Hlavní obsah

Mazlíčci, co umí život ulehčit, ale i zachránit. Helppes cvičí asistenční psy už přes 20 let!

Foto: Helppes

Foto: Helppes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážou se stát vašima očima, pracovat za vaše nemohoucí ruce či nohy, umí zklidnit emoce, ale i přivolat vám pomoc a zachránit život. Speciálně vycvičení psi jednoduše umí zázraky. Lidem s nejrůznějším postižením poskytují nezávislost, sebeúctu, zlepšují jejich zdraví i zvyšují úspěšnost při zařazení se do společnosti. Už dlouhé roky zvířata cvičí obecně prospěšná společnost Helppes.

Článek

Život s postižením není snadný a cokoli, co ho může ulehčit, stojí za jakékoli úsilí. Platí to i pro asistenční psy, které Helppes s nadšením, láskou a neutuchající energií připravuje na službu potřebným. Pejsků, kteří díky nim mohou být nejen milujícími mazlíčky, ale i oddanými pomocníky, je už víc než 300.

Helppes - začátky

Když společnost v roce 2001 vznikala, byla to v podstatě parta nadšenců, kteří měli velké plány a sny. A i když to nebylo snadné, díky svému odhodlání a píli dokázali to, co se zpočátku mohlo zdát nemožné. Z Helppsa se stala nejprestižnější organizace svého druhu u nás a vybudovala si renomé i na mezinárodní úrovni. Stala se první organizací ze zemí takzvaného bývalého východního bloku, která splnila podmínky nejvyšších mezinárodních standardů v poskytování služeb tohoto druhu.

Lidé z této organizace věří, že nejlepší terapeut má srst a čtyři nohy a že jimi vycvičený pejsek se nestane jen asistentem a pomocníkem, ale i strážným andělem svého páníčka s handicapem. A s touto vírou kráčí tlapku v ruce už 23 let.

Foto: Helppes

I malý pes dokáže být velký pomocníkFoto: Helppes

Co umí asistenční psi

Vycvičit psího asistenta samozřejmě není snadné, v průměru to trvá 6 až 9 měsíců, někdy i déle. Každý klient má jiné potřeby, jiný druh handicapu, jeho pes musí umět přesně to, co zrovna daný člověk potřebuje. Ale s trochou nadsázky lze říct, že nic není nemožné.

Vodicí psy pro lidi se zrakovým postižením zná asi každý, ale Helppes vychovává i signální psy například pro lidi s těžkou cukrovkou, epilepsií či jinými záchvatovými onemocněními – umí přivolat pomoc v případě kolapsu, podat léky, přinést inzulinové pero, přikrýt postiženého či ho zahřívat vlastním tělem, když je potřeba, a v některých případech dokonce i s dostatečným předstihem svého páníčka varovat před blížícím se záchvatem!

A pak jsou tu asistenční psi pro lidi na vozíčku či jiným tělesným postižením. Ti toho umí opravdu hodně – otevírat a zavírat dveře či zásuvky, pomáhat s oblékáním a svlékáním, zhasínat a rozsvěcet, ale třeba vám i vrátit spadlou ruku na joystick elektrického vozíku. A ti speciálně vycvičení, například pro lidi s poruchou autistického spektra, umí svého páníčka dokonce i uklidnit při záchvatu, nenásilně přerušit jeho nežádoucí opakující se chování a něžně mu zabránit i v tom, aby v panice či záchvatu utekl nebo vběhl do silnice a podobně.

Foto: Helppes

Zrakově postižení lidé si už život bez vodicího psa ani nedovedou představitFoto: Helppes

Jaké služby nabízí Helppes

Jedna věc je pejska vycvičit a předat, ale tím to rozhodně nekončí. Helppes dbá na komplexnost svých služeb, do kterých spadá nejen samotný výcvik zvířete, ale i proškolení jeho nového držitele, secvičení klienta se psem a následný servis po celou dobu aktivní služby čtyřnohého pomocníka. „Mezi klienty a psími pomocníky vzniká velice silné citové pouto. Proto si také téměř všichni naši klienti nechávají svého čtyřnohého asistenta až po jeho odchod. Protože ale náklady na léčbu a kvalitní péči o nemocného či starého pejska jsou často nad možnosti lidí s postižením, Helppes finančně pomáhá díky fundraisingovému projektu i klientům, již mají psa už mimo službu, či psa, který onemocněl a potřebuje zvýšenou veterinární péči,“ říká ředitelka organizace Helppes a vedoucí výcviku Zuzana Daušová.

A pak je tu ještě oblast osvěty. Organizace se od počátku snaží o začleňování lidí s jakýmkoli handicapem do společnosti a od roku 2016 se aktivně podílí na tvorbě evropských zákonných norem, včetně toho, že držitelé asistenčních a vodicích psů mají právo vstupu do všech zdravotnických a stravovacích zařízení i se svým psím pomocníkem.

Foto: Helppes

Správně vycvičení pejsci umí pomoci i s naprosto běžnými úkony, které jsou ale pro handicapované často nemožnéFoto: Helppes

Jak můžete pomoci i vy

Tohle všechno samozřejmě nestojí jen spoustu lidské (a psí) energie, ale i peněz. Helppes to zvládá především díky štědrosti dárců, ale úměra je tu přímá. Čím víc peněz bude organizace mít, tím víc toho bude moct pro lidi s handicapem udělat. Počítá se každá pomoc, každá drobná částka. Přispět může opravdu každý! Jak?

  • Online na odkazu zde nebo přes portál Darujme.cz.
  • Dárcovskou SMS ve tvaru DMS HELPPES 30, DMS HELPPES 60, DMS HELPPES 90 či DMS HELPPES 190 (podle částky, kterou chcete přispět) na číslo 87777.
  • Na transparentní účet číslo 175188017/0300 zřízený v souladu se zákony ČR pro přímé dary.

Načítám