Hlavní obsah

Mia zažila první operaci 2 dny po narození. Se vzácnou vadou mozku je jedna ze tří milionů dětí

Foto: Archiv rodiny

Foto: Archiv rodiny

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vymodlené dítě Mia za chvíli oslaví první narozeniny, ale svůj krátký život zatím prožívá především v nemocnici v pražském Motole, případně na rehabilitaci. Má totiž velice vzácnou vývojovou vadu mozku, kvůli které musela jako čerstvé novorozeně podstoupit závažnou operaci. Následky jsou fatální.

Článek

Rodiče na malou Miu čekali dlouhých pět let – maminka otěhotněla po 12 cyklech umělého oplodnění! A když se konečně zadařilo, 33. týden těhotenství přinesl závažné zjištění: u plodu byla odhalena vzácná vývojová vada mozku s odborným názvem VGAM, tedy malformace Galenovy žíly. Jde o nebezpečný stav, kdy skrze důležitou mozkovou žílu proudí víc krve, než by mělo, což v důsledku vytváří přílišný tlak na srdce a dochází k jeho selhání.

Strach z budoucnosti

Maminka Kristýna se závažnou diagnózu dozvěděla vlastně náhodou, do té doby vše nasvědčovalo tomu, že dítě i ona jsou v pořádku… V průběhu těhotenství se ale rozhodla, že musí podstoupit ještě další vyšetření navíc. „Něco mě zřejmě osvítilo, a tak jsem zajela jako samoplátce na screening na soukromou kliniku,“ píše ve svém instagramovém deníku Ivf_cestazasnem. Na ultrazvuku vypadalo vše v pořádku – až na mozek miminka. Nakonec se prokázala vzácná diagnóza, a Kristýna tak kromě strachu z porodu zažívala i obavy z budoucnosti a drastických prognóz.

Častokrát prý přemýšlela, jaké by to bylo, kdyby se o dcerčině vrozené vadě dozvěděla až po porodu. „Rodila bych v malé porodnici, kde nemají takové vybavení a zkušenosti jako v Motole. Miunka by s největší pravděpodobností nepřežila porod, a pokud ano, tak by se na její obtíže přišlo pozdě a mělo by to fatální následky,“ říká dnes Kristýna.

Foto: Archiv rodiny

Maminka Kristýna říká, že jí Mia změnila život – naučila ji žít…Foto: Archiv rodiny

První operace dva dny po narození

Mia se narodila vloni 30. dubna a hned dva dny poté ji čekala náročná a nebezpečná operace, která byla nutná pro záchranu jejího života. Aby jí neproudilo tolik krve tam, kde to není žádoucí, musela maličká Mia podstoupit embolizaci – jedná se o zákrok, jenž vede k uzavření konkrétních cév či ke snížení množství krve, které jimi protéká.

Dny po operaci byly kritické: došlo k srdečnímu selhání, mrtvici a krvácení do mozku, holčička měla i plicní hypertenzi (= zvýšený tlak v plicních cévách) a jaterní hypoxii (= nedostatečné okysličení celého orgánu).

Foto: Archiv rodiny

Malá Mia musela podstoupit náročnou operaci hned dva dny po narození, pooperační komplikace ovšem zničily naději na normální život.Foto: Archiv rodiny

Komplikace a vážné následky

Srdce, plíce, játra a ostatní orgány se uzdravily, ale mozek byl nenávratně poškozen. Mia ztratila sací a polykací reflex a nemůže přijímat jídlo pusinkou. Má proto zavedenou hadičku skrz břišní stěnu do žaludku a tudy je v pravidelných intervalech krmena a dostává tak i léky. A těch Mia užívá každý den hodně, jinak by se její stav výrazně zhoršil. Přitom se rodiče neobejdou bez velkého množství injekčních stříkaček. „Denně se využívají na léky i na pití,“ vysvětluje Kristýna.

Mia má bohužel také dětskou mozkovou obrnu a těžkou epilepsii, na kterou užívá trojkombinaci léků. „Ovšem i přes tuto léčbu se stejně objevují epileptické výboje několikrát za den,“ vysvětluje maminka. Dobrá zpráva je, že srdíčko malé holčičky si v současnosti vede dobře, ovšem časem Miu čeká nejspíš ještě jedna embolizace.

Foto: Archiv rodiny

Holčička pravidelně rehabilituje a rodiče s ní musejí denně cvičit, aby neměla křeče ve svalech. A také ji musejí během dne polohovat, aby se její organismus správně rozvíjel.Foto: Archiv rodiny

Mia se bez pomoci neobejde

Stav holčičky je mimořádné vážný a vyžaduje celodenní péči, při které se rodiče doplňují. „Když to řeknu upřímně, nedokáže se ani sama podrbat, je možné, že si ani neuvědomuje, k čemu jí ručičky slouží,“ vysvětluje smutně maminka Kristýna. „S Miou se musí cvičit, aby neměla křeče a bolesti do svalů. Zařídili jsme jí podle toho pokojíček, kde máme rehabilitační pomůcky a lehátko. Musíme ji polohovat a mazlit, protože to miluje a je hodně kontaktní. Řešíme polohovací systém, rehabilitační židličku a časem i kočárek.“

Kromě neustálé péče ze strany rodičů musí být malá bojovnice také téměř denně pod dohledem odborníků a dojíždí někdy až stovky kilometrů (rodina bydlí 180 km od Prahy) nejen na prohlídky, ale také na nezbytné rehabilitace.

Holčička poroste a prognózy jsou vážné

A právě proto potřebuje rodina prostornější a spolehlivé auto. „Většinu věcí s ní objedu sama a přitom ji potřebuju mít vepředu pod dohledem – a speciální sedačka v běžném autě na místě spolujezdce brání ve výhledu. I proto potřebujeme vyšší a prostornější vůz,“ vysvětluje Kristýna.

Jak bude Mia růst, bude potřebovat další pomůcky, bez nichž se neobejde a které bude nutné převážet autem spolu s ní. „Prognózy jsou děsivé, Mia neumí držet hlavičku, a podle všeho se nikdy neposadí, tudíž bude potřebovat speciální kočárek, který měří přes dva metry.“

Foto: Archiv rodiny

Mia neudrží hlavu a pravděpodobně se nikdy ani neposadí. Jak poroste, bude potřebovat další (a větší) speciální pomůcky a manipulace s ní bude stále obtížnější.Foto: Archiv rodiny

Péče stojí tisíce každý měsíc

Výdaje spojené s péčí o malou Miu jsou obrovské! Neobejde se bez speciální výživy, léků, injekčních stříkaček různých velikostí a dalších rozličných pomůcek. A třebaže pojišťovna část péče hradí, maminka vysvětluje, že měsíčně je výdaje za výživu, terapie a doplatky na léky vyjdou na 14 tisíc korun. V takové situaci je pořízení spolehlivého prostornějšího vozu pro rodinu nereálné, a proto se rozhodli založit sbírku.

I přes veškeré těžkosti, které mladá rodina zažívá, Kristýna říká, že ji Mia naučila žít: „Jsem hrdá na svou dceru. Je pro mě velkým vzorem – vzorem síly a odhodlanosti.“

Foto: Archiv rodiny

Holčička bude potřebovat i speciální kočárek, který je velký a těžký a do běžného vozu se vejde jen stěží.Foto: Archiv rodiny

Pomoct můžete i vy

Chcete rodině pomoct usnadnit péči o těžce nemocnou holčičku? Můžete ji podpořit libovolnou částkou na serveru Donio.cz s názvem Auto pro Miu.

Reklama

Související témata:
Fakultní nemocnice v Motole (FN Motol)

Načítám