Hlavní obsah

Viděli jste Korunu? Tak co víte o britské královské rodině?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Královna Alžběta II., princ Philip, hraběnka Margaret, princ Charles, princezna Diana a další. Jejich životy přibližuje seriál Koruna, který zaujal diváky na celém světě. Ačkoli v detailech není vždy přesný, zásadní momenty v osudech členů britské královské rodiny ukazuje věrně. Pokud jste ho sledovali pozorně, tenhle kvíz dáte.

Článek

Buckinghamský palác má nesčetně kritiků, ale ještě mnohem víc obdivovatelů. Královská rodina stojí Brity podle odhadů kolem osmi až deseti miliard ročně. V závěru však ještě vyšší částky tamní ekonomice přináší. Dnes je britská monarchie vskutku úchvatným komerčním produktem. Vždy to tak ale nebylo. To mimo jiné ukazuje seriál Koruna, který nadchl diváky po celém světě.

1. Začneme pěkně zostra: Kolik bylo Alžbětě II. let, když se vdávala za svého muže, prince Philipa, vévodu z Edinburghu?
2. Philip i Alžběta II. byli vzdálení příbuzní. Mají stejného praprapředka. Víte, o koho jde?
3. Královská princezna Anne, jediná dcera Alžběty II. a Philipa, soutěžila na olympijských hrách. Víte, ve kterém sportu?
4. Královna Alžběta II. za svou vládu zažila 15 premiérů. Budete vědět, kdo byl tím prvním a podle některých zdrojů jejím nejvíce oblíbeným?
5. A teď trochu bulváru. Sestře Alžběty II., Margaret, se říkalo bouřlivá princezna. Byla častou návštěvnicí nočních klubů a bez dvou věcí si ji ve společnosti média nedovedla představit. Víte, o které jde?
6. Kdyby se osudy a některá rozhodnutí odvíjely jinak, možná by se Alžběta II. nikdy královnou nestala. Její otec Jiří VI. byl až druhým následníkem trůnu. Víte, proč jeho starší bratr po pár měsících vlády abdikoval?
7. Princ Charles a princezna Diana se poprvé setkali za poměrně kuriózních okolností. Víte, za jakých?
8. Princezna Diana dostala skvostný zásnubní prsten. Podobný později nechal princ William vyrobit pro Kate. Jaký má kámen?
9. Do které země směřovala první královská cesta Diany a Charlese jako čerstvých novomanželů?
10. Ačkoli to média nikdy nechtěla vidět, opravdu dramatický příběh velké lásky se psal mezi Charlesem a Camillou. Budete vědět, kdy si současný následník trůnu svou životní lásku vzal?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Načítám