Hlavní obsah

Jak přepravit domů koupený vánoční stromek? Autem hrozí pokuta a taxík vám ho asi nevezme

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Foto: pikselstock, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná už pokukujete po ideálním vánočním stromečku… A jste si jistí, že víte, jak ho nejlépe odvézt domů, pokud ho koupíte dál od domu?

Článek

Letos jsou in ozdoby z peří a sametové mašle. Jenže abyste mohli stromek ozdobit, musíte ho nejdřív dostat domů. Máte málo místa a váš vánoční stromeček je spíš „čudla“ s výškou kolem metru? Pak asi nebudete mít problém s jeho dopravou. Ale co když chcete koupit pořádný strom, ke kterému si budete muset postavit štafle, abyste na něj dali špičku? Pak to můžete mít s dopravou horší. Přečtěte si, jak dostat stromeček bezpečně domů a na co přitom dát pozor.

Jak převážet stromek v autě

Jako nejjednodušší se jeví odvézt koupený stromek autem. Pokud se do něj vejde, pak to je celkem v pohodě. Musíte jen dát pozor, abyste si neušpinili interiér smůlou nebo ho nenaplnili jehličím. Zároveň dbejte na to, aby náklad nepřekážel řidiči ve výhledu a nebyl nebezpečný v případě prudkého zastavení či v zatáčkách…

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, a to i v případě, kdy stromek upínáte na střechu. Není-li správně upevněn, při prudkém brzdění se může stát nebezpečím nejen pro vás, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu.

Vezmou stromek do taxíku?

Napadlo vás si na cestu se stromkem zavolat taxi? Třebaže některé taxislužby nabízejí i převoz nadměrných věcí, mělo by se jednat o náklad, který nevyžaduje speciální upevnění a nehrozí u něj zašpinění vozu. A to vánoční stromeček nesplňuje. „Převoz stromku nemůžeme zaručit ani v taxi, ani kurýrem. Ale můžeme nabídnout kurýra třeba na vyzvednutí již zaplacených objednávek a dárků, což ušetří čas v předvánočním shonu,“ vysvětlila Martina Bechyňová z firmy Liftago.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Pocestuje s vámi stromek autem? Aby se nezničil, mějte ho v ochranné síťce, a aby nebyl nebezpečný, velmi dobře ho připevněteFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Převoz stromku v autobuse a tramvaji

Potřebujete se přepravit se stromkem v MHD, tedy třeba autobusem nebo tramvají? Hodně záleží na tom, jak velký strom jste koupili. Vždy by měl být v ochranné síťce, aby se nejen lépe nesl a nepoškodil se, ale také aby nezabíral zbytečně moc místa. No a také musíte používat selský rozum a nechtít se s ním drát do narvaného vozu. Nesmíte přitom ohrozit zdraví ani majetek spolucestujících: jestliže někomu třeba ušpiníte kabát smůlou, měli byste mu pak platit čistírnu.

Vhodné je se předem zajímat, jaké podmínky u vás taková přeprava má. „Při přepravě zavazadla je nutné dodržet jeho maximální povolené rozměry, které jsou 50 × 60 × 80 centimetrů. Zaměstnanci přepravní kontroly jsou však v době vánočních svátků instruováni, aby byli v případě přepravy stromků v maximální míře benevolentní. Samozřejmě za předpokladu dodržení bezpečnosti ostatních spolucestujících,“ vysvětluje Aneta Řehková, tisková mluvčí Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Se stromkem do vlaku a dálkového autobusu

Podobné to je i s převážením stromku na větší vzdálenosti, tedy například vlakem nebo dálkovým autobusem. Je to vůbec možné? Ve vlacích platí, že zavazadla se musejí vejít pod sedačku nebo na polici, která je pro ně určená, a nesmějí omezovat ostatní cestující. „I když nejsou stanoveny přesné rozměry zavazadel přípustných k přepravě, je zřejmé, že vánoční stromky tyto podmínky pravděpodobně nesplňují. Proto se jejich přeprava vlakem obecně nedoporučuje. V autobusech pak jejich přeprava možná není,“ uvedla za firmu RegioJet Alexandra Janoušek Kostřicová.

Jak tedy dostat stromek domů?

  • Ideální je, když pro stromeček vyrazíte jen tak daleko, abyste ho zvládli domů donést.
  • Nebo ho pořiďte jen tak velký, abyste to zvládli po vlastní ose, tedy autem - ovšem vždy bezpečně.

Načítám