Hlavní obsah

Koarktace aorty: Vrozenou vadu srdce vyřeší jedině operace

Foto: Natthawon Chaosakun, Shutterstock.com

Foto: Natthawon Chaosakun, Shutterstock.com

Koarktace aorty je většinou vrozená vada srdce. Projevuje se zúžením hlavní tepny, která zásobuje celé tělo okysličenou krví. Často se vyskytuje s jinými srdečními onemocněními a lékaři ji objeví obvykle brzy po narození. K pozdějšímu odhalení dochází v případě, že postižení není tak významné.

Článek

Aorta je největší a nejdelší tepna a každá její porucha má závažné důsledky pro celé tělo. Koarktace aorty představuje pět až osm procent vrozených srdečních vad a je dvakrát častější u chlapců než u dívek. Je to stav, kdy je aorta zúžená a srdce je tím pádem přetěžováno, protože musí vydat více sil na to, aby se do těla dostal dostatek okysličené krve. Existuje i získaná koarktace v dospělém věku.

Příznaky zúžené aorty

Zúžení vytváří překážku pro proud okysličené krve – srdce pumpuje proti příliš úzkému místu a je tím neustále přetěžováno, což časem vede k srdečnímu selhání (projevuje se bolestí na hrudi, dušností, otoky, slabostí a zvýšenou únavou). Zúžení aorty způsobuje, že je dolní polovina těla nedostatečně prokrvená, přičemž horní polovina je krví zásobena normálně, ovšem zvyšuje se v ní krevní tlak a tím i riziko vzniku mozkové příhody.

Naopak v dolní polovině těla dochází k nedokrvení střev, což může způsobit bolesti břicha po jídle a střevní záněty – jedná se o tzv. břišní, abdominální angínu, což je podobná nemoc jako angina pectoris, jen se nerozvíjí u srdce, ale v břišních tepnách. Tepny v dolních končetinách jsou také zúžené, což způsobuje bolest a studené nohy. Nemocný může pociťovat také bolesti hlavy.

Projevy u dětí a novorozenců

Vážnější forma onemocnění se projeví brzy po narození: varováním by měl být nehmatný nebo slabý pulz v dolních končetinách a nízká frekvence močení. U starších dětí, kdy postižení nebývá tak velké a žijí s ním mnoho let, může být první známkou vysoký krevní tlak a srdeční šelest. Lékař obvykle naměří na horních končetinách vysoký tlak a na dolních nízký.

Foto: Dmitry Galaganov, Shutterstock.com

Vážná vada se projeví brzy po narození. Dolní končetiny mají tendenci být chladné a na stehnech není hmatný pulsFoto: Dmitry Galaganov, Shutterstock.com

Vyšetření a léčba

O potížích se zúžením aorty nemusí pacient mnoho let vědět, někdy se na něj přijde až náhodně v dospělosti, případně až po problémech, které zúžení způsobilo (infarkt, vysoký tlak). Avšak obvykle se odhalí nejpozději ve školním věku. K odhalení stavu se provádí echokardiografie (echo, sono), což je zcela nebolestivé ultrazvukové vyšetření srdce, vážnost problému pak ukáže CT angiografie (vyšetření cév) nebo magnetická rezonance.

Řešením je v každém případě operace – její náročnost se liší podle typu a rozsahu zúžení. Většinou se chirurgický zákrok plánuje, někdy je ovšem nutné zasáhnout okamžitě. Po operaci je třeba nemocného pravidelně sledovat, protože se ve výjimečných případech může koarktace aorty vrátit.

Foto: PIJITRA PHOMKHAM, Shutterstock.com

Sono je pro pacienta nenáročné a lékař z něj získá mnoho důležitých informací o funkci srdceFoto: PIJITRA PHOMKHAM, Shutterstock.com

Komplikace zúžené aorty

Dlouhodobý stav, kdy je v horní části těla vysoký tlak a dolní je nedokrvená, výrazně zvyšuje riziko cévních poruch a vzniku aterosklerózy. V prvním případě to může skončit třeba mozkovou mrtvicí, na aortě se také může vytvořit nebezpečné aneurysma (= výduť) a situace může vyvrcholit disekcí aorty (= natržení), v druhé pak hrozí výše zmíněná břišní angína nebo závažné záněty střev.

Prevence

Nemoci nelze předejít, rizikem může být výskyt srdečních vad v rodině. Větší sklon k potížím mají ženy s Turnerovým syndromem. Vadu lze odhalit už i v těhotenství.

Koarktace aorty

  • Jiný název - Zúžení aorty
  • Popis - Vrozená srdeční vada projevující se zúžením aorty
  • Příznaky - Menší postižení může probíhat léta bez projevů. Jinak se objevuje dušnost, únava, studené nohy, bolesti na hrudi, bolest hlavy, krvácení z nosu, vysoký tlak v horní části těla.
  • Léčba - Operace, která problém odstraní většinou na celý život.
  • Statistika - Představuje 5 až 8 procent vrozených srdečních vad, je častější u chlapců.
  • Prevence - Není známa.

Těžká dušnost nemusí být způsobena jen onemocněním srdce. Víte, jak se projevuje plicní hypertenze?

Reklama