Hlavní obsah

Nejhezčí vánoční trhy v Evropě nenajdete jen ve Vídni či Drážďanech. Netradiční místa vás okouzlí!

Foto: kavalenkava, Shutterstock.com

Foto: kavalenkava, Shutterstock.com

Reklama

Plánujete předvánoční výlety? Nemusíte spoléhat jen na klasiku, tedy třeba Vídeň nebo Drážďany. Možností je daleko víc a rozhodně neprohloupíte, když se vydáte do méně tradičních měst okolních i vzdálenějších států!

Článek

Adventní čas se blíží… Hledáte tip, kam vyrazit na adventní trhy? Anebo máte oblíbené město, kam se rádi vracíte, ale už vás napadlo mrknout se i jinam? Zkuste vyrazit na místa, která jsou od nás možná trochu dál, a proto mezi Čechy nepatří k nejpopulárnějším, ale rozhodně stojí během adventu za podívání. Vždyť krásné zážitky se mohou stát tím nejhezčím dárkem! Které vánoční trhy jsou svou krásou proslulé?

1. Chorvatsko: Záhřeb

I když si našinec spojuje chorvatské destinace především s letní dovolenou, Záhřeb se dlouhodobě drží na špičce žebříčku nejlepších vánočních měst (podívejte se na video). Hlavní město Chorvatska je proslulé opulentními dekoracemi, jako je třeba obří adventní věnec, bohatou světelnou výzdobou, pestrobarevnými stánky a spoustou atrakcí od populárního ledového kluziště přes kolotoče až po vnitřní i venkovní koncerty a další živá vystoupení. Na trhy můžete vyrazit od 2. prosince do 7. ledna.

2. Maďarsko: Budapešť

Do hlavního města Maďarska to není nijak daleko, a kdo už ho v minulosti o Vánocích navštívil, bude pravděpodobně souhlasit, že jedny z nejpůvabnějších svátečních trhů jsou právě zde. A nejznámější trh, který pravidelně sbírá všemožná tematická ocenění, se koná u baziliky svatého Štěpána. Návštěvníky z různých koutů Evropy čeká nebývale veselá atmosféra, vůně vynikajících vánočních specialit, kluziště a různá vystoupení. Trhy se konají od 18. listopadu do 31. prosince.

3. Polsko: Vratislav

Poláci Vánoce milují a slaví je se vší parádou. Ze všech polských měst jsou za nejkrásnější považovány trhy ve Wroclawi, tedy Vratislavi. Konají se na obřím Rynku a svařené víno i punče nejrůznějších příchutí tady tečou proudem. A doplňují je další dobroty: od pečených sýrů přes mexické churros až po polské i exotické speciality. Nechybějí kolotoče, výstavy ani grandiózní světelná výzdoba. Trhy začínají 24. listopadu a pokračují do 7. ledna.

4. Německo: Kolín nad Rýnem

Na náměstí u katedrály svatého Petra, jedné z největších gotických staveb světa a také symbolu Kolína nad Rýnem, se odehrávají velkolepé adventní trhy, které přilákají každý rok přes milion návštěvníků. Vůně pečených jablek, skořicového cukroví, vánočního punče a svařeného vína se line mezi stánky, kde si můžete mimo jiné udělat radost i kvalitními rukodělnými výrobky, vánočními dekoracemi či místními svátečními specialitami. Trhy končí 23. prosince.

Foto: Mapics, Shutterstock.com

Katedrála svatého Petra je dominanta Kolína nad RýnemFoto: Mapics, Shutterstock.com

5. Rumunsko: Craiova

Do Rumunska sice většina cestovatelů míří především za přírodními krásami, ale i města stojí za návštěvu. A zvlášť o Vánocích! 270tisícové město Craiova (česky Krajova) je kulturní centrum župy Dolj a tradiční vánoční oslavy tady startují už v polovině listopadu. Proslulá je zejména výzdoba, která sestává z více než milionu žárovek a z města tak dělá jednu z nejkrásnějších destinací, co se světelných svátečních dekorací týká. Trhy tady končí 2. ledna.

6. Francie: Colmar

Jako vystřižené z omalovánek působí město Colmar v Alsasku. Leží na samém východě Francie, těsně u hranic, proto se sem z Česka dostanete rychleji, než se může zdát: Cesta autem z Prahy trvá kolem sedmi hodin. Hrázděné domy pastelových barev se tyčí kolem kanálu, a proto se místu přezdívá malé Benátky. O adventu si nejvíc užijete toulání úzkými, spletitými a nádherně zdobenými uličkami, které dotváří atmosféru opravdové vánoční pohádky. Trhy končí 31. prosince.

7. Belgie: Bruggy

Pohádkové Bruggy nenabízejí jen nádherné vánoční trhy se stánky, ale i bruslení na obřím kluzišti, zimní bar a romantické výhledy na jezero Minnewater. Nenechejte si ujít ani světelnou zážitkovou stezku, tedy 2,5 km dlouhou procházku nejkrásnějšími částmi města. A nevadí, jestli nestíháte výlet před Vánoci: Trhy probíhají až do 7. ledna.

8. Estonsko: Tallinn

Že je estonské hlavní město trochu z ruky? Rozhodně se vyplatí o něm uvažovat. A to nejen kvůli nabídce levných letenek, ale i pro bohaté zážitky a vzácné kulturní památky, například slavný Tanec smrti. Tallinn nadchne milovníky dobrého jídla – právě během svátečních trhů mají možnost ochutnat místní speciality: Mezi tradiční vánoční pokrmy patří kroupová jelita, kachní stehna, perníčky nebo skořicové buchty. Návštěvníci mohou obdivovat i pýchu Tallinnu: Obrovský vánoční strom, který se staví na stejném místě už od roku 1441. Akce se koná až do 8. ledna.

9. Irsko: Belfast

Belfast v Severním Irsku představuje ideální místo, kde se naladit na sváteční atmosféru. Místní trhy jsou hodně rozmanité, takže v desítkách stánků, které najdete před radnicí, můžete ochutnat zajímavé speciality pocházející z nejrůznějších koutů světa: pirohy, baklavu, sýry i řemeslná piva… Město má návštěvníkům hodně co nabídnout, a určitě proto věnujte čas i dalším místním atrakcím, třeba návštěvě velkolepého interaktivního muzea Titanicu – slavné plavidlo bylo v tomto přístavním městě postaveno. Trhy končí 23. prosince.

10. Španělsko: Málaga

Milujete světýlka a nazdobená náměstí? Pak musíte do andaluské Málagy, rodiště Pabla Picassa nebo Antonia Banderase. Patří totiž mezi nejvyzdobenější města Španělska! Zdejší ulice dekoracemi téměř přetékají a na rozsvěcení světel na bulváru Calle Larios vždy čekají stovky lidí: Jen zde je prý kolem 730 tisíc světýlek, která se zapojují jak do světelné, tak i zvukové show. Nemusíte tedy hledat konkrétní trhy, město je jedna velká atrakce plná ozdobených vánočních stromečků, nejrůznějších postaviček a betlémů a narazíte na ně na každém kroku. Sváteční atmosféru zde lze vychutnávat do 6. ledna.

Nemáte právě teď na výlety ani pomyšlení? Nevadí! Navštivte oblíbené zimní destinace v létě – budete okouzleni.

Reklama

Související témata:
Kolín nad Rýnem
Belfast
Tallinn
Malaga

Načítám