Hlavní obsah

Měla by princezna Diana ráda Meghan? Mnozí tvrdí, že ano. Pravda je ale zřejmě úplně jiná

Foto: Anwar Hussein, Max MumbyIndigo - GettyImages.com

Foto: Anwar Hussein, Max MumbyIndigo - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta otázka je samozřejmě čistě hypotetická. Když princezna Diana zemřela, byli její synové ještě malí, takže o jejich budoucích manželkách nemohla nic vědět. Přesto se otázka, co by na ně dnes říkala, nabízí. Schválila by je svým synům, nebo by byla zlá tchyně?

Článek

Zatímco celá královská rodina nemůže manželce prince Harryho, vévodkyni Meghan, přijít na jméno, mnozí pozorovatelé jsou přesvědčení, že princezně Dianě by se líbila. Byla by jí prý sympatická touha stát si za svým, vzbouřit se přísným královským pravidlům a za všech okolností hájit své děti - i za cenu vzdání se všech výsad, které svatba s bratrem následníka trůnu přináší, a přesídlení celé rodiny za oceán. Je to ale opravdu tak jednoznačné? Ani zdaleka.

I Diana chtěla utéct do Ameriky

Zrovna tohle by ale Diana nejspíš chápala. I ona sama údajně po rozvodu s Charlesem o něčem podobném uvažovala. Alespoň to tvrdí její bodyguard Lee Sansum ve své knize Protecting Diana: A Bodyguard's Story (česky by to znělo Ochrana Diany: Příběh tělesného strážce). Kniha vyšla loni k 25. výročí její tragické smrti a zatím je jen v angličtině.

Princezna byla rozhodnutá se přestěhovat a začít za oceánem nový život. „Chci odjet do USA a žít tam, abych se od toho všeho tady dostala pryč. V Americe mě mají lidé rádi a nechají mě na pokoji,“ svěřila se mu prý. Na otázku, zda by se k ní připojili i synové, odpověděla, že si uvědomuje, že by jí nikdy nebylo dovoleno vzít si je s sebou a zbavit je tak jejich královských povinností i privilegií. „Pravděpodobně je budu moci vídat jen o školních prázdninách,“ dodala podle osobního strážce Lady Di.

Meghan by to měla u tchyně těžké

Vévodkyně ze Sussexu vzdala matce svého manžela mnohokrát hold. Nosí její šperky (diamantový náramek si vzala i na legendární rozhovor s Oprah Winfrey) a v mnohém napodobuje Dianin styl. Ale kdoví, zda by se to princezně líbilo.

Dianina kamarádka, novinářka Tina Brown, která napsala o Lady Di několik knih a často se o ní v médiích vyjadřuje, si myslí, že by nadšená nebyla. „Byla vůči svému mladšímu synovi velmi ochranitelská a jistě by se jí nelíbilo, že ho jeho žena příliš ovládá a manipuluje s ním,“ řekla například. Dalším důvodem, proč by princezna zřejmě svou snachu úplně nemusela, je fakt, že ač se sama vzpouzela mnohým pravidlům královské rodiny, nikdy nevystupovala proti monarchii jako takové.

Roztržka mezi bratry by Dianu mrzela

„Ani na minutu nepomyslela na to, že by William nebyl jednou králem, a přála si, aby Harry stál po jeho boku a sloužil monarchii,“ říká Brown. V tomto duchu také oba syny vychovávala a se současnou situací by prý spokojená nebyla. „Nejvíc by její srdce drásala roztržka mezi bratry, ze které by byla upřímně nešťastná. A vinu by dávala především Meghan,“ myslí si novinářka.

Foto: Profimedia.cz

Dva diamanty z náramku po princezně Dianě má Meghan i ve svém zásnubním prstenuFoto: Profimedia.cz

Kate by Diana nejspíš respektovala

Jiné vztahy by podle odborníků na královskou rodinu měla Diana se svou druhou snachou, Kate Middleton. Ta styl princezny z Walesu přebrala se vším všudy, obléká si podobné šaty a také nosí její šperky. Stejně jako ona je ke všem velmi vlídná a milá a především je milující matkou, pro kterou jsou její děti vždy na prvním místě.

Na rozdíl od psychicky rozkolísané Diany je Kate ve své funkci manželky následníka trůnu jako ryba ve vodě a evidentně jí tato role svědčí. Zvládá ji s naprostou noblesou, lidé ji za to milují a je možné, že by na ni její tchyně kvůli tomu trochu žárlila. Zároveň by ji ale určitě oceňovala právě za její vztah k dětem a naprostou odevzdanost rodině i podporu Williama.

Diana by milovala sociální sítě (a ony ji)

Diana by nejspíš také velmi rychle, stejně jako obě její snachy, pochopila sílu sociálních sítí a měla miliony sledujících. „V tuto chvíli by její nadace pomáhala po celém světě podobně jako ta, kterou má Bill Gates. Princezna Diana byla mezi prvními celebritami, které začaly svůj vliv využívat ve prospěch globálních humanitárních akcí, a určitě by byla pro další osobnosti tou největší inspirací. V tomto směru byla skutečným vizionářem a je velmi tragické, že se to nestalo,“ uvedla novinářka Tina Brown.

Načítám