující letargie a děsivých záchvatů paniky“. A stejně jako jeho žena Meghan i on prý stále mívá migrény. To přiznal i ve svých memoárech Náhradník, kde si vyřizuje účty s rodinou.

Foto: Karwai Tang - GettyImages.com

Princ Harry přes dva roky navštěvoval psychologa, aby se naučil zvládat své výbuchy vzteku a problémy s alkoholem. Těžce ho zasáhla maminčina nečekaná smrt – bylo mu tehdy necelých 13 let Foto: Karwai Tang - GettyImages.com

Princezna Beatrice

Neteř krále Karla III. nepatří mezi pracující členy královské rodiny, a tak si musela najít práci. Působí jako viceprezidentka pro partnerství a strategii ve společnosti Afiniti, která se zabývá umělou inteligencí. V dětství jí ale byla diagnostikována dyslexie a měla problémy se naučit číst a psát. Nyní se snaží změnit nahlížení veřejnosti na tuto poruchu: „Opravdu chci změnit pohled na tuto diagnózu. Dokonce i to, že o dyslexii mluvím jako o diagnóze, není správné. Cítím, že tím dělám medvědí službu mnoha skvělým a chytrým lidem,“ prohlásila princezna Beatrice.

Foto: Eamonn M. McCormack - GettyImages.com

Když byla princezna Beatrice malá, diagnostikovali jí poruchu učení, která ovšem nemá nic společného s inteligencíFoto: Eamonn M. McCormack - GettyImages.com

Lady Louise Windsor

Nepatří k nejznámějším členům britské královské rodiny, ale bývala prý jedním z nejoblíbenějších vnoučat královny Alžběty II. Dnes devatenáctiletá dcera prince Edwarda a jeho ženy Sophie úspěšně studuje na univerzitě v St. Andrews, kde se seznámil i princ William s Kate. Start do života ale neměla nejlepší. Přišla na svět předčasně při komplikovaném porodu císařským řezem a vážila jen dvě kila. Navíc se narodila s výrazným šilháním, které se jí snažili lékaři operativně odstranit v 18 měsících, zákrok bohužel nebyl úspěšný. Povedla se až druhá operace v roce 2014 a jak později potvrdila její matka novinářům, nyní vidí lady Louise bezchybně.

Foto: Max MumbyIndigo - GettyImages.com

Lady Louise Windsor se narodila předčasně s výrazným šilháním, které jí později lékaři dokázali odstranitFoto: Max MumbyIndigo - GettyImages.com

Načítám