Hlavní obsah

Retro Vánoce versus ty současné? Hon za stromkem a kaprem i pošta pod návalem balíků zůstávají

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nebyla to lehká doba. 30. a 40. léta byla výrazně poznamenána druhou světovou válkou, 50. zase raným komunismem. Člověk by čekal, že moc důvodů k radosti nebylo. Vánoce jsou ale Vánoce a lidé se vždycky snažili, aby si alespoň tyhle radostné chvíle uchovali. A možná vás překvapí, že tehdejší svátky se od těch našich zas tak nelišily…

Článek

Bylo těsně před válkou nebo po ní, či první roky komunismu. Ale ani těžká doba, prožité utrpení a bolestivé ztráty nedokázaly lidem ukrást ty nejkrásnější svátky v roce – Vánoce. Pojďte se s námi podívat do minulosti, jak vypadal advent ve 30. a 40. letech. Možná nebyly tak masivní a bohaté jako ty současné, ale když se zadíváte pozorně, zjistíte, že některé věci se jednoduše nemění.

Prodej kaprů a stromeček

Jsou věci, které zůstávají stejné po staletí. Každý ví, že na štědrovečerní stůl patří kapr a bramborový salát a že nejlepší vánoční stromeček je ten živý!

A tak dnes stejně jako před desítkami let lidé vyráží do ulic, kde si z kádí vybírají šupináče a mezi stovkami stromečků všech velikostí a druhů volí ten, který bude jejich bytu slušet nejvíc. Bez nejrůznějších dobrot se Vánoce neobešly tehdy ani teď. Nebyly obří supermarkety, ale možná o to víc se jednotlivé obchůdky snažily zákazníky nalákat na svoje speciality. Ani výběr vánočních dárků se moc nezměnil – hlavním hitem byly vždycky hračky.

Vánoční trhy, besídky a přetížená pošta

Stále vyrážíme na vánoční trhy nasát trochu té vánoční atmosféry a možná i svařáku, a i když nevíme, kde nám hlava stojí, nenecháme si ujít vánoční besídku našich ratolestí. A pozor, ani na poště se toho moc nezměnilo. Tehdy i nyní mají pošťáci práce nad hlavu, jejich sklady praskají ve švech a nejspíš tehdy trnuli lidé stejně jako my, zda jim vše dorazí včas. Jen jedno se asi změnilo – dnes už poštu vánoční přání, dopisy, pohlednice a dárky tolik nezahlcují, internetové obchody s doručením až domů vše změnily. Otevřete si galerii a pokochejte se atmosférou, kterou možná znáte z dětství.

Načítám