Hlavní obsah

Rok pro dobro: Nadační fond Veroniky Kašákové pomáhá dětem i mladistvým z dětských domovů

Foto: Nadační fond Veroniky Kašákové

Foto: Nadační fond Veroniky Kašákové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokdo si asi umí představit, co prožívají děti v dětských domovech a jak těžké musí být jejich začlenění do běžného života, když z nich odejdou. Veronika Kašáková ví, jaké to je. Dokázala se ale postavit na vlastní nohy a stala se úspěšnou modelkou. A prostřednictvím svého nadačního fondu pomáhá ostatním. Přidat se můžete i vy.

Článek

Děti z dětských domovů to nemají v životě jednoduché. O bezpečí domova navíc přicházejí v podstatě dvakrát. Poprvé, když jsou z nějakého důvodu odtržené od biologické rodiny, a podruhé, když musí opustit dětský domov, kde vyrůstaly. A právě s odchodem a adaptací v běžném životě jim pomáhá Nadační fond Veroniky Kašákové, která se svým bratrem sama dětským domovem prošla. Rádi bychom je podpořili v rámci projektu Rok pro dobro.

Hlavní náplň fondu NFVK

Nadační fond si klade za cíl podpořit děti z dětských domovů pomocí různých akcí. Stěžejním pilířem je projekt Restart, kde mladistvým se začleněním se do společnosti pomáhají tzv. průvodci. Mají za úkol pracovat s nimi zhruba rok před opuštěním domova.

Po odchodu jsou s nimi v kontaktu další rok a půl, kdy reálně řeší například bydlení, hledání práce i různé povinnosti vůči státu. Nadační fond průvodce také školí, kromě znalostí musí splňovat i požadavky na psychickou způsobilost a projít psychotesty. Následně podstupují také pravidelnou supervizi a další případná školení.

Další projekt nese název Start, kdy fond spolupracuje s řediteli dětských domovů. Jedná se o skupinovou supervizi, při níž mohou ředitelé konzultovat svůj rozvoj a možnosti zlepšení v rámci dětského domova, ale také se inspirovat navzájem. Fond podporuje tyto supervize finančně a kromě vedení pracuje i s celým kolektivem domova.

Foto: Nadační fond Veroniky Kašákové

Veronika Kašáková vyrůstala se svým bratrem v dětském domově. Nyní pomáhá dětem s jejich odchodem a adaptací v běžném životěFoto: Nadační fond Veroniky Kašákové

NFVK pomáhá dětem i mladistvým

Služby jsou určené pro děti a mladistvé nad 17 let, po domluvě mohou o pomoc zažádat případně i mladší děti. Co se týče podpory, Nadační fond Veroniky Kašákové pomáhá také organizacím, kde se děti z dětských domovů pohybují – Klokánky, Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, Domy na půl cesty a podobně.

Jak můžete pomoci vy?

Největší pomoc je vůbec šíření myšlenky pomoci a informací o problematice dospívajících z dětských domovů. Dále fond neustále shání další průvodce díky narůstajícímu počtu bezprizorních mladých. V neposlední řadě je možná také finanční podpora.

Můžete přispět jakoukoli částkou na účty: 2113124252/2700 nebo 8486336028/2700. Zde je pro jistotu také QR kód.

Foto: Nadační fond Veroniky Kašákové

.Foto: Nadační fond Veroniky Kašákové

Článek je součástí našeho projektu Rok pro dobro, v rámci kterého chce redakce Proženy.cz podpořit neziskové organizace, jež si daly za cíl pomáhat druhým. Více příběhů najdete v rubrice Rok pro dobro.

Načítám