Hlavní obsah

Proměny vánočního stromku na Staroměstském náměstí: Skromnost roku 1935 vystřídala pompéznost

Foto: Sven Hansche, Shutterstock.com

Foto: Sven Hansche, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staroměstské náměstí s obrovským nazdobeným stromem a trhy kolem jsou místem, kde spousta lidí nasává tu správnou předvánoční náladu. A u toho přirozeně hodnotí i to, jak strom vypadá. Ale pamatujete si, jak vypadaly ty v předchozích letech?

Článek

Praze vánoční výzdoba sluší a není divu, že patří mezi nejkrásnější místa, kde prožít adventní čas. A jestli i do ní v tuto dobu jezdíte nejen kvůli slevám v obchoďácích, ale i proto, abyste zašli na Staroměstské náměstí, máme pro vás zajímavou možnost. Nabízíme fotky stromů, které ho zdobily v minulých letech. A je na co se dívat!

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí letos začínají 2. prosince. Jejich doménou bude smrk ztepilý, který pochází z obce Pertoltice pod Ralskem u Mimoně. Podle letokruhů je asi 50 let starý a obvod jeho kmene je podle údajů Technických služeb hlavního města Prahy 196 cm. Byl zkrácen na 24 metrů – dva metry z toho budou zapuštěny do kotvící šachty pod náměstím, 22 metrů bude volných k ozdobení. Při kácení vážil asi 4,7 tuny!

Čím bude strom na Staroměstském náměstí ozdoben?

Strom na Staroměstském náměstí bude mít dvoumetrovou špici a řetězy na něm budou mít rekordní délku 8,5 kilometru. Pokud byste chtěli počítat, kolik je na něm celkem ozdob, měli byste dojít k tomu, že to je 50 světelných hvězd a 342 vánočních koulí o průměru od 20 do 40 centimetrů. Letos v kombinaci červené, vínové a zlaté barvy.

Strom bude svítit denně od začátku adventu do svátku Tří králů od 16 hodin do půlnoci. Kdy přesně ho rozsvítí poprvé, to není z bezpečnostních důvodů nikde řečeno, ale v další dny by měl být rozsvícen se světelnou animací v 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30 a 21:30.

Související témata:
Staroměstské náměstí

Načítám