Hlavní obsah

Podvodníci chtějí zneužít Vánoce: Dávejte pozor na falešné SMS, maily i zprávy a ověřujte e-shopy

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou velká příležitost, jak si vydělat. A bohužel nejen pro obchodníky, ale také pro internetové podvodníky. Proto musíte být obezřetní i během předvánoční atmosféry. Na co je třeba dát pozor především?

Článek

Před svátky utratí Češi miliardy korun za všechno, co k vánočním tradicím patří. Hodně z toho nakupují na internetu, což je skvělá příležitost nejen pro obchodníky, ale také pro kybernetické podvodníky. Využívají nepozornosti, snahy ušetřit a také zmatků, které v tomto období nastávají třeba v dopravě zboží z obchodu k vám. Takže na co se připravit a co si ohlídat?

Nejběžnější podvod? Oznámení zásilky

Jistě to znáte. Během adventu jste ve stresu, abyste pro všechny sehnali to, co si od Ježíška přejí, stihli nakoupit suroviny, potraviny, dekorace a další nezbytnosti… A kdo by si pak pamatoval, z jakého obchodu má přijít balíček a který dopravce ho má doručit. Právě to podvodníci využívají nejčastěji!

Přijde vám e-mail, SMS nebo zpráva na WhatsApp s odkazem na fiktivní zásilku, kterou má doručit kurýrní služba. „Kdo si důkladně neověří pravost odkazu a klikne na ten falešný, ocitne se na podvodné přihlašovací stránce nebo falešné platební bráně, která bude chtít přihlašovací údaje do internetového bankovnictví nebo údaje z platební karty. Pokud je zadáte, podvodník je zneužije a odcizí vám z účtu peníze,“ vysvětluje Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů skupiny ČSOB.

Typy nejčastějších podvodů

Odhalit podvodníky je mnohdy velmi těžké, proto je dobré seznámit se s nejčastějšími typy podvodů. Mohou se pro vás stát vodítkem v případě, že máte podezření, zda k vám nedoputovala podvodná zpráva nebo mail. Tady jsou:

  • Prodej nebo nákup zboží na internetovém bazaru: Ozve se „zájemce“, který navrhne, že si dopravu zboží zařídí sám přes kurýra a zaplatí ji. Vám pak přijde proklik na dopravce (Zásilkovna, Balíkovna, DPD…) – jde ovšem o velmi dobře napodobené stránky dané společnosti, kde máte vyplnit osobní data včetně přístupových údajů ke svému bankovnictví nebo ke kartě. A tím podvodník získá přístup k vašim penězům.
  • SMS nebo mail od dopravce: Podvodník vám zašle zprávu či e-mail, který vypadá jako od dopravce, kde vám sděluje, že váš balík byl pozdržen. A pro jeho doručení je třeba vyplnit formulář – najdete ho na stránce uvedené v mailu či zprávě. Pokud ho rozkliknete a vyplníte, dali jste své údaje do rukou podvodníků.
  • Přihlašování do banky přes vyhledávače: Podvodníci umísťují do vyhledávačů odkazy na napodobeniny reálných webových stránek bank. Pokud na ně kliknete a vyplníte přihlašovací údaje, opět je vysoká pravděpodobnost, že o peníze přijdete. Proto si dejte pozor na přesnou adresu odkazu, na který klikáte, a kam co píšete.

Pojistěte se proti internetovému riziku

Pohybujete se v internetovém prostředí často a bojíte se, že to jednou neuhlídáte a přijdete o peníze? Pak je dobré vědět, že se proti internetovým rizikům lze pojistit. Zeptejte se na to ve své bance.

Tip: „Pokud zaplatíte platební kartou a zboží vám nepřijde, můžete transakci reklamovat u své banky,“ upozorňuje Petr Zíma, manažer České spořitelny pro klientskou bezpečnost.

Foto: MIND AND I, Shutterstock.com

Při jakékoli aktivitě na internetu buďte opatrní, zvlášť při zadávání citlivých údajůFoto: MIND AND I, Shutterstock.com

Podvodné e-shopy

Dalším rizikem je, když (většinou z důvodu velmi příznivých cen) nakoupíte na e-shopu, který neznáte a nemáte s ním zkušenosti. Tady vám většinou nehrozí napadení účtu, ale to, že přijdete o peníze, které jste zaplatili za objednané zboží. To často vůbec nedorazí, nebo přijde, ale v naprosto jiné kvalitě. A vrácení peněz se pochopitelně nedočkáte. Na jaké obchody si dát pozor? Stoprocentní odpověď vám nikdo nedá, ale leccos napovědí stránky ČOI, kde je aktualizovaný seznam rizikových e-shopů.

Při nákupu na internetu dodržujte pár zásad:

  1. Nakupujte z ověřených e-shopů.
  2. Pokud zkoušíte nový e-shop, zjistěte si nejdřív jeho hodnocení a všeobecné obchodní podmínky pro nákup a snažte se najít recenze.
  3. Ověřte si způsob a termín dodání. Některé obchody uvádějí, že mají zboží skladem, ale ve skutečnosti jsou jen zprostředkovatelé, kteří produkty přeprodávají a doručení může trvat i měsíce.

Jak se bránit internetovým podvodům

Chcete se ubránit podvodným telefonátům a zprávám? Musíte mít jasno o těchto základních věcech:

  • Jste si jisti, že víte, kdo vám volá nebo píše a odkud je? Při sebemenším podezření si to ověřte nikoli voláním zpět, ale na zákaznickou linku.
  • Existuje důvod, proč vám údajný bankéř či doručovatel volá nebo píše? „Pokud nečekáte balíček nebo nevyjednáváte s bankou třeba úvěr či jinou službu, doručovatelé či banka zpravidla nebudou mít mnoho důvodů vás kontaktovat,“ říká ředitelka dTestu Eduarda Hekšová. Buďte proto nedůvěřiví a nesdělujte citlivé údaje.
  • Máte podezření, že vám volající lže? Vyptávejte se, chtějte odpovědi a dávejte pozor na případné nesrovnalosti.
  • Myslíte si, že vám volal podvodník? Předejte jeho telefonní číslo policii a popište svou zkušenost.

Načítám