Hlavní obsah

Po mamince, nebo po tatínkovi? 3D ultrazvuk dokáže vyobrazit tvář miminka, ale také odhalit vady

Foto: Kjetil Kolbjornsrud, Shutterstock.com

Foto: Kjetil Kolbjornsrud, Shutterstock.com

Reklama

Mnoho těhotných absolvuje kromě klasického ultrazvukového vyšetření, které sleduje vývoj plodu, také takzvaný 3D ultrazvuk. Díky němu můžete, když máte štěstí, vidět poměrně realisticky obličej ještě nenarozeného miminka. A co ještě se tak dá zjistit?

Článek

Jak se 3D ultrazvukové vyšetření liší od 4D, které také gynekologická pracoviště nabízení? V podstatě v prezentaci – čtvrtým rozměrem se myslí čas. Proto při 3D zobrazení dostanete snímek, v případě 4D rovnou video zachycující pohyb dítěte, respektive jeho obličeje v čase.

Co se vyšetřuje

Při 3D ultrazvuku se obvykle nekontroluje vývoj plodu a jeho případné vady, spíše jde o zážitek rodičů, který jim ukáže ještě nenarozeného potomka, a zejména pro otce je to velmi intenzivní zážitek. Nicméně je tak samozřejmě možné rozeznat vady plodu už v rané fázi těhotenství.

Foto: whitetherock photo, Shutterstock.com

Takhle rodiče vidí ještě nenarozené miminkoFoto: whitetherock photo, Shutterstock.com

Princip metody

Při běžném ultrazvukovém (sonografickém) vyšetření se zobrazuje dvojrozměrný obraz, to znamená, že se ztrácí jeden rozměr – objem. To je možné změnit tím, že ultrazvuková sonda mění polohu: posunuje se, naklání nebo rotuje. Získané informace následně zpracovává počítač a vytvoří rekonstrukci obrazu, takže vznikne trojrozměrné zobrazení.

Tuto 3D-ultrazvukovou technologii lze použít na kterékoliv části těla, nejčastěji se ale používá právě při vyšetření nenarozených dětí. Výsledkem je snímek (3D) nebo videozáznam (4D) miminka přímo z dělohy a nejčastěji se zobrazuje obličej.

Jak vyšetření probíhá

Vyšetření probíhá stejně jako všechna ultrazvuková vyšetření. Pro získání obrázku či videa je nejvhodnější období mezi 24. a 28. týdnem těhotenství s tím, že obličej je možné pozorovat od 17. týdne. Připravte se, že 3D vyšetření bude o něco delší než běžné, trvá až hodinu. Lékaři potřebují zastihnout plod v optimální poloze k zobrazení. Za vyšetření a snímek či video zaplatíte 1 000 až 1 500 korun v závislosti na pracovišti.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

I na běžném kvalitním ultrazvuku lékaři odhalí případné vady či potíže. Během nerizikového těhotenství hradí pojišťovna tři sonografická vyšetřeníFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Kdy to nefunguje

Je možné, že se snímek nepodaří udělat dokonale. Miminko si třeba zakrývá obličej, tvář také nelze rozeznat, pokud je zrovna přitisknutá k placentě nebo děložní stěně. Plod se špatně zobrazuje po 28. týdnu těhotenství, kdy je již tak velký, že se do záběru mnohdy nevejde celá hlavička. Horší snímky také vznikají v případě obezity matky.

Reklama

Související témata:

Načítám